20/02/2025

Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

Η 'Ντρέα' είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ τον Μάιο του 2022 με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από μήνες εντατικής φροντίδας και αποκατάστασης, έγινε δυνατή η επιστροφή της στη θάλασσα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Δυστυχώς, μετά από τις πρόσφατες κακές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες, όπως η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά, οδήγησαν τη 'Ντρέα' να βρεθεί εξαντλημένη και τραυματισμένη σε παραλία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 15 Νοεμβρίου 2024. Η ταυτότητα της επιβεβαιώθηκε από την σήμανση (tag) που είχε τοποθετηθεί στα πτερύγια της πριν από την απελευθέρωση της.

3 photos of Drea from when shea arrived at the Rescue Centre, on the day of her release and the day she was found in Egypt

Η χελώνα δεν είναι 104 ετών, όπως έχει αναφερθεί σε κάποιες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, πρόκειται για μια ενήλικη θηλυκή χελώνα Καρεττα ηλικίας περίπου 30-40 ετών και η παρουσία της στην Αίγυπτο φαίνεται φυσιολογική, καθώς αποτελεί μέρος της μεταναστευτικής συμπεριφοράς των χελωνών στη Μεσόγειο.

Δυστυχώς δεν είναι νομικά δυνατή η μεταφορά του ζώου από άλλη χώρα στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ . Εξάλλου η μεταφορά ενός τραυματισμένου θαλάσσιου ζώου σε τόσο μεγάλη απόσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και επικίνδυνη. Η ‘Ντρέα’ βρίσκεται τώρα στο καταφύγιο Ashtoum El Gamil, στη φροντίδα των ανθρώπων της Ομάδας Προστασίας και Διάσωσης Θαλάσσιων Ζώων της Αιγύπτου. Είμαστε ευγνώμονες για την αφοσίωσή τους και παρέχουμε καθοδήγηση για να βοηθήσουμε στην περίθαλψη της.

Η ιστορία της 'Ντρέα' μας υπενθυμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες και την ανάγκη να μειωθούν οι απειλές τους στους ωκεανούς. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί την κατάσταση της 'Ντρέα' και εύχεται ολόψυχα να ξεπεράσει και πάλι τους τραυματισμούς της και να επιστρέψει στη θάλασσα.

Επί 40 και πλέον χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μία μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, δραστηριοποιείται στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης κάνοντας μια δωρεά ή συμμετέχοντας στις δράσεις μας σαν εθελοντές. Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/05/2025

    Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!

    Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2025

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών

    Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/05/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό

    Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/05/2025

    Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2025

    Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2025

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!

    Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/04/2025

    Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!

    Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/04/2025

    Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως

    Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2025

    Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/04/2025

    Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2025

    22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

    Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2025

    Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!

    Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2025

    Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/03/2025

    Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/03/2025

    Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές

    Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!