Έναρξη των θερινών προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Κάθε χρόνο, η έναρξη των θερινών προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, έπεται της ολοκλήρωσης του Σεμιναρίου Εκπαίδευσης των Υπεύθυνων Πεδίου του Συλλόγου, οι οποίοι έτοιμοι για δράση πια, ταξιδεύουν στους σημαντικότερους βιοτόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta της χώρας μας, με σκοπό την μελέτη και την προστασία της.
Έτσι και φέτος, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υπευθύνων Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου παρευρέθηκαν νέοι επιστήμονες και φυσιολάτρες εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθε χρόνο εξειδικευμένους τομείς κάθε περιοχής και δεσμεύονται ηθικά να παραμείνουν για 5 ολόκληρους μήνες δίπλα στις παραλίες ωοτοκίας.
Το 2016, με τη βοήθεια των Υπεύθυνων Πεδίου και των 529 εθελοντών διεξήχθησαν προγράμματα καταγραφής και προστασίας φωλιών στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στην Κορώνη, στο Λακωνικό Κόλπο, στο Ρωμανό, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς.

Στις περιοχές αυτές υπολογίζεται ότι έγιναν συνολικά πάνω από 5.400 φωλιές (σε περίπου 75 χλμ. παραλίας), και εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα προστασίας περίπου σε 4.000 φωλιές. Κατά τη νυχτερινή περιπολία, παρατηρήθηκαν πάνω από 850 ενήλικες χελώνες.
Χάρη στις προσπάθειες των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ «σώθηκαν» πάνω από 196.000 χελωνάκια (από τα περίπου 280.000 που εκκολάφθηκαν), φθάνοντας ασφαλώς στην θάλασσα.
Φέτος ήταν η 12η φορά που οργανώθηκε αυτό το σεμινάριο και έδωσε την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και γνώσεις μεταξύ των Υπευθύνων Πεδίου και των στελεχών του Συλλόγου. Οι φετινοί Υπεύθυνοι Πεδίου είναι έμπειροι εθελοντές από Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σουηδία. Υπεύθυνες του προγράμματος του σεμιναρίου ήταν η Παναγιώτα Θεοδώρου και η Ρεγγίνα Στεφανάτου, που διεύθυναν και το τριήμερο σεμινάριο.
Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης των Υπεύθυνων Πεδίου, έχει ως στόχο να μοιραστούμε με τους Υπεύθυνους Πεδίου, την ιστορία, την πολιτική και την ιδεολογική βάση του Συλλόγου, τον οποίο θα καλεστούν να εκπροσωπήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι θεωρητικές φαινομενικά, αλλά επί της ουσίας έχουν πρακτικό αντίκρισμα στη δουλειά τους, αφού τους προσφέρουν την γενική εικόνα του Συλλόγου, που δεν έχουν την ευκαιρία να την δουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι και η μετάδοση πρακτικών γνώσεων, που γίνεται σε μορφή εργαστηρίων, έτσι ώστε οι Υπεύθυνοι να εκπαιδευτούν σε διάφορα θέματα, που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο πεδίο (π.χ. θέματα conservation, σωστή συλλογή και τήρηση επιστημονικών δεδομένων, ιδιαιτερότητες των προγραμμάτων, εθελοντές, περιβαλλοντική εκπαίδευση, επικοινωνία, διαχείριση αυτοκινήτων, ασφάλεια κλπ...).

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επικοινωνία με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, που παρευρέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου. Εντός αυτών σημαντική ήταν και η παρουσία ιδρυτικών μέλών του Συλλόγου, όπως είναι η Άννα Μαργαριτούλη και ο Θωμάς Αράπης, οι οποίοι πριν από 34 χρόνια ξεκίνησαν τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, θέτοντας τις βάσεις για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό εθελοντικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί πηγή έμπνευσης και περηφάνιας .
Συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση ενός εξαιρετικού σεμιναρίου με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, νέες παρουσιάσεις από έμπειρους εισηγητές στο είδος τους και φίλους του Συλλόγου (Κώστας Γρίβας, Διονύσης Αρβανιτάκης, Gonçalo Lourenço), περισσότερο χρόνο για εκπαίδευση monitoring και workshops, εκπαίδευση για μεθόδους fundraising και ευαισθητοποίηση κοινού.
Καλή επιτυχία στο Πεδίο και καλό ξεκίνημα!
Η πρώτη φωλιά της Caretta caretta στη Ζάκυνθο!
Ξαναλειτουργεί η παράνομη χωματερή στο σπίτι της καρέτα στη Ζάκυνθο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/06/2026
Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/06/2026
Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος
Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.


