06/10/2010

Επτά ερευνητικές – επιστημονικές εργασίες για τις Caretta caretta το 2010, με την υποστήριξη του ΑΡΧΕΛΩΝ

epta-ereunhtikes-8211-episthmonikes-ergasies-gia-tis-caretta-caretta-to-2010-me-thn-yposthriksh-tou-arxelwn-Research_Projects1.jpg

1) Περιβαλλοντικές συμπεριφορές των εθελοντών προστασίας της φύσης Hannah OʼMahoney, Cardiff University, UK

Η Hannah OʼMahoney διεξάγει έρευνα με τη χρηματοδότηση του British Economic and Social Research Council για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Ερευνητικές Μεθόδους της Κοινωνικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Cardiff.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διεξαχθούν αναλυτικές συνεντεύξεις με εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ που μετέχουν στο πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού κόλπου ώστε να διερευνηθούν οι πεποιθήσεις και οι ιδέες τους σε σχέση με το περιβάλλον.

Η ανάλυση αυτών των πληροφοριών θα βοηθήσει την Hannah να εξαγάγει ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα που θα διερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος στο διδακτορικό της το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Για φέτος, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στο να εξετάσει κατά πόσο η ενασχόληση των συμμετεχόντων με την προστασία των θαλάσσιων χελωνών μπορεί να σχετίζεται με υποκείμενες περιβαλλοντικές πεποιθήσεις και με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων ανάλυσης να βρει αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του περιβαλλοντικού κινήματος και προσωπικών αντιλήψεων.

2) Οι επιπτώσεις του τεχνητού φωτός στις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta στις παραλίες ωοτοκίας στο Ρέθυμνο της Κρήτης Sebastian Richter, Phillipps-University Marburg, Germany

Κατά τη διάρκεια της μελέτης σε συγκεκριμένα σημεία ωοτοκίας θα συλλεχθούν στοιχεία όπως η φωτορύπανση, η πυκνότητα των φωλιών, κτίσματα πίσω και πάνω στην παραλία όπως επίσης και η συμπεριφορά προσανατολισμού των νεοσσών. Τα δεδομένα θα αναλυθούν με τη χρήση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS). Ο στόχος της μελέτης είναι η καλύτερη κατανόηση της επίδρασης διάφορων παραγόντων στη συμπεριφορά του προσανατολισμού των νεογέννητων χελωνών. Το αποτέλεσμα θα συμβάλλει στην βελτίωση των μέτρων προστασίας των βιοτόπων ωοτοκίας των χελωνών.

3) Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην οικολογία των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στη Μεσόγειο. Samir Patel, Drexel University, Philadelphia, PA, USA

Το διδακτορικό πρόγραμμα του Samir Patel θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία χρόνια και περιλαμβάνει την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 30 ενήλικες θηλυκές χελώνες Caretta caretta που γεννούν στο Ρέθυμνο της Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθεί η συμπεριφορά τους μετά την ωοτοκία. Οι δορυφορικοί πομποί συλλέγουν και μεταδίδουν πληροφορίες όπως ακριβείς τοποθεσίες, θερμοκρασίες και βάθη στα οποία κολυμπά η κάθε χελώνα. Αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν στον Samir να καθορίσει πώς οι θαλάσσιες χελώνες αντιδρούν και πώς χρησιμοποιούν τις ποικιλόμορφες συνθήκες της Μεσογείου κατά την επιστροφή τους από τις παραλίες ωοτοκίας στα πεδία διατροφής και διαχείμανσης. Ο τελικός στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες για να προβλεφθεί πώς οι Caretta caretta της Μεσογείου μπορεί να αντιδράσουν στις ευμετάβλητες συνθήκες της θάλασσας όπως αυτές σχετίζονται με το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Το έργο εκτελείται υπό την καθοδήγηση του Καθ. Jim Spotila του Πανεπιστημίου Drexel στη Φιλαδέλφεια και του Dr Steve Morreale του Πανεπιστημίου Cornell, στην Ithaca της Νέας Υόρκης.

