Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
20/07/2018

Τα Χανιά καλωσορίζουν τους πρώτους νεοσσούς!

ta-xania-kalwsorizoun-tous-prwtous-neossous-xan1.jpg

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς- Δυτικής Κρήτης ενημερώνουν τους χρήστες της παραλίας ότι οι νεοσσοί είναι απαραίτητο να φτάσουν στη θάλασσα μόνοι τους και εάν τυχόν δουν χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας να μην τα μεταφέρουν οι ίδιοι στο νερό ούτε να τα βρέξουν καθώς είναι πολύ σημαντικό να κάνουν αυτά τα πρώτα βήματα μόνα τους. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι η σκίαση τους για να τα προστατέψουμε από την αφυδάτωση αλλά και το ίσιωμα της άμμου στο μπροστά τους για να μεταβούν εύκολα και γρήγορα στο νερό.

Το δεύτερο μέρος της προστασίας στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ επίσημα έχει ξεκινήσει και το σημαντικότερο που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι πως οι νεοσσοί ξεκινούν το δύσκολο αυτό ταξίδι τους προς τη θάλασσα ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών προς τη θάλασσα από όπου και το δύσκολο ταξίδι προς την ενηλικίωση ξεκινάει. Δυστυχώς ο τεχνητός φωτισμός στο πίσω μέρος της παραλίας αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς οι οποίοι ακολουθούν προβολείς και έντονα φώτα στην αντίθετη κατεύθυνση με αποτέλεσμα το θάνατο τους από εξάντληση. Οπότε το κλείσιμο και η ελάττωση του φωτισμού προς την παραλία είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται κατά την περίοδο της εκκόλαψης.

ta-xania-kalwsorizoun-tous-prwtous-neossous-xan2.jpg

Η ωοτοκία συνεχίζεται παρά την εκκόλαψη των πρώτων νεοσσών οπότε ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει πως τα διαχειριστικά μέτρα είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουν να τηρούνται για να επιτρέπουμε στις θηλυκές χελώνες να ωοτοκήσουν ανενόχλητες. Η τήρηση των μέτρων πρέπει να συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου όπου και τα τελευταία χελωνάκια θα έχουν γεννηθεί! Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

Αν έχετε περιέργεια να δείτε πως είναι μία φωλιά χελώνας καρέτα και ίσως λίγα αργοπορημένα χελωνάκια, παραμείνετε συντονισμένοι μαζί μας για το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών. Θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες για την κάθε περιοχή ωοτοκίας της Κρήτης ξεχωριστά και θα φαίνεται κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα των Δήμων καθώς και στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και από τους ενημερωτικούς σταθμούς του Συλλόγου, στο Παλιό λιμάνι των Χανίων, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου καθώς και στην είσοδο των Ματάλων.

Πληροφορίες:

ΑΡΧΕΛΩΝ, Οδυσσέας Παξινός, Υπεύθυνος προγραμμάτων Κρήτης, τηλ.: 6937352379, archelon.crete@archelon.com www.archelon.gr

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης, τηλ.: 28210-45570, info@samaria.gr, www.samaria.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/06/2026

    Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος

    Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2026

    Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση

    Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/05/2026

    Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation

    Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/05/2026

    Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»

    Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/05/2026

    Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!

    Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2026

    Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό

    Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/05/2026

    Πρόσκληση: Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»

    Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2026

    Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία

    Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/04/2026

    Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!

    Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!