ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

 

Το 1994, ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας και την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ίδρυσε ένα από τα πρώτα κέντρα διάσωσης για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στη Γλυφάδα, κοντά στην Αθήνα (δείτε τον χάρτη). Εκεί γίνεται υποδοχή, περίθαλψη και επανένταξη τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών. Από το Κέντρο Διάσωσης οργανώνεται η απελευθέρωση των αποθεραπευμένων χελωνών στη θάλασσα και άλλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η λειτουργία και η συντήρηση του Κέντρου Διάσωσης βασίζεται σε εθελοντές. Κάθε χρόνο περίπου 50 εθελοντές συμμετέχουν στην περίθαλψη, τη συντήρηση των υποδομών και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Κάθε εθελοντής συμμετέχει απαραιτήτως σε όλες τις λειτουργίες του Κέντρου Διάσωσης, υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού. ΟΙ λειτουργίες αυτές είναι το Δίκτυο Διάσωσης, η επανένταξη θαλασσίων χελωνών, η ενημέρωση του κοινού και η συντήρηση. Τα καθήκοντα των εθελοντών καθορίζονται από τον Υπεύθυνο περίθαλψης, συνήθως βάσει ενός εβδομαδιαίου προγράμματος. Οι φοιτητές που κάνουν πρακτική συμμετέχουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τον ίδιο τρόπο και μοιράζονται τα ίδια καθήκοντα με τους υπόλοιπους εθελοντές. Ειδικότερα:

  • Το Δίκτυο Διάσωσης: τα καθήκοντα περιλαμβάνουν ανταπόκριση σε τηλεφωνήματα και αναφορές για εκβρασμό τραυματισμένων χελωνών από όλη την Ελλάδα και παραλαβή των τραυματισμένων ζώων από το αεροδρόμιο, λιμάνια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Οι παραπάνω δραστηριότητες δεν αποτελούν μέρος της καθημερινής ρουτίνας αλλά έχουν προτεραιότητα κάθε φορά που θα συμβούν. Πιθανά να ζητηθεί από εθελοντές με άδεια οδήγησης στην Ε.Ε. να οδηγήσουν το αυτοκίνητο του ΑΡΧΕΛΩΝ για τις δράσεις αυτές.
  • Επανένταξη θαλάσσιων χελωνών: τα καθήκοντα περιλαμβάνουν την προετοιμασία τροφής (συνήθως ψάρια) και το τάισμα των χελωνών, καθημερινή περίθαλψη των ζώων σύμφωνα με τις οδηγίες των κτηνιάτρων (φαρμακευτική αγωγή, καθάρισμα τραυμάτων) καθώς και λήψη βιομετρικών δεδομένων και καταγραφή παρατηρήσεων συμπεριφοράς. Τα παραπάνω συνιστούν μέρος της καθημερινής λειτουργίας του Κέντρου Διάσωσης, όπου φιλοξενούνται ανά πάσα στιγμή 20 με 25 θαλάσσιες χελώνες υπό περίθαλψη. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για καθήκοντα που απαιτούν υψηλού βαθμού φυσική κατάσταση και αρκετή σωματική δύναμη.
  • Συντήρηση: τα καθήκοντα περιλαμβάνουν καθημερινή και περιοδική βασική συντήρηση των υποδομών όπως καθαρισμό των δεξαμενών, βάψιμο βαγονιών, λειτουργία των συστημάτων παροχής νερού, και όλου του εξοπλισμού του Κέντρου Διάσωσης.
  • Ευαισθητοποίηση του κοινού: τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Διάσωσης και την ενημέρωση των επισκεπτών, τη διενέργεια παρουσιάσεων σε οργανωμένες ομάδες και την υποστήριξη εκδηλώσεων που οργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ για την προώθηση του Κέντρου Διάσωσης, όπως απελευθερώσεις, εκθέσεις και άλλα.
  • Εισαγωγή δεδομένων: Για κάθε θαλάσσια χελώνα που εισάγεται στο Κέντρο Διάσωσης τηρούνται λεπτομερή αρχεία πληροφοριών.  Τα δεδομένα εισάγονται σε αντίστοιχες βάσεις δεδομένων, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε στατιστικές αναλύσεις. Είναι πιθανό να ζητηθεί από τους εθελοντές να βοηθήσουν στην εισαγωγή δεδομένων στον υπολογιστή.

Μόνο εθελοντές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα τη συγκεκριμένη περίοδο μπορούν να χρησιμοποιούν το χώρο του Κέντρου Διάσωσης.

