12/05/2017

Έναρξη των θερινών προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Κάθε χρόνο, η έναρξη των θερινών προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, έπεται της ολοκλήρωσης του Σεμιναρίου Εκπαίδευσης των Υπεύθυνων Πεδίου του Συλλόγου, οι οποίοι έτοιμοι για δράση πια, ταξιδεύουν στους σημαντικότερους βιοτόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta της χώρας μας, με σκοπό την μελέτη και την προστασία της.

Έτσι και φέτος, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υπευθύνων Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου παρευρέθηκαν νέοι επιστήμονες και φυσιολάτρες εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθε χρόνο εξειδικευμένους τομείς κάθε περιοχής και δεσμεύονται ηθικά να παραμείνουν για 5 ολόκληρους μήνες δίπλα στις παραλίες ωοτοκίας.

Το 2016, με τη βοήθεια των Υπεύθυνων Πεδίου και των 529 εθελοντών διεξήχθησαν προγράμματα καταγραφής και προστασίας φωλιών στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στην Κορώνη, στο Λακωνικό Κόλπο, στο Ρωμανό, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς.

enarksh-twn-therinwn-programmatwn-pediou-tou-arxelwn-FLTS2017_1.jpg

Στις περιοχές αυτές υπολογίζεται ότι έγιναν συνολικά πάνω από 5.400 φωλιές (σε περίπου 75 χλμ. παραλίας), και εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα προστασίας περίπου σε 4.000 φωλιές. Κατά τη νυχτερινή περιπολία, παρατηρήθηκαν πάνω από 850 ενήλικες χελώνες.

Χάρη στις προσπάθειες των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ «σώθηκαν» πάνω από 196.000 χελωνάκια (από τα περίπου 280.000 που εκκολάφθηκαν), φθάνοντας ασφαλώς στην θάλασσα.

Φέτος ήταν η 12η φορά που οργανώθηκε αυτό το σεμινάριο και έδωσε την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και γνώσεις μεταξύ των Υπευθύνων Πεδίου και των στελεχών του Συλλόγου. Οι φετινοί Υπεύθυνοι Πεδίου είναι έμπειροι εθελοντές από Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σουηδία. Υπεύθυνες του προγράμματος του σεμιναρίου ήταν η Παναγιώτα Θεοδώρου και η Ρεγγίνα Στεφανάτου, που διεύθυναν και το τριήμερο σεμινάριο.

Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης των Υπεύθυνων Πεδίου, έχει ως στόχο να μοιραστούμε με τους Υπεύθυνους Πεδίου, την ιστορία, την πολιτική και την ιδεολογική βάση του Συλλόγου, τον οποίο θα καλεστούν να εκπροσωπήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι θεωρητικές φαινομενικά, αλλά επί της ουσίας έχουν πρακτικό αντίκρισμα στη δουλειά τους, αφού τους προσφέρουν την γενική εικόνα του Συλλόγου, που δεν έχουν την ευκαιρία να την δουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι και η μετάδοση πρακτικών γνώσεων, που γίνεται σε μορφή εργαστηρίων, έτσι ώστε οι Υπεύθυνοι να εκπαιδευτούν σε διάφορα θέματα, που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο πεδίο (π.χ. θέματα conservation, σωστή συλλογή και τήρηση επιστημονικών δεδομένων, ιδιαιτερότητες των προγραμμάτων, εθελοντές, περιβαλλοντική εκπαίδευση, επικοινωνία, διαχείριση αυτοκινήτων, ασφάλεια κλπ...).

enarksh-twn-therinwn-programmatwn-pediou-tou-arxelwn-FLTS2017_2.jpg

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επικοινωνία με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, που παρευρέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου. Εντός αυτών σημαντική ήταν και η παρουσία ιδρυτικών μέλών του Συλλόγου, όπως είναι η Άννα Μαργαριτούλη και ο Θωμάς Αράπης, οι οποίοι πριν από 34 χρόνια ξεκίνησαν τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, θέτοντας τις βάσεις για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό εθελοντικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί πηγή έμπνευσης και περηφάνιας .

Συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση ενός εξαιρετικού σεμιναρίου με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, νέες παρουσιάσεις από έμπειρους εισηγητές στο είδος τους και φίλους του Συλλόγου (Κώστας Γρίβας, Διονύσης Αρβανιτάκης, Gonçalo Lourenço), περισσότερο χρόνο για εκπαίδευση monitoring και workshops, εκπαίδευση για μεθόδους fundraising και ευαισθητοποίηση κοινού.

Καλή επιτυχία στο Πεδίο και καλό ξεκίνημα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!