«Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική»: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού 2011
«Για να μην παραμείνουν ευσεβείς πόθοι οι ελπίδες μας για έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αφοσιωμένους εθελοντές», είπε ο Kofi Annan. Στο πνεύμα αυτό, 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, να στηρίξουν την κοινότητά τους ή να βοηθήσουν στην προστασία του Περιβάλλοντος. Τα παραδείγματα πολλά: ένας συνταξιούχος καθηγητής τέχνης που δίνει διαλέξεις σχετικά με ευρωπαϊκά αριστουργήματα στους αλλοδαπούς επισκέπτες ενός μουσείου, ένας μαθητής λυκείου που διαβάζει σε παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ή ένας φοιτητής που περνάει ο καλοκαίρι του προστατεύοντας απειλούμενα ζώα σε μια μεσογειακή παραλία. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για νʼ αλλάξουμε τα πράγματα. Για να τονίσει αυτές τις προσπάθειες και να παροτρύνει περισσότερους πολίτες να τις μιμηθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε το 2011 Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Η αντιπρόεδρος της ΕΕ Viviane Reding, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια, μαζί με τον Jean-Marc Delizée, ομοσπονδιακό Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, και την Marian Harkin, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασαν το σύνθημα της χρονιάς: «Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική».
«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στα εκατομμύρια Ευρωπαίους που διαθέτουν τον χρόνο τους για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο», δήλωσε η Viviane Reding, Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια. «Όλοι έχουμε κατά βάθος την ικανότητα να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη. Ο εθελοντισμός ενδυναμώνει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες: την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Εγκαινιάζοντας το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, θέλω να στηρίξω εκείνους που προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα. Έφτασε η ώρα να μοιραστούμε και να δώσουμε κάτι με τη σειρά μας, να βοηθήσουμε δηλαδή εκείνους που βοηθούν»!
Η Επιτροπή βοηθά τους νέους να συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, χιλιάδες έφηβοι και νέοι πηγαίνουν στο εξωτερικό για να διδάξουν, να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε διαπολιτισμικά θέματα και να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες για τη ζωή τους. Για παράδειγμα, οι εθελοντές του «Verahus», ενός κέντρου μέριμνας αναπήρων στην Κοπεγχάγη, βοηθούν τους τροφίμους στην καθημερινότητά τους. Τους προτείνουν διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, μουσική, παιχνίδια και αθλητισμό, και τους συνοδεύουν σε εκδρομές. Οι εθελοντές του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στο Κέντρο Διάσωσης θαλασσίων Χελωνών στην Γλυφάδα Αττικής , βοηθούν στην περίθαλψη των τραυματισμένων Catetta caretta που φτάνουν απʼ όλη την Ελλάδα στο μοναδικό αυτό «νοσοκομείο».
Για να προβάλει το έργο των εθελοντών, και για να παροτρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις, το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού (ΕΕΕ) 2011 έχει τέσσερις βασικούς στόχους:
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων στα κράτη μέλη. Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση των εθελοντών, στην πιστοποίηση και τη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς και στην εξεύρεση των κατάλληλων εθελοντικών ευκαιριών για τους δυνητικούς εθελοντές. Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει νέες πρωτοβουλίες δικτύωσης, ευρωπαϊκής εμβέλειας, με στόχο την προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών και συνεργιών ανάμεσα σε εθελοντικές οργανώσεις και άλλους κλάδους, ιδίως τον επιχειρηματικό κόσμο.
Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την «Ένωση» εθελοντικών οργανώσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη, την Επιτροπή των Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών.
Περιουσία μου ο πλούτος της θάλασσας. Συνεργασία με το 8ο Δημοτικό σχολείο Γλυφάδας
Χελώνα της Κυπαρισσιακού χάνει το πίσω πτερύγιό της στην Ιταλία
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/11/2025
6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

