19/07/2018

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος - Ιούνιος 2018)?

Η εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Μάιο και Ιούνιο του 2018.

“Για να διαπιστώσεις την πραγματική δύναμη ενός ανθρώπου, άσ’ τον ελεύθερο στη φύση. Για να διαπιστώσεις την πραγματική φύση ενός ανθρώπου, δώσ’ του απεριόριστη ελευθερία” (~Άγνωστος)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-P6260339.jpg

Εθελοντές:

Καλωσορίζουμε όλους τους νεοεισελθέντες κ θερμά ευχαριστήρια κ τις καλύτερες ευχές μας σε όσους αποχωρούν!

Νέες αφίξεις

Μάιος: Σοφία (Γερμανία), Τόνι (Αγγλία), Ούγκο (Γαλλία)

Ιούνιος: Ρήβ (USA), Ντάινα (UK), Τάιλερ (UK), Τάρα (UK), Άννα (UK), Λέια (Βέλγιο)

Αποχωρήσεις

Μάιος: Καμίλ (Γαλλία), Καμ (USA), Μίριαμ (Σουηδία), Τάνια (Σκοτία)

Ιούνιος: Ιάρν (Βέλγιο), Φλορίν (Βέλγιο), Τόνι (UK), Λίζα (Γαλλία), Λέια (Βέλγιο), Σοφία (Γερμανία)

Θερμά ευχαριστούμε, ακόμη, τους κατά τόπους εθελοντές και/ή τους εθελοντές που εργάσθηκαν με ημιαπασχόληση, προκειμένου να φροντίσουν τις χελώνες κ να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις τού Κ.Δ. Η αφοσίωση κ η σκληρή δουλειά τους αντανακλώνται στα μάτια όλων , όσοι επισκέπτονται το Κέντρο μας: οι εργασίες λείανσης κ βαψίματος των κουτιών μεταφοράς, η εγκατάσταση του νέου κοντέινερ, η φροντίδα τού εμπρόσθιου κήπου κ πολλές ακόμη βελτιώσεις έλαβαν χώρα από τους αφοσιωμένους μας εθελοντές που εργάσθηκαν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης για εμάς.

Χελωνο-ενημέρωση

Νέες αφίξεις

Τρεις πληγωμένες χελώνες έφθασαν για θεραπεία στο Κ.Δ. μέσα στον Μάιο κ έξι ακόμη εισήχθησαν τον Ιούνιο τού 2018.

Η χελώνα “Ζορίκα”, μια θαλάσσια χελώνα, με καβούκι 39 εκ. και η οποία ζυγίζει 8 κιλά, κατέφθασε στις 15 Μάϊου 2018. Η χελώνα βρέθηκε στη Γλυφάδα με μια πετονιά να εξέχει απ’ το στόμα κ την ουρά της. Η πετονιά περισσότερο μπορεί να προκαλέσει εσωτερικά τραύματα σε μια χελώνα παρά απ’ όσα μπορεί να της προκαλέσει ένα αγκίστρι. Η χελώνα είναι ζωντανή κ κινείται, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε άλλο για την κατάστασή της.

Ο “Κοέν” κατέφθασε στο Κ.Δ. από το Αργοστόλι τής Κεφαλονιάς στις 23 Μάϊου 2017 κ βρέθηκε με μια πετονιά που είχε καταπιεί κ τού είχε καθίσει στον οισοφάγο του. Η θαλάσσια χελώνα, το καβούκι της οποίας είναι 81,5 εκ κ η οποία ζυγίζει 68 κιλά, είναι ζωντανή κ κινείται, πράγμα που είναι θετικό! Είναι προγραμματισμένο να μπει στο χειρουργείο σύντομα, για να της αφαιρεθεί η πετονιά.

Η “Ολυμπία” βρέθηκε να επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή “Κυπαρίσσα” από την ομάδα διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργαζόταν στην περιοχή. Διέσωσαν τη χελώνα κ την έστειλαν στο Κ.Δ. για θεραπεία στις 27 Μάϊου 2018. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι είναι 66 εκ και η οποία ζυγίζει 34 κιλά, έχει μια μικρή, παλιά πληγή στο κεφάλι, πάνω από το μάτι της. Θα της κάνουν ακτινογραφία κ θα εξετασθεί προσεκτικά από τον κτηνίατρό μας, ο οποίος θα διαπιστώσει επακριβώς ποια η αιτία αυτής της κατάστασης.

