15/03/2018

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2018)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018.

«Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να μάχεται τη φύση για να επιβιώσει. Αυτό τον αιώνα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι, για να επιβιώσει, πρέπει να τη προστατεύσει». Jacques Yves Cousteau

Κατά τους χειμερινούς μήνες, θαλάσσιες χελώνες που πάσχουν από υποθερμία καταφθάνουν και περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης. Πάρα ταύτα, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018, έξι από τις δέκα αφιχθείς χελώνες είχαν πληγές στο κεφάλι ή το λαιμό σκοπίμως προκληθείσες από ανθρώπινη δράση και τέσσερις από αυτές τις έξι έφθασαν από το κοντινό νησί της Σαλαμίνας.

Δυστυχώς τέσσερις από τις νέες χελώνες πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους εξαιτίας των τραυμάτων τους.

Έχει υπολογιστεί ότι στους 1000 μόνο 1-2 νεοσσοί θαλάσσιων χελωνών επιβιώνουν παρά τους φυσικούς θηρευτές και κινδύνους, για να φτάσουν στην ηλικία της αναπαραγωγικής ωριμότητας (περίπου 20 χρόνια). Σκεφτείτε να προσθέσουμε και τα ανθρωπογενή εμπόδια, όπως τη καταστροφή παραλιών ωοτοκίας, μόλυνση της θάλασσας (πλαστικά, διαρροές πετρελαίου, τοξικά, χημικά κλπ.), ορισμένες αλιευτικές πρακτικές, εμπορική εκμετάλλευση, μη εφαρμογή των νόμων που καθορίζουν τη προστασία της χελώνας, και σκόπιμες προσπάθειες θανάτωσης χελωνών.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Πρώτα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους στη διάσωση αυτών των τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών. Χάρη στη φροντίδα σας, το αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας και τις προσπάθειές σας, αυτά τα ζώα (που προστατεύονται με τοπική και διεθνή νομοθεσία), έχουν μια ευκαιρία να υποβληθούν σε θεραπεία και να αναρρώσουν από τα τραύματά τους.

Η «Παναγιώτα», η πρώτη χελώνα που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης το 2018, αφίχθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018 από την Ηγουμενίτσα. Η καρέτα, με μήκος καβουκιού 68εκ. και βάρος 38κιλά, δεν είχε εμφανή τραύματα αλλά ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένη και στρεσαρισμένη. Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν ότι το ζώο υπέφερε από σοβαρή πνευμονική λοίμωξη. Υποβλήθηκε σε θεραπεία αλλά δυστυχώς ήταν πολύ αργά και έτσι πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 2018.

Η «Ρόζα» έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 23 Ιανουαρίου 2018 από την κοντινή Αίγινα. Ήταν μια μικρή καρέτα με μήκος καβουκιού 26εκ. και βάρος μόλις 2κιλά. Και αυτή η χελώνα δεν είχε ορατά τραύματα αλλά ήταν πολύ αδύναμη. Της δόθηκε εντατική επείγουσα αλλά δυστυχώς πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 2018.

Η «Θέμις» έφθασε από το Αιάντειο της Σαλαμίνας στις 28 Ιανουαρίου 2018 με σοβαρότατο τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Είχε μήκος καβουκιού 55εκ. και βάρος 18,5κιλά. Δυστυχώς πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 2018 εξαιτίας των πληγών της.

Η «Ειρήνη» έφθασε στις 30 Ιανουαρίου 2018 από το Βουκάρι Σαλαμίνας με τραύμα στο κεφάλι. Έχει μήκος καβουκιού 56,5εκ. και βάρος 18κιλά. Ευτυχώς η πληγή δεν είναι πολύ βαθιά. Η «Ειρήνη» είναι πολύ δραστήρια και αυτή τη στιγμή ταΐζεται με σωλήνα. Πιστεύουμε ότι συν τω χρόνο και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να γίνει καλά και να επανενταχθεί στη θάλασσα.

Η «Αναστασία» έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Φεβρουαρίου 2018 μέσω της Μονάδας Εξωτικών και Άγριων Ζώων (επικεφαλής η κα. Ν Κομνηνού) της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και είχε υποβληθεί σε εντατική θεραπεία. Η χελώνα με μήκος καβουκιού 80εκ. και βάρος 40κιλά, διασώθηκε αρχικά από τη Νέα Μηχανιώνα του Θερμαϊκού. Έχει ένα πολύ βαθύ, σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Μετά από 5 μέρες θεραπείας, η πληγή έπαψε να αιμορραγεί και η κατάσταση της είναι τώρα πιο σταθερή. Δε μπορεί όμως ακόμη να τραφεί μόνη της και ταΐζεται με σωλήνα. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της δε μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το αν θα επιβιώσει ή όχι. Πολλές ευχαριστίες στη κα. Κομνηνού και τους συνεργάτες της για τις προσπάθειες τους να σώσουν τη χελώνα.

