22/04/2010

Ημέρα της Γης: 22 Απριλίου 2010

Σαράντα χρόνια πριν, οι άνθρωποι είχαν μια πολύ διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στη Γη:

Το 1970 τα τεράστια, υψηλής κατανάλωσης αυτοκίνητα ήταν πρώτα σε προτιμήσεις ως τεκμήρια κοινωνικού γοήτρου, η πυρηνική ενέργεια περιβαλλόταν από μυστήριο, η διαστημική αποστολή του Apollo στη σελήνη εκκρεμούσε, και τις ΗΠΑ απασχολούσε ακόμη η πολεμική σύγκρουση στο Βιετνάμ. Σε σύγκριση με αυτά, πολλοί πολιτικοί, θεωρούσαν τα περιβαλλοντικά θέματα ως τα λιγότερα επείγοντα.

Στην πραγματικότητα, ένα μαζικό κίνημα κέρδιζε έδαφος και ταχύτητα σε όλη τη χώρα, καθώς ομάδες σπουδαστών και εργαζομένων ενώθηκαν σε μια προσπάθεια να καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση ότι υπήρχαν ψηφοφόροι που ανησυχούσαν εξίσου για οικολογικά ζητήματα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η Ημέρα της Γης, που γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική στις 22 Απριλίου 1970. Ιδρύθηκε από τον γερουσιαστή Gaylord Nelson για να «ταρακουνήσει το πολιτικό κατεστημένο και να επιβάλλει το ζήτημα αυτό στην εθνική ατζέντα»

40 χρόνια μετά: Ημέρα της Γης 2010

Το έτος 2010 γιορτάζουμε την 40η επέτειο της Ημέρας της Γης, και οι Earth Day Network και Carbon War Room ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδέσουν το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να προκαλέσουν συζητήσεις γύρω από τους ρόλους της κυβέρνησης και της βιομηχανίας στη μάχη για τις κλιματικές αλλαγές, με ομιλίες από κορυφαίους ηγέτες της βιομηχανίας.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Ένα δισεκατομμύριο πράσινες πράξεις», όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα συμμετέχουν σε ενέργειες ή εκθέσεις με θέματα τη δεντροφύτευση, την αποταμίευση νερού και την αποκατάσταση δασικών περιοχών σε 180 χώρες.

Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν στην Παγκόσμια Ημέρα Γιορτής στις 24 Απριλίου 2010, με την διοργάνωση 40 κεντρικών εκδηλώσεων σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως στο Λονδίνο, τη Βομβάη, τη Βαρκελώνη και βεβαίως την Ουάσιγκτον.

Μια από τις παραδοσιακές διοργανώσεις της Ημέρας της Γης, συνήθως πραγματοποιείται τον προηγούμενο μήνα, ζητά όλοι να κλείσουν τα φώτα για μια ώρα την ίδια περίοδο. Στις ΗΠΑ οι πολίτες ενθαρρύνονται να τηλεφωνήσουν στο Κογκρέσο ή στα γραφεία των τοπικών αρχών και να δηλώσουν την εναντίωσή τους στη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ατομικά ή σε ομάδες, ενώ προτάσεις και συμβουλές υπάρχουν στο website και ποικίλουν από κάτι απλό όπως η αλλαγή μιας λάμπας φωτισμού μέχρι μαθήματα ενεργειακά αποδοτικότερης οδήγησης αυτοκινήτου ή διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Αν θέλετε να αποτελέσετε μέρος αυτής της κοινής προσπάθειας που θα προκαλέσει ιστορικές αλλαγές και θα διατηρήσει τον πλανήτη και για τις επόμενες γενιές, ως υποψήφιοι συμμετέχοντες μπορείτε να βρείτε εκδηλώσεις και να εγγραφείτε στο www.earthday.net (μετάφραση Ε.Σ.)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!