Η “Φωτεινή”, μια θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι είναι 55 εκ κ η οποία ζυγίζει 11 κιλά, μάς έφθασε στις 11 Ιουνίου 2018. Βρέθηκε στο Ρέθυμνο από την ομάδα “ΑΡΧΕΛΩΝ”, που εργαζόταν στην περιοχή. Τη βρήκαν πολύ αδύναμη κ ακίνητη να φέρει τραύματα στο κεφάλι της, τα οποία προκλήθηκαν εσκεμμένα από άνθρωπο. Φέρει, ακόμη, ένα τραύμα στο αριστερό πτερύγιο, που αποτελεί ένδειξη εμπλοκής με πετονιά. Λαμβάνει θεραπεία για τις πληγές της κ πρόσφατα άρχισε να τρέφεται με σωλήνα. Είναι, όμως, πολύ νωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ανάρρωσή της.

Ο “Ποσειδώνας” έφθασε στο Κ.Δ. από την Ιερισσό στη Χαλκιδική, καθώς βρέθηκε να επιπλέει στα ρηχά πλησίον της Ακτής Γαυριαλιά, στις 10 Ιουνίου 2018. Παρ’ όλο που η χελώνα δεν έχει ορατά τραύματα, δυσκολεύεται να αναπνέει κ να κολυμπά. Επίσης ήταν εξαιρετικά αδύναμη κ το καβούκι της ήταν γεμάτο στρείδια κ βρύα! Η θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι είναι 64,8 εκ κ η οποία ζυγίζει 29 κιλά, διασώθηκε κ εστάλη στο Κ.Δ. από το τοπικό λιμεναρχείο. Κατά την άφιξή της, η χελώνα δε βρέθηκε να έχει καταπιεί αγκίστρι, αλλά ο θώρακάς της ήταν πολύ μαλακός, που είναι αρνητικό σημάδι. Η χελώνα βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας κ τρέφεται με σωλήνα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-Polycasti_18.jpg

Η “Άρτεμη” έφθασε στο Κ.Δ. από την Αρχαία Μεσημβρία τής Αλεξανδρούπολης στις 6 Ιουνίου 2018. Η χελώνα είχε βρεθεί στις 9 Ιουνίου από ένα μέλος τής WWF Ελλάς, το οποίο κατήγγειλε το περιστατικό στο τοπικό λιμεναρχείο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η επικεφαλής τής Μονάδας για τα Εξωτικά κ Άγρια Ζώα από την Κτηνιατρική Σχολή τού Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, Ιατρός κα Κομνηνού, έλαβε γνώση κ κανόνισε ώστε η χελώνα να λάβει τις πρώτες βοήθειες από την Ιατρό κα Γραμμενίδου, τοπικό μέλος τής πανελλήνιας οργάνωσης “ Αρίων: Κέντρο Ερευνών Κρητιδικής Διάσωσης κ Αναμόρφωσης”, η οποία (κα Γραμμενίδου) έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διάσωση κ θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών πολλές φορές στο παρελθόν. Θερμά ευχαριστήρια στην Ιατρό κα Κομνηνού κ το κέντρο “Αρίων” κ σε οποιονδήποτε άλλον συνέβαλε στη διάσωση αυτής της χελώνας.

Η “Μέδουσα”, μια θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 66,4 εκ και η οποία ζυγίζει 43,5 κιλά, βρέθηκε στην παραλία τού Μπάλου, στην Κίσσαμο τής Κρήτης. Το λιμεναρχείο ενημέρωσε την ομάδα ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργαζόταν στην περιοχή κ η οποία κανόνισε ώστε η χελώνα να σταλεί στο Κ.Δ., όπου κ κατέφθασε στις 26 Ιουνίου 2018. Μια πετονιά ήταν ορατή στο στόμα τής χελώνας κ οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι είχε καταπιεί άγκιστρο. Η χελώνα έφερε κ ένα παλιά καυκάλιο τραύμα στην αριστερή μεριά κ δυστυχώς έχει κ πολύ μαλακό θώρακα, πράγμα το οποίο δεν είναι καλό σημάδι. Προς το παρόν βρίσκεται υπό θεραπεία.

