06/10/2010

Επτά ερευνητικές – επιστημονικές εργασίες για τις Caretta caretta το 2010, με την υποστήριξη του ΑΡΧΕΛΩΝ

epta-ereunhtikes-8211-episthmonikes-ergasies-gia-tis-caretta-caretta-to-2010-me-thn-yposthriksh-tou-arxelwn-Research_Projects1.jpg

1) Περιβαλλοντικές συμπεριφορές των εθελοντών προστασίας της φύσης Hannah OʼMahoney, Cardiff University, UK

Η Hannah OʼMahoney διεξάγει έρευνα με τη χρηματοδότηση του British Economic and Social Research Council για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Ερευνητικές Μεθόδους της Κοινωνικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Cardiff.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διεξαχθούν αναλυτικές συνεντεύξεις με εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ που μετέχουν στο πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού κόλπου ώστε να διερευνηθούν οι πεποιθήσεις και οι ιδέες τους σε σχέση με το περιβάλλον.

Η ανάλυση αυτών των πληροφοριών θα βοηθήσει την Hannah να εξαγάγει ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα που θα διερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος στο διδακτορικό της το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Για φέτος, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στο να εξετάσει κατά πόσο η ενασχόληση των συμμετεχόντων με την προστασία των θαλάσσιων χελωνών μπορεί να σχετίζεται με υποκείμενες περιβαλλοντικές πεποιθήσεις και με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων ανάλυσης να βρει αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του περιβαλλοντικού κινήματος και προσωπικών αντιλήψεων.

2) Οι επιπτώσεις του τεχνητού φωτός στις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta στις παραλίες ωοτοκίας στο Ρέθυμνο της Κρήτης Sebastian Richter, Phillipps-University Marburg, Germany

Κατά τη διάρκεια της μελέτης σε συγκεκριμένα σημεία ωοτοκίας θα συλλεχθούν στοιχεία όπως η φωτορύπανση, η πυκνότητα των φωλιών, κτίσματα πίσω και πάνω στην παραλία όπως επίσης και η συμπεριφορά προσανατολισμού των νεοσσών. Τα δεδομένα θα αναλυθούν με τη χρήση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS). Ο στόχος της μελέτης είναι η καλύτερη κατανόηση της επίδρασης διάφορων παραγόντων στη συμπεριφορά του προσανατολισμού των νεογέννητων χελωνών. Το αποτέλεσμα θα συμβάλλει στην βελτίωση των μέτρων προστασίας των βιοτόπων ωοτοκίας των χελωνών.

3) Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην οικολογία των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στη Μεσόγειο. Samir Patel, Drexel University, Philadelphia, PA, USA

Το διδακτορικό πρόγραμμα του Samir Patel θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία χρόνια και περιλαμβάνει την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 30 ενήλικες θηλυκές χελώνες Caretta caretta που γεννούν στο Ρέθυμνο της Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθεί η συμπεριφορά τους μετά την ωοτοκία. Οι δορυφορικοί πομποί συλλέγουν και μεταδίδουν πληροφορίες όπως ακριβείς τοποθεσίες, θερμοκρασίες και βάθη στα οποία κολυμπά η κάθε χελώνα. Αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν στον Samir να καθορίσει πώς οι θαλάσσιες χελώνες αντιδρούν και πώς χρησιμοποιούν τις ποικιλόμορφες συνθήκες της Μεσογείου κατά την επιστροφή τους από τις παραλίες ωοτοκίας στα πεδία διατροφής και διαχείμανσης. Ο τελικός στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες για να προβλεφθεί πώς οι Caretta caretta της Μεσογείου μπορεί να αντιδράσουν στις ευμετάβλητες συνθήκες της θάλασσας όπως αυτές σχετίζονται με το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Το έργο εκτελείται υπό την καθοδήγηση του Καθ. Jim Spotila του Πανεπιστημίου Drexel στη Φιλαδέλφεια και του Dr Steve Morreale του Πανεπιστημίου Cornell, στην Ithaca της Νέας Υόρκης.