4) Θερμική και χωρική παρακολούθηση των χελωνών Caretta caretta κατά την περίοδο ωοτοκίας τους στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Tom Backof, Indiana Purdue University, Indiana, USA

Η τοποθέτηση και η συλλογή των συστημάτων γίνεται κατά τη διάρκεια των νυχτερινών παρατηρήσεων, ενώ μέσω των ραδιοπομπών καταγράφονται συνεχώς οι τοποθεσίες που βρίσκονται οι χελώνες. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα δείχνουν τις θερμοκρασίες και τα βάθη στα οποία προτιμούν να παραμένουν οι χελώνες κατά το χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων που μεσολαβεί ανάμεσα από διαδοχικές ωοτοκίες τους. Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη προστασία τους κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης αλλά τόσο αποφασιστικής σημασίας περιόδου για τη ζωή τους. Αυτή η έρευνα υποστηρίζεται εκτός από τον ΑΡΧΕΛΩΝ από διάφορους φορείς και άτομα, συμπεριλαμβανομένων των Indiana Purdue University, Fort Wayne, Drexel University, The Leatherback Trust, και Irv Naylor.

5) Μια έρευνα της διαφοράς μεταξύ της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της περιβαλλοντικά φιλικής συμπεριφοράς των τουριστών στο Ρέθυμνο Natalie Pears, University of Nottingham, UK

Η έρευνα αποτελεί μέρος της διατριβής της Natalie για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση Περιβάλλοντος. Αφορά στον περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουρισμό, που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος σε τουριστικούς προορισμούς, παρέχοντας πληροφόρηση στους επισκέπτες για την ενδεδειγμένη συμπεριφορά που απαιτείται. Η έρευνα λαμβάνει χώρα στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Ως παραλία ωοτοκίας με τόσο έντονη ανάπτυξη λόγω των τουριστικών δραστηριοτήτων, ο περιβαλλοντικά υπεύθυνος τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας. Με τη χρήση ερωτηματολογίων, η Natalie σκοπεύει να αναλύσει τις διαθέσιμες πληροφορίες για τον περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουρισμό, πόσο αποτελεσματικός είναι και πόση επιρροή ασκεί στη γνώση, διάθεση και συμπεριφορά των τουριστών σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον στους τόπους των διακοπών τους.

6) Ο μεταβολισμός και η αλληλεπίδραση αερίων στις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία Jack Suss, Drexel University, Philadelphia, PA USA

7) Η συμπεριφορά των χελωνών Caretta caretta μεταξύ διαδοχικών ωοτοκιών στο Ρέθυμνο της Κρήτης Aliki Panagopoulou, Drexel University, Philadelphia PA, USA

Αυτή η έρευνα διεξάγεται ως μέρος της μεταπτυχιακής διατριβής της Αλίκης στο Πανεπιστήμιο του Drexel στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Η μελέτη έχει ως στόχο να ελέγξει τη συμπεριφορά των θαλάσσιων χελωνών που ωοτοκούν στο Ρέθυμνο της Κρήτης, κατά το διάστημα μεταξύ δύο ωοτοκιών. Οι Caretta caretta δημιουργούν κατά μέσο όρο 1-4 φωλιές κατά την ίδια περίοδο ωοτοκίας, ενώ μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 13-22 ημερών μεταξύ δύο διαδοχικών ωοτοκιών. Ο κύριος σκοπός της έρευνας είναι να εντοπιστούν οι περιοχές εκείνες όπου οι χελώνες προτιμούν να βρίσκονται καθώς και καταδυτική συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Για να επιτευχθεί αυτό, ειδικοί πομποί και καταγραφείς χρόνου-βάθους τοποθετούνται στις θηλυκές χελώνες μετά τη νυκτερινή ωοτοκία τους. Αυτός ο εξοπλισμός ανακτάται όταν οι χελώνες επιστρέφουν στην παραλία περίπου 15 ημέρες αργότερα. Τα αποτελέσματα της μελέτης ίσως διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό διαχειριστικών μέτρων μέσα στη θαλάσσια ζώνη της παραλίας ωοτοκίας του Ρεθύμνου, βοηθώντας στον περιορισμό των απωλειών θαλάσσιων χελωνών από ταχύπλοα σκάφη ή/και αλιευτικές δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/02/2025

    Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές

    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/02/2025

    Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024

    Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2025

    Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο

    Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/02/2025

    Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ

    Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2025

    Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας

    Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/01/2025

    Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς

    Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/01/2025

    Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!