Η “Αμφιθέα” βρέθηκε κ διασώθηκε στις 28 Ιουνίου 2018 από μέλη τού Ναυτικού Ομίλου Αθηνών, κοντά στο Παλαιό Φάληρο. Η χελώνα μεταφέρθηκε στην παραλία κ ειδοποιήθηκε η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Εκείνη την περίοδο, όλοι οι εθελοντές ήταν απασχολημένοι εκτός Κ.Δ. με απελευθερώσεις χελωνών στη θάλασσα κ το μόνο διαθέσιμο μέλος, ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κ.Δ., αμέσως έσπευσε να μαζέψει τη χελώνα κ να τη φέρει πίσω στο Κ.Δ. Η θαλάσσια χελώνα, το καβούκι της οποίας είναι 59,6 εκ κ η οποία ζυγίζει 25,5 κιλά, φέρει σοβαρό τραύμα, που προφανώς προήλθε από κινητήρα (προπέλα) σκάφους. Ο Δημήτρης κατάφερε να σταματήσει την αιμορραγία κ επέβλεπε τη χελώνα, ώσπου να επιστρέψουν η Υπεύθυνη Περίθαλψης τού Κ.Δ. κ οι εθελοντές. Η Αμφιθέα προς το παρόν λαμβάνει νοσηλεία κ τα τραύματά της θεραπεύονται κ παρακολουθούνται. Θερμά ευχαριστούμε τα μέλη τού Ναυτικού Ομίλου Αθηνών για τη διάσωση της χελώνας αυτής.

Θάνατοι

Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι δε σημειώθηκε κανένας θάνατος θαλάσσιας χελώνας στο Κ.Δ. τόσο τον Μάιο όσο κ τον Ιούνιο 2018! Απελευθερώσεις

Η “Νεφέλη” ήλθε στο Κ.Δ. στις 22 Οκτωβρίου 2017 από την Εύβοια με ένα αγκίστρι στον οισοφάγο της. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά με επιτυχία, η χελώνα ανέκτησε πλήρως την υγεία κ τις δυνάμεις της κ επέστρεψε στο θαλάσσιο περιβάλλον, στις 31 Μάϊου, στην Κακιά Θάλασσα, στην Κερατέα. Ένα από τα σχολεία, των οποίων νεαροί μαθητές είχαν “υιοθετήσει” χελωνίτσες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπόρεσε να παρακολουθήσει την πρώτη απελευθέρωση της χρονιάς. Ήταν πολύ χαρούμενη η στιγμή για όλους τους παρόντες!

Ο “Φίλιππος-Αλέξανδρος” έφθασε στις 3 Μαρτίου 2018 απ’ το Κορωπί, όπου είχε βρεθεί από μια κυρία με τους δυο νεαρούς της γιους (των οποίων τα ονόματα κ πήρε). Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι η χελώνα είχε καταπιεί ένα κομμάτι ενωμένο από τέσσερα μακριά αγκίστρια, τα οποία δυστυχώς είχαν όλα διέλθει από το σώμα τής χελώνας κ έφθασαν πολύ κοντά στην ουρά της, Της έδωσαν ειδικά φαρμακευτικά έλαια προκειμένου να αποβάλει αυτά τα αγκίστρια με τον φυσικό τρόπο. Όταν αποβλήθηκαν, άρχισε αμέσως να τρώει μόνη της, επανάκτησε την υγεία της κ επανεντάχθηκε στον θαλάσσιο χώρο τής παραλίας τής Κακιάς Θάλασσας στις 31 Μάϊου 2018. Η κυρία που είχε διασώσει τη χελώνα ήταν παρούσα και, περιττό να πούμε ότι, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη που είδε τη χελωνίτσα να επιστρέφει στο σπίτι της: τη θάλασσα.

