Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2019
Με χαρά είδαμε μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ, παλιούς και νέους εθελοντές, συνεργάτες και φίλους από άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις να γεμίζουν την αίθουσα στη φετινή εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, στην Πλάκα, στις 30 Ιανουαρίου.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι δράσεις μας το 2019 υποστήριξαν την προστασία των χελωνών και των βιοτόπων τους στην πράξη. Από τα πόστερ και τις παρουσιάσεις των συντονιστών σημειώνουμε τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακάτω.

• Οι επισκέπτες που ενημερώθηκαν στις παραλίες ωοτοκίας έφθασαν τα 113.000 άτομα. Η λειτουργία των σταθμών ενημέρωσης στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο έγινε από τους εθελοντές.
• Στο Κέντρο Διάσωσης, φιλοξενήθηκαν συνολικά 83 χελώνες, εκ των οποίων 26 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές. Από τις 57 αφίξεις του 2019, επέστρεψαν στη θάλασσα αποθεραπευμένες 43 χελώνες που αποτελεί και τον υψηλότερο αριθμό απελευθερώσεων που είχαμε ποτέ

• Συνεχίστηκε η εφαρμογή του έργου Life Euroturtles σε παραλίες ωοτοκίας, στο Κέντρο Διάσωσης και σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές. Διοργανώθηκαν 4 σεμινάρια του δικτύου διάσωσης με συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος και ψαράδων στις Κυκλάδες. Επίσης συνεχίστηκε η εφαρμογή των νέων τεχνικών παρακολούθησης χελωνών στη θάλασσα μέσω δορυφόρων και χρήσης drones.
• Ιδιαίτερη απήχηση από πολλές χώρες και την Ελλάδα είχαν τα προγράμματα εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ στο 2019. Σχεδόν 600 εθελοντές συμμετείχαν στη διεξαγωγή προγραμμάτων προστασίας στις παραλίες και 150 εθελοντές υποστήριξαν τη λειτουργία του δικτύου διάσωσης, την περίθαλψη και την περιβαλλοντική αγωγή στο Κέντρο Διάσωσης. Οι αριθμοί αυτοί είναι μεγαλύτεροι από κάθε άλλη χρονιά και όλοι οι ομιλητές τους ευχαρίστησαν θερμά για την υποστήριξή τους.

• Διοργανώθηκαν καθαρισμοί των ακτών από σκουπίδια και εκστρατεία για τη μείωση του πλαστικού στη θάλασσα με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε όλες τις περιοχές προγραμμάτων.
Ο Δημήτρης Μαργαριτούλη με τον Θωμά Αράπη συζήτησαν την κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση και τους τρόπους που αναμένεται να επηρεάσει τους βιοτόπους αναπαραγωγής και τους πληθυσμούς των χελωνών. Αναφέρθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις αλλαγές στη θερμοκρασία της άμμου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις αλλαγές στα τροφικά πεδία και τις μεταναστευτικές οδούς.

Και του χρόνου!
Κοινή τοποθέτηση Περιβαλλοντικών Οργανώσεων επί ζητημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Κοινή τοποθέτηση Περιβαλλοντικών Οργανώσεων επί του αναμενόμενου νομοσχεδίου για περιβαλλοντικά ζητήματα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/10/2026
Οκτώβριος για τις θαλάσσιες χελώνες: Βοήθησέ μας να φροντίσουμε τους ασθενείς μας αυτόν τον χειμώνα
Αυτόν τον Οκτώβριο ξεκινάμε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με έναν ξεκάθαρο στόχο: να συγκεντρώσουμε 5.000€ για να στηρίξουμε τη φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι το τέλος του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/09/2026
Μαζί για τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης: οι τελετές απονομής «Turtle-Friendly Hotel» σε Χανιά και Ρέθυμνο
Χανιά και Ρέθυμνο φιλοξένησαν τις τελετές απονομής της νέας πιστοποίησης, στο πλαίσιο του προγράμματος TUI Turtle Aid Greece.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2026
Αποχαιρετήσαμε τον Όμηρο, την τυφλή θαλάσσια χελώνα που ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κορνουάλη
Ο Όμηρος πέρασε τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του στο Blue Reef Aquarium στο Newquay της Κορνουάλης, έχοντας ταξιδέψει εκεί από την Ελλάδα με τη βοήθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/09/2026
“Wild Weekend”- Ελάτε να γνωρίσουμε την άγρια ζωή της Ελλάδας!
Ένα διήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2026
Χελωνάκια σε δεξαμενή εστιατορίου στα Χανιά: Η αγάπη για τη φύση σημαίνει πρώτα απ' όλα σεβασμός.
Όλοι νιώθουμε ενθουσιασμό όταν συναντάμε από κοντά ένα άγριο ζώο. Είναι μια βαθιά, ανθρώπινη ανάγκη να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, να την παρατηρήσουμε και να την κατανοήσουμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2026
Τα σχολεία επιστρέφουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μια νέα χρονιά γεμάτη γνώση και δράση
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της επιστρέφουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ οι φωνές, οι ερωτήσεις και ο ενθουσιασμός χιλιάδων μαθητών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/09/2026
Τα χελωνάκια μάγεψαν μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα
Από τα προκαταρκτικά δεδομένα φαίνεται ότι οι καταγραφές του 2026 στην Κέρκυρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: οι ερευνητές μας εντόπισαν και προστάτεψαν 50 φωλιές στις νότιες παραλίες του νησιού!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/09/2026
Πήρε άδεια από την εργασία της στην Αγγλία για να αφιερωθεί στις θαλάσσιες χελώνες της Ελλάδας!
Με την ενθουσιώδη υποστήριξη από τους συναδέλφους της, η Amy Carey μπόρεσε να απομακρυνθεί από την καθημερινή της ρουτίνα και να βυθιστεί πλήρως στη νέα περιπέτεια στη νότια Πελοπόννησο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2026
Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης
Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2026
Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!
Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/07/2026
Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!
Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.