Το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται στη Γλυφάδα, κοντά στην Αθήνα (δείτε τον χάρτη map Rescue Centre). Είναι εύκολα προσβάσιμο με λεωφορείο και τραμ. Οι εθελοντές έχουν συνήθως μία ελεύθερη μέρα ανά εβδομάδα. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι μία μεγάλη πόλη με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, πλούσια ιστορία, καλή αγορά, νόστιμο φαγητό και καταπληκτική νυκτερινή ζωή. Οι εθελοντές μπορούν να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη ή ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Δίπλα στο Κέντρο Διάσωσης υπάρχει παραλία για κολυμβητές, που είναι δημοφιλής στους εθελοντές τα καλοκαίρια.

Η διαμονή εξασφαλίζεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε ένα διαμέρισμα στο Νέο Φάληρο, με απευθείας σύνδεση στη Γλυφάδα μέσω λεωφορείων ή τραμ. Το διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 εθελοντές. Υπάρχουν 2 διαθέσιμα υπνοδωμάτια στα οποία συνήθως κοιμούνται άτομα ανεξαρτήτως φύλου. Υπάρχει κουζίνα, μπάνιο με WC, σαλόνι/ τραπεζαρία και ένα μεγάλο μπαλκόνι. Υπάρχει διαθέσιμη κεντρική θέρμανση και Wi-Fi. Μόνο εθελοντές που έχουν επίσημα γίνει δεκτοί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ μπορούν να χρησιμοποιούν τον χώρο.

Μερικές μέρες κάθε εβδομάδα, λίγοι εθελοντές διανυκτερεύουν στο Κέντρο Διάσωσης, σε ένα βαγόνι τρένου που έχει μετατραπεί σε μικρή κρεβατοκάμαρα με 4 κρεββάτια, μια κουζίνα, μία τουαλέτα και ένα ντους.

Στο βαγόνι μπορεί να κάνει πολύ κρύο το χειμώνα και η θέρμανσή του γίνεται με αιρκοντίσιον και ηλεκτρικά σώματα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να δροσίζεται ο χώρος χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και, σε περιορισμένους χώρους, αιρκοντίσιον.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχώς προσπαθεί να εξασφαλίζει βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των εθελοντών αλλά η ευθύνη και η προσπάθεια κάθε εθελοντή είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και λειτουργία των υποδομών διαμονής.

Μόνο εθελοντές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα τη συγκεκριμένη περίοδο μπορούν να χρησιμοποιούν τους χώρους διαμονής.

Η εθελοντική εισφορά συμμετοχής αφορά το διοικητικό κόστος και το κόστος εκπαίδευσης, κάλυψη ασφάλειας για ατυχήματα ( μέχρι ένα όριο), ετήσια συνδρομή υποστηρικτή στον ΑΡΧΕΛΩΝ και το κόστος διαμονής.

Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί όλο το χρόνο και στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές και φοιτητές πρακτικής πλήρους προγράμματος, και εθελοντές part time.

Πληροφορίες για τους part time εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης θα βρείτε εδώ.

Για το 2018, η εισφορά συμμετοχής είναι 400€ για 4 εβδομάδες, 700€ για 8 εβδομάδες, και 900€ για 12 εβδομάδες, ή, αν γίνει υπολογισμός ανά εβδομάδα, 100€/εβδ . Η εισφορά πληρώνεται σε μία δόση και δεν επιστρέφεται.

Από 1/1/ 2019 θα ισχύσουν οι παρακάτω νέοι όροι εισφορών καθώς και οι πολιτικές ακύρωσης επιβεβαιωμένης κράτησης και αλλαγής περιόδου συμμετοχής που αναγράφονται στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εισφορών.

  4 εβδ/ 1 μήνας 5-7 εβδομάδες 8 εβδ/ 2 μήνες 9-11 εβδομάδες 12 εβδ/3 μήνες 13-15 εβδομάδες 16 εβδ/4 μήνες πάνω από 16 εβδομάδες
Όλοι οι εθελοντές πλήρους προγράμματος 400 € 400€ συν 75€ /εβδ 700 € 700 € συν 15€ /εβδ 750 € 750€ συν 25€/εβδ 850 € 850€ συν 100€/εβδ

Η πληρωμή της εισφοράς συμμετοχής είναι απαραίτητο να φθάσει στον ΑΡΧΕΛΩΝ πριν επιβεβαιωθεί ότι ο εθελοντής έχει γίνει δεκτός. Η ώρα άφιξης χρειάζεται να σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον Υπεύθυνο Περίθαλψης, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την άφιξη του εθελοντή για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε κάθε εθελοντή δίνεται ένα αποκλειστικό μπλουζάκι «εθελοντής» κατά την άφιξή του.

Για το φαγητό χρησιμοποιείται από τους εθελοντές ένα σύστημα κοινής διαχείρισης με βασικό κόστος περίπου 20€