Η “Ερμιόνη”, μια νεαρή θαλάσσια χελώνα, είχε βρεθεί στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο τής Ζακύνθου από μέλη τού προσωπικού τού Πάρκου στις αρχές τού 2018 κ εστάλη στο Κ.Δ. για θεραπεία. Η χελώνα είχε καταπιεί δυο αγκίστρια, τα οποία τής έβγαλαν με επιτυχία κ, μετά τη θεραπεία κ την ανάρρωσή της, επανεντάχθηκε στα νερά τού κόλπου τού Λαγανά, στη Ζάκυνθο στις 4 Ιουνίου 2018. Στέλνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες που μας χρηματοδότησαν για τη θεραπεία τής “Ερμιόνης”, ενόσω βρισκόταν στο Κ.Δ., στους ακόλουθους φορείς: Ξενοδοχείο Avalon, Νefis Travel, Atlantica Eleon Grand Resort and Spa κ Ξενοδοχείο Castelli (όλοι στη Ζάκυνθο). Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τις αερογραμμές Aegean για τη συνεχή υποστήριξη που παρείχαν στον “ΑΡΧΕΛΩΝ”, χρηματοδοτώντας την επιστροφή τής Ερμιόνης στη Ζάκυνθο, κ ευχαριστούμε ακόμη το Ξενοδοχείο Crystal Beach στη Ζάκυνθο, για τη συνεργασία του στην οργάνωση της επαναφοράς της “Ερμιόνης” στα νερά τής παραλίας, στο Καλαμάκι. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο κάτωθι άρθρο: http://www.archelon.gr/eng/ournews.php?row=row10&nid=987.

H “Ζήνα”, η οποία είχε φθάσει στο Κ.Δ. από την Κάλυμνο στις 22 Δεκεμβρίου 2017 με ένα τραυματισμένο πτερύγιο, θεραπεύθηκε με επιτυχία κ επανεισήχθη στη θάλασσα στις 15 Ιουνίου 2018. Πολλά ευχαριστήρια στην Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου κ τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη, που μας προσέφεραν το σκάφος τους για την απελευθέρωση της χελώνας.

Ο “Νέμο”, η πιο μικρόσωμη χελωνίτσα που νοσηλεύθηκε στο Κ.Δ. το τρέχον έτος, επανεισήχθη στη θάλασσα στις 15 Ιουνίου 2018. Η χελωνίτσα είχε εντοπισθεί σε παραλία τής Λέρου, στις 7 Μαρτίου 2018, εξουθενωμένη, καθώς προφανώς ξεβράστηκε εκεί απ’ τους δυνατούς ανέμους κ τις χειμερινές καταιγίδες που λάμβαναν χώρα αυτήν την εποχή κ πέρασε τον χειμώνα της ανακτώντας τις δυνάμεις της με την αδιάκοπη, εντατική φροντίδα τού Κ.Δ. Θερμές ευχαριστίες στην Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου κ τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη, που μας παρείχαν το σκάφος τους για την απελευθέρωση της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-Nemo18Release.jpg

Ο “Κρέων”, που ήταν θύμα των ασυνήθιστων, ακραίων καιρικών φαινομένων, βρέθηκε στην Κύθνο στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Η θαλάσσια χελώνα θεραπεύθηκε από την υποθερμία κ, αφότου πέρασε τον χειμώνα της ανακτώντας τις δυνάμεις της στην μονάδα εντατικής θεραπείας τού Κ.Δ., απελευθερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2018. Θερμές ευχαριστίες στην Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου κ τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη, που μας παρείχαν το σκάφος τους για την απελευθέρωση της χελώνας.

Νέα Ενημέρωση:

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-Erica.jpg

Η “Μαρία”, η χελώνα της οποίας το σαγόνι θρυμματίσθηκε από εμπρόθετη ανθρώπινη ενέργεια, ακόμη περιμένει. Δεν πλησιάζει φαγητό, δε βουτά στο νερό κ μένει ακίνητη. Παρ’ όλ’ αυτά, δεδομένης τής σοβαρότητας του τραύματός της, αυτό είναι αναμενόμενο. Τα τραύματά της καθαρίζονται αδιάκοπα και, μόλις θεραπευθούν, θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε κατά πόσον θα μπορεί να ανοίξει κ να κλείσει το στόμα, κάτι τ’ οποίο είναι ανήμπορη να κάνει προς το παρόν.

Άλλες ειδήσεις:

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-Eileen_LederRC.jpg

Αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη είδηση για το Κ.Δ. κ ήταν όνειρο πολλών ετών για τον τέως Υπεύθυνο Περίθαλψης, Παύλο Τσάρο. Ευχαριστούμε θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν ώστε το όνειρο του Χειρουργείου να πραγματοποιηθεί.

