18/03/2010

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντών (EVS) στον ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενεί περίπου 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Την περασμένη χρονιά είχαμε αύξηση εθελοντών σε ποσοστό περίπου 25%. Οι εθελοντές προέρχονται από διάφορες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Βραζιλία κ.λπ. (βλ. χάρτη). Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εργάζονται σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον, έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες, να ζήσουν και να εργαστούν μαζί, να γίνουν μια ομάδα με τους ίδιους στόχους και κοινό σκοπό. Φιλίες που διαρκούν μια ζωή ή ακόμη και σχέσεις έχουν προκύψει στη διάρκεια αυτών των χρόνων. Για τους εθελοντές αυτό είναι μια εμπειρία ζωής.

eurwpaikh-yphresia-ethelontwn-evs-ston-arxelwn-xartis_VOLUNTEERS.jpg

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενεί επίσης και εθελοντές EVS ((Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Πρόγραμμα) που είναι εκείνοι που μένουν περισσότερο, αφιερώνουν πολλή ενέργεια σε κάθε πρόγραμμα και συμμετέχουν σωματικά και πνευματικά σε αυτά, καθώς παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι συνδέονται τόσο με το πρόγραμμα και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται που στο τέλος τους φαίνεται αφύσικο που γυρνάνε πίσω στις πατρίδες τους. Οι περισσότερες ανατροφοδοτήσεις που παίρνουμε αναφέρουν ότι συνεχίζουν να δουλεύουν για τη φύση ή ακόμη και τις θαλάσσιες χελώνες, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 4 εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας χελώνας και παρακάτω μπορείτε να ανακαλύψετε τι σκέφτονται.

Για τη Sannne Bergman

eurwpaikh-yphresia-ethelontwn-evs-ston-arxelwn-Sanne_Bergman.jpg

Sanne Bergman – Σουηδία, 20 ετών. «Από τους - 30 βαθμούς Κελσίου στη Σουηδία, στον ελληνικό ήλιο. Θα εργαστώ στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 μήνες. Η Ελλάδα έχει όλα όσα με αγγίζουν. Θάλασσα, ήλιο, πολιτισμό και περιπέτεια. Και μέσω του ΑΡΧΕΛΩΝ θα μπορέσω να κάνω αυτό που θέλω στη ζωή μου: να παλέψω για τα δικαιώματα των ζώων».

eurwpaikh-yphresia-ethelontwn-evs-ston-arxelwn-Sanne_Bergman2.jpg

Για τον Tuukka Peltonen

eurwpaikh-yphresia-ethelontwn-evs-ston-arxelwn-Tukka_Peltonen.jpg

Tuukka Peltonen – Φινλανδία 21 ετών «Είμαι από τη Φινλανδία, από μια πόλη που λέγεται Kuopio. Επέλεξα την Ελλάδα, επειδή γνωρίζω πολλά για την ελληνική ιστορία, αλλά όχι και τόσα για τη σύγχρονη. Έτσι θέλησα να μάθω πώς ζουν οι άνθρωποι εδώ, και επίσης να γνωρίσω καλύτερα την κουλτούρα τους. Γιʼ αυτό και διάλεξα το συγκεκριμένο πρόγραμμα που διαρκεί 6 μήνες και λήγει τον Ιούλιο. Όταν αποφάσιζα σε τι πρόγραμμα θα ήθελα να συμμετάσχω, κριτήριο για μένα ήταν να κάνω κάτι που δεν θα μπορούσα στη Φινλανδία. Επέλεξα τον ΑΡΧΕΛΩΝ, επειδή φαινόταν πρακτική δουλειά. Να δουλεύω με τις χελώνες και να ζω κοντά τους».

Για την Katharina Salzl

eurwpaikh-yphresia-ethelontwn-evs-ston-arxelwn-Katharina_Salzl.jpg

Katharina Salzl – Αυστρία 20 ετών «Η πατρίδα μου είναι η Αυστρία και αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα, επειδή δεν είχα έρθει ποτέ και θα ήθελα να μπω στην ελληνική κουλτούρα και νοοτροπία. Θα μείνω στην Αθήνα 6 μήνες και στη συνέχεια θέλω να κάνω δουλειά στο πεδίο. Προτού έρθω στην Ελλάδα τελείωσα το σχολείο εστιάζοντας στη διοίκηση κοινωνικής περίθαλψης και μου άρεσε, αλλά θα ήθελα να δω και πώς είναι να δουλεύει κανείς με ζώα. Η παρουσίαση του ΑΡΧΕΛΩΝ στην αρχική σελίδα του Youth in Action ήταν πολύ ενδιαφέρουσα κι έτσι έστειλα την αίτησή μου και με δέχτηκαν. Μέχρι στιγμής μου αρέσει πραγματικά που εργάζομαι και μένω στην Ελλάδα».

Για τον Βauke Kwast

eurwpaikh-yphresia-ethelontwn-evs-ston-arxelwn-Bauke_Kwast.jpg

Bauke Kwast – Ολλανδία 18 ετών «Έφτασα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέσω του προγράμματος EVS (Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Πρόγραμμα). Είμαι 18 ετών, μισός Ολλανδός και μισός Δανός. Εδώ στον ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζομαι με τις θαλάσσιες χελώνες με άλλους τρεις εθελοντές. Όλοι είναι EVS(Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Πρόγραμμα). Το πιο ωραίο πράγμα εδώ είναι ότι έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους απʼ όλη την Ευρώπη. Παρατήρησα ότι έχασα κάποιες, ιδέες στερεότυπες για διάφορες χώρες, και από την άλλη απέκτησα κάποιες άλλες. Για τους επόμενους 4.5 μήνες θα είμαι εδώ στη Γλυφάδα στο Κέντρο Διάσωσης για τη Θαλάσσια Χελώνα και είμαι σίγουρος ότι θα μου λείψει όταν φύγω».

eurwpaikh-yphresia-ethelontwn-evs-ston-arxelwn-ggng_newlogo.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!