Η «Jade» ήταν η πρώτη πράσινη χελώνα που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης το 2018. Αφίχθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018 από τη Σαλαμίνα με πολύ βαθύ τραύμα στο λαιμό, προκληθέν σκόπιμα από άνθρωπο. Η χελώνα με μήκος καβουκιού 46,5εκ. και βάρος 12 κιλά, ήταν πολύ αδύναμη και μόνο τα μάτια της ανταποκρίνονταν όσο εξεταζόταν. Παρ’ όλες τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για να σωθεί, δυστυχώς πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2018 υποκύπτοντας στα τραύματά της.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-8211-febrouarios-2018-Hermioni_X_ray.jpg

Ο «Πρίαμος», μια αρσενική καρέτα μήκους καβουκιού 78εκ. και βάρους 51,5κιλά, διασώθηκε από τη Λιμενική Αστυνομία στη Σύρο. Η χελώνα, με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη δράση, έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Φεβρουαρίου 2018. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι λιμενικοί της Σύρου ασχολήθηκαν εντατικά με τη φροντίδα και διάσωση αυτής της χελώνας. Οδήγησαν αμέσως τον «Πρίαμο» σε τοπικό κτηνίατρο για επείγουσα θεραπεία και, ενώ ήταν ακόμη στο γραφείο του κτηνιάτρου, τηλεφώνησαν στην Ειρήνη (Συντονίστρια Δικτύου Αποκατάστασης και Διάσωσης) στο Κέντρο Διάσωσης, η οποία μίλησε κατευθείαν με το κτηνίατρο. Επιπλέον, η Λιμενική Αστυνομία οδήγησε η ίδια τον «Πρίαμο» στο λιμάνι και παρέμεινε εκεί για μια ώρα μέχρι να έρθει το φέρυ-μποτ για Λαύριο και να βρεθεί πάνω στο πλοίο η χελώνα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον αξιωματικό κο. Πρίντεζη και τα μέλη της ομάδας του για την υποδειγματική συνεργασία και φροντίδα όσον αφορά τη διάσωση ενός απειλούμενου άγριου ζώου. Ο κος. Πρίντεζης κάλεσε και το Κέντρο Διάσωσης την επόμενη μέρα για να ρωτήσει πώς τα πήγαινε η χελώνα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-8211-febrouarios-2018-Georgina.jpg

H «Γεωργία» έφθασε στις 15 Φεβρουαρίου 2018 από τη Σαλαμίνα. Η θηλυκή καρέτα με μήκος καβουκιού 67εκ. και βάρος 35κιλά έχει τραύμα στο κεφάλι επίτηδες προκληθέν από ανθρώπινη δράση. Η Λιμενική Αστυνομία της Σαλαμίνας ενημέρωσε αμέσως το Κέντρο Διάσωσης μόλις βρήκαν τη σοβαρά τραυματισμένη χελώνα. Αφού συνεννοήθηκε με την Ειρήνη, η Λιμενική Αστυνομία της Σαλαμίνας μετέφερε τη χελώνα (με αυτοκίνητο και πλοίο) στο Πέραμα και περίμενε εκεί για να μεταβιβαστεί η «Γεωργία» στους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πέρα από τις ευχαριστίες προς τη Λιμενική Αστυνομία της Σαλαμίνας για τη συνεργασία και φροντίδα, τους ευχαριστούμε επίσης που έκαναν «ένα βήμα παραπέρα» για να βοηθήσουν τη χελώνα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-8211-febrouarios-2018-Kreon.jpg

Ενημέρωση για τις χελώνες που ήδη νοσηλεύονται στο Κέντρο Διάσωσης

Ο «Sylvan» που είχε αφιχθεί εξαντλημένος στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Ζάκυνθο έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά και με τραύματα στο κεφάλι και το πλαστρόν, τώρα πάει πολύ καλύτερα. Το Φεβρουάριο του 2018, με τη βοήθεια φαρμακευτικών ελαίων πέρασε η πετονιά φυσιολογικά αλλά ταΐζεται με το χέρι επειδή δε μπορεί ακόμα να καταδυθεί. Το αγκίστρι δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί λόγω της θέσης του. Ευτυχώς το μέγεθος του αγκιστριού δεν είναι πολύ επικίνδυνο σε σχέση με το μέγεθος της χελώνας, αλλά παρακολουθείται και γίνονται συζητήσεις για το τι άλλο μπορεί να γίνει.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-8211-febrouarios-2018-Hermioni_hooks.jpg

Η «Μύρινα» , μια καρέτα με τραύμα στο κεφάλι προκληθέν από ανθρώπινη δράση, είχε φθάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 από τη παραλία του Αγ. Παύλου της Λήμνου. Τη χελώνα την εντόπισαν και έσωσαν μέλη και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που είχαν παραστεί στη κηδεία του Παύλου Τσάρου, Συντονιστή του Δικτύου Διάσωσης και Αποκατάστασης για πάνω από 10 χρόνια. Η «Μύρινα» δυστυχώς πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 2018, αποτέλεσμα των τραυμάτων της.

Η «Αγάπη» είχε φθάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Σούδα με σοβαρότατο τραύμα το κεφάλι, προκληθέν σκόπιμα από άνθρωπο. Δυστυχώς πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2018.

Γνωρίζετε ότι...

Μερικές θαλάσσιες χελώνες διαφορετικών ειδών μπορούν να ζευγαρώσουν παράγοντας βιώσιμα υβρίδια. Υπάρχουν αρκετά σχετικά επιστημονικά άρθρα στο διαδίκτυο. Π.χ. μια ερευνητική μελέτη που έγινε στη Βραζιλία με τίτλο «Σύγκριση του αναπαραγωγικού αποτελέσματος υβριδικών θαλάσσιων χελωνών με τα πατρικά είδη» από τους Soares et al (2017), δημοσιευμένη στο the journal Marine Biology, ερεύνησε τη διασταύρωση καρέτα και κεραμοχελώνας. Μπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο εδώ: http://www.hawksbill.org/wp-content/uploads/2003/10/Seminoff_etal_2003_CM-EI_Hybrid_BMS.pdf.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/11/2023

  Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!

  Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/11/2023

  Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

  Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/11/2023

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

  Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/11/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!