Στις 3 Ιουνίου 2018, ο ΑΡΧΕΛΩΝ γιόρτασε την “Παγκόσμια Μέρα Χελώνας” με μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Κ.Δ., που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Ως είθισται, η εκδήλωση είχε πολύ κόσμο και “όλοι πέρασαν υπέροχα”.

Το Κ.Δ. αποτέλεσε είδηση και στα τηλεοπτικά κανάλια πρόσφατα: διάφοροι τηλεοπτικοί σταθμοί πήραν συνέντευξη από τον Δημήτρη Φυτίλη (Υπεύθυνος του Κ.Δ.) κ απ’ την Ειρήνη Κασιμάτη (Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης). Δεν είναι όλες τού μήνα Μάϊου, αλλά αξίζει να ρίξετε μια ματιά:

https://www.antenna.gr/watch/1177733/to-proino-19-03-2018 (αρχίζει στο 1:43:56)

http://webtv.ert.gr/ert1/pame-allios/26mai2018-pame-allios/ (αρχίζει στο 1:30.00)

http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=305945

http://www.skai.gr/mobile/tv/video?MMID=305926 (αρχίζει στο 37.50)

Ευχαριστούμε!

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους, όσοι συνέβαλαν στη διάσωση κ υιοθεσία των τραυματισμένων χελωνών:

* Τις διάφορες ομάδες κ εταιρίες που συνέβαλαν στη διάσωση κ την απελευθέρωση της “Ερμιόνης” (βλ. ως άνω),

- Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο τής Ζακύνθου,

- Το Ξενοδοχείο Avalon στη Ζάκυνθο,

- To Nefis Travel, Ζάκυνθος,

- To Atlantica Eleon Grand Resort and Spa, Ζάκυνθος,

- Τις Aερογραμμές Aegean.

* Toν Ναυτικό Όμιλο Αθηνών για τη διάσωση της “Αμφιθέας”.

* Την Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου κ τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη για την προσφορά τού σκάφους τους για την απελευθέρωση της Ζήνας, του Νέμο κ του Κρέοντα.

* Τον Μάιο 2018 η εταιρία H&M υιοθέτησε με γενναιοδωρία μια δεξαμενή (ανάρρωσης) στο Κέντρο Διάσωσης για ένα εξάμηνο. Αυτό συνεπάγεται ότι η εταιρία θα καλύψει κάθε κόστος για τη θεραπεία μιας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θέλουμε να την ευχαριστήσουμε για τη γενναιόδωρη υποστήριξη που μας παρέχει κ για τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες.

* Ευχαριστούμε, ακόμη, θερμά την εταιρία Mana Kai, που εδρεύει στη Νέα Ζηλανδία (www.manakai.co.nz) για την πλουσιοπάροχη δωρεά τής αλοιφής Manuka, μιας ειδικής ουσίας, την οποίαν δημιούργησαν με βάση το μέλι κ τα θεραπευτικά φυτά, με σκοπό τη θεραπεία των τραυμάτων των ζώων. Ένας πρώην εθελοντής τού Κέντρου Διάσωσης από τη Νέα Ζηλανδία είχε ενημερώσει την εταιρία για τη χρήση τού μελιού από τον “ΑΡΧΕΛΩΝ” για τη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων τραυμάτων πληγωμένων θαλάσσιων χελωνών κ μάς έστειλε γενναιόδωρα την αλοιφή αυτή για να μας συνδράμει.

Γνωρίζατε ότι...

Μετά από πολυετείς προειδοποιήσεις κ κρατικές ενημερωτικές εκστρατείες από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες, πολλές χώρες ανά την υφήλιο συνειδητοποίησαν τελικά την ανάγκη ΜΕΙΩΣΗΣ τής κατανάλωσης πλαστικού, καθώς, κατά κανόνα, μόνον ένα μικρό ποσοστό κατανάλωσης πλαστικού ανακυκλώνεται ουσιαστικά. Υπάρχουν διάφοροι εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε τη χρήση τού πλαστικού -αν ψάχνετε για ιδέες, αναζητήστε τες στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, εδώ:

http://www.greeneducationfoundation.org/nationalgreenweeksub/waste-reduction-tips/tips-to-use-less-plastic.html καταγράφονται δεκαεπτά απλές κ ανώδυνες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, οι οποίες μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στη διάσωση του πλανήτη.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Μαρία Αργυρώ Δερμιτζάκη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!