4) Θερμική και χωρική παρακολούθηση των χελωνών Caretta caretta κατά την περίοδο ωοτοκίας τους στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Tom Backof, Indiana Purdue University, Indiana, USA

Η τοποθέτηση και η συλλογή των συστημάτων γίνεται κατά τη διάρκεια των νυχτερινών παρατηρήσεων, ενώ μέσω των ραδιοπομπών καταγράφονται συνεχώς οι τοποθεσίες που βρίσκονται οι χελώνες. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα δείχνουν τις θερμοκρασίες και τα βάθη στα οποία προτιμούν να παραμένουν οι χελώνες κατά το χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων που μεσολαβεί ανάμεσα από διαδοχικές ωοτοκίες τους. Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη προστασία τους κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης αλλά τόσο αποφασιστικής σημασίας περιόδου για τη ζωή τους. Αυτή η έρευνα υποστηρίζεται εκτός από τον ΑΡΧΕΛΩΝ από διάφορους φορείς και άτομα, συμπεριλαμβανομένων των Indiana Purdue University, Fort Wayne, Drexel University, The Leatherback Trust, και Irv Naylor.

5) Μια έρευνα της διαφοράς μεταξύ της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της περιβαλλοντικά φιλικής συμπεριφοράς των τουριστών στο Ρέθυμνο Natalie Pears, University of Nottingham, UK

Η έρευνα αποτελεί μέρος της διατριβής της Natalie για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση Περιβάλλοντος. Αφορά στον περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουρισμό, που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος σε τουριστικούς προορισμούς, παρέχοντας πληροφόρηση στους επισκέπτες για την ενδεδειγμένη συμπεριφορά που απαιτείται. Η έρευνα λαμβάνει χώρα στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Ως παραλία ωοτοκίας με τόσο έντονη ανάπτυξη λόγω των τουριστικών δραστηριοτήτων, ο περιβαλλοντικά υπεύθυνος τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας. Με τη χρήση ερωτηματολογίων, η Natalie σκοπεύει να αναλύσει τις διαθέσιμες πληροφορίες για τον περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουρισμό, πόσο αποτελεσματικός είναι και πόση επιρροή ασκεί στη γνώση, διάθεση και συμπεριφορά των τουριστών σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον στους τόπους των διακοπών τους.

6) Ο μεταβολισμός και η αλληλεπίδραση αερίων στις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία Jack Suss, Drexel University, Philadelphia, PA USA

7) Η συμπεριφορά των χελωνών Caretta caretta μεταξύ διαδοχικών ωοτοκιών στο Ρέθυμνο της Κρήτης Aliki Panagopoulou, Drexel University, Philadelphia PA, USA

Αυτή η έρευνα διεξάγεται ως μέρος της μεταπτυχιακής διατριβής της Αλίκης στο Πανεπιστήμιο του Drexel στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Η μελέτη έχει ως στόχο να ελέγξει τη συμπεριφορά των θαλάσσιων χελωνών που ωοτοκούν στο Ρέθυμνο της Κρήτης, κατά το διάστημα μεταξύ δύο ωοτοκιών. Οι Caretta caretta δημιουργούν κατά μέσο όρο 1-4 φωλιές κατά την ίδια περίοδο ωοτοκίας, ενώ μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 13-22 ημερών μεταξύ δύο διαδοχικών ωοτοκιών. Ο κύριος σκοπός της έρευνας είναι να εντοπιστούν οι περιοχές εκείνες όπου οι χελώνες προτιμούν να βρίσκονται καθώς και καταδυτική συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Για να επιτευχθεί αυτό, ειδικοί πομποί και καταγραφείς χρόνου-βάθους τοποθετούνται στις θηλυκές χελώνες μετά τη νυκτερινή ωοτοκία τους. Αυτός ο εξοπλισμός ανακτάται όταν οι χελώνες επιστρέφουν στην παραλία περίπου 15 ημέρες αργότερα. Τα αποτελέσματα της μελέτης ίσως διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό διαχειριστικών μέτρων μέσα στη θαλάσσια ζώνη της παραλίας ωοτοκίας του Ρεθύμνου, βοηθώντας στον περιορισμό των απωλειών θαλάσσιων χελωνών από ταχύπλοα σκάφη ή/και αλιευτικές δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!