Γίνε εθελοντής-βοηθός στο πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων του Κέντρου Διάσωσης!
Η ζωντάνια και η ενέργεια που δίνει η εθελοντική προσφορά στις δράσεις για το περιβάλλον και τις θαλάσσιες χελώνες είναι μοναδική και μεταδοτική! Αυτή είναι η εμπειρία μας στον ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο και δραστηριοποιείται συστηματικά με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους.
Αν διαθέτεις χρόνο και θέλεις να βοηθήσεις, αποκτώντας παράλληλα εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, έλα μαζί μας στις δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής, υποδεχόμαστε κάθε χρόνο σχολικές ομάδες ή τάξεις από την προσχολική ηλικία μέχρι και τους τελειόφοιτους του Λυκείου αλλά και ομάδες σπουδαστών. Εκεί γίνονται ξεναγήσεις και παρουσιάσεις για το έργο της διάσωσης και περίθαλψης των θαλάσσιων χελωνών, τις λειτουργίες της φύσης, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Κατά τη σχολική χρονιά 2018/2019, έγιναν 300 παρουσιάσεις για τα σχολεία, όπου 9.600 μαθητές και μαθήτριες και 800 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Αναζητούμε 4 εθελοντές βοηθούς στο πρόγραμμα επισκέψεων των σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα για την περίοδο από Μάρτιο μέχρι και μέσα Ιουνίου 2020. Οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν από την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων και θα βοηθήσουν στην εκτέλεση του προγράμματος (Δευτέρα έως Παρασκευή κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς).

Ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος συμμετοχής για να γίνει κάποιος εθελοντής βοηθός στο πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων είναι 4 εβδομάδες με κατ’ ελάχιστον συμμετοχή 2 ημερών/εβδομάδα.
Τα επιθυμητά προσόντα είναι η προηγούμενη εμπειρία με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ή και διαχείριση ομάδων παιδιών και ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, να στείλουν σύντομο βιογραφικό με συνοδευτική επιστολή στην Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων, Κατερίνα Τσικαλάκη στο education @ archelon . gr

Σημειώνουμε ότι θα διοργανωθεί ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας με τους εθελοντές βοηθούς στις 25 Φεβρουαρίου στις 3.00 μ.μ., στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών (3η Μαρίνα Γλυφάδας). Ελάτε να μας γνωρίσετε από κοντά, να ανακαλύψετε το θαυμαστό κόσμο των εκπαιδευτικών δράσεων του Κέντρου και να συμμετέχετε στη δυναμική ομάδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πληροφορίες: Κατερίνα Τσικαλάκη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων, τηλ. 6932640949 (Καθημερινές: 1.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ.).
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2019
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τοπική διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/04/2026
Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!
Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/04/2026
Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου
Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2026
Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο
Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/04/2026
Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/04/2026
Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ
Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων
Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2026
Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας
Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2026
Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/04/2026
Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες
Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/04/2026
Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/03/2026
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025!
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2026
32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/02/2026
Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.


