16/06/2024

30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

Επτά είδη θαλάσσιων χελωνών υπάρχουν στον κόσμο και επτά είναι οι παγκόσμιες απειλές για την επιβίωση τους. Η Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών έρχεται στην ίδια εβδομάδα με την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών και μας θυμίζει τις μικρές και μεγάλες προσπάθειες που γίνονται σε όλο τον κόσμο για την προστασία της φύσης. Φέτος η σημασία της για την Ελλάδα και την Μεσόγειο είναι ιδιαίτερη, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

Το Κέντρο Διάσωσης, που ιδρύθηκε το 1994, έχει γίνει φάρος ελπίδας για τραυματισμένες και άρρωστες θαλάσσιες χελώνες. Από την ταπεινή του αρχή, όπου οι χελώνες παρέμεναν σε παιδικές πλαστικές πισίνες, έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη εγκατάσταση που διαθέτει 42 εξειδικευμένες δεξαμενές αποκατάστασης. Ένας από τους πρώτους εθελοντές που βοήθησαν στο Κέντρο Διάσωσης, μας θυμίζει ότι το 1994 υπήρχε μόνο μια χελώνα με ένα αγκίστρι στο στόμα της και οι πρώτες δεξαμενές για πολλά χρόνια μετά έπρεπε να γεμίζουν με νερό από τη θάλασσα με κουβάδες.«Χάρη στη συνεχή υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας και με διάφορες δωρεές και επιχορηγήσεις, συμπληρώνονται και αναβαθμίζονται οι τεχνικές υποδομές για την περίθαλψη και την αποκατάσταση των ζώων», δηλώνει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης. «Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το Κέντρο έχει υποδεχτεί πάνω από 1.350 τραυματισμένες χελώνες από όλη την Ελλάδα, προσφέροντας τους σανίδα σωτηρίας και την ευκαιρία να επιστρέψουν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον», προσθέτει.

Όλα αυτά τα χρόνια, η λειτουργία του Κέντρου έχει υποστηριχθεί από αφοσιωμένο προσωπικό και 1230 ακούραστους εθελοντές που έχουν φτάσει από μακρινά και κοντινά μέρη για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διατήρησης των χελωνών της Μεσογείου. Μαζί παρέχουν σχολαστική φροντίδα, θεραπεύοντας τραυματισμούς που προκαλούνται από χτυπήματα ταχύπλοων σκαφών, εμπλοκή με αλιευτικά εργαλεία, κατάποση ακατάλληλων αντικειμένων και εσκεμμένα χτυπήματα. Παράλληλα συλλέγονται πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες για τα ζώα αυτά καθώς και για την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

The start of the Rescue Centre

«Το κάθε ζώο έχει τη δική του ιστορία. Κάποιες χελώνες απαιτούν λιγότερη φροντίδα ενώ άλλες βρίσκονται σε τόσο κρίσιμη κατάσταση που και ο πιο μικρός παράγοντας μπορεί να είναι καταλυτικός για την εξέλιξη της υγείας τους. Με την καθημερινή περίθαλψη και αδιάκοπη φροντίδα μετά από μήνες -και κάποιες φορές μπορεί και χρόνια- βλέπεις το ζώο να ανακτά τις δυνάμεις του και να είναι έτοιμο να δεχθεί ξανά τη ζωή στη φύση. Η στιγμή που η χελώνα εξαφανίζεται στο ατελείωτο μπλε της θάλασσας είναι η καλύτερη συναισθηματική επιβράβευση που θα μπορούσα να φανταστώ» δηλώνει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης.

Η ιδανική θερμοκρασία για την απελευθέρωση των θαλάσσιων χελωνών στην θάλασσα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από την ηλικία και την υγεία των ζώων. Γενικά, οι απελευθερώσεις συμβαίνουν όταν οι θερμοκρασία της θάλασσας είναι τουλάχιστον 17°C. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι νεότερες χελώνες, μπορεί να χρειάζονται ελαφρώς πιο ζεστό νερό, ιδανικά πάνω από 18°C. Επιπλέον, οι χελώνες που αναρρώνουν από πνευμονικές λοιμώξεις μπορεί να ωφεληθούν από την απελευθέρωση σε θερμότερα νερά για να βοηθήσουν την ανάρρωσή τους. Τα τελευταία χρόνια οι πρώτες αποθεραπευμένες χελώνες αρχίζουν να επιστρέφουν στη θάλασσα γύρω στον Ιούνιο και οι τελευταίες επιστρέφουν τον Δεκέμβριο.

Όμως τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έχουν και μία άλλη διάσταση, καθώς η ιστορία κάθε χελώνας γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο στις εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου. Οι σχολικές ομάδες και οι επισκέπτες που πέρσι ξεπέρασαν τους 25.000 χιλιάδες συνολικά, μαθαίνουν για τη βιολογία της θαλάσσιας χελώνας, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και τη σημασία της διατήρησης των βιοτόπων της στη θάλασσα και την ακτή. «Στο τέλος κάθε επίσκεψης πολλοί συγκινούνται και αποφασίζουν να μας στηρίξουν έμπρακτα, υιοθετώντας κάποια από τις θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται εκείνην την περίοδο. Η στήριξη του ευαισθητοποιημένου κόσμου μας βοηθάει να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε το έργο μας», προσθέτει ο Δημήτρης. Το 2023 υπήρχαν συνολικά 43 νέες αφίξεις τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών, κυρίως του είδους Καρέττα (Caretta caretta) αλλά και λίγες Πράσινες χελώνες (Chelonia mydas). Τα περισσότερα νέα περιστατικά αφορούσαν εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία και, ευτυχώς, μειώθηκαν τα περιστατικά σκόπιμων τραυματισμών από ανθρώπους σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

The sea turtles of the rescue Centre

Η 30ή επέτειος είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα του Κέντρου Διάσωσης, αλλά και μια στιγμή για να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που ακόμα αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες από τη ρύπανση, την διάβρωση παραλιών και την κλιματική αλλαγή.

Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές μπορούν να γιορτάσουν όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, αλλά ένα μέλλον όπου αυτοί οι αρχαίοι κολυμβητές θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν σε υγιείς βιότοπους.

Μάθε περισσότερα για την ιστορία του Κέντρου Διάσωσηςκαι του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Δες πώς μπορείτε να γίνετε μέρος της λύσης και γίνε εθελοντής

Δες τις τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης και κάνε μία υιοθεσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!