Η πρώτη φωλιά για το 2019 της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο!
Η πρώτη φωλιά Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta για το 2019 στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ-Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας το Σάββατο 25 Μαΐου στην παραλία του Γέρακα στον Κόλπο του Λαγανά.
Όπως είναι γνωστό κάθε άνοιξη μεγάλος αριθμός Θαλασσίων Χελωνών του είδους Caretta caretta ταξιδεύουν από διάφορα μέρη της Μεσογείου, με προορισμό τον Κόλπο του Λαγανά, τον βιότοπο αναπαραγωγής που εμφανίζει διαχρονικά τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών στη Μεσόγειο. Στα γαλάζια νερά του κόλπου επιστρέφουν οι ενήλικες χελώνες που γεννήθηκαν εκεί πριν από πολλά χρόνια (συμπεριφορά παλιννόστησης), ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία.

Η παραλία του Γέρακα είναι περιοχή Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), όπως και οι παραλίες του Καλαμακίου, της Δάφνης, και του Μαραθονησίου. Η παραλία στα Σεκάνια αποτελεί περιοχή Απόλυτης Προστασίας γιατί εμφανίζει εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα φωλιών της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta.
Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον κύκλο ζωής της Θαλάσσιας Χελώνας κατά τις περιόδους φωλεοποίησης, εκκόλαψης και εκσκαφής των φωλιών, καθώς και τα δεδομένα των φυσικών χαρακτηριστικών των παραλιών ωοτοκίας και τα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία στο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου συλλέγονται από τον ‘ΑΡΧΕΛΩΝ’ και το Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου.
Η καταγραφή της πρώτης φωλιάς για το 2019 της Θαλάσσιας Χελώνας στη Ζάκυνθο, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας, δημιουργεί παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και στο θαλάσσιο χώρο του Ε.Θ.Π.Ζ., όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.
Πληροφορίες:
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/
ΑΡΧΕΛΩΝ,Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας: www.archelon.gr
Ζάκυνθος 28/05/2019
Η Eva Horajo Berna συνεχίζει το ταξίδι της με τις χελώνες σε όλο τον κόσμο!
Τι νέα από τη Γιορτή της θαλάσσιας χελώνας;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/07/2026
Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!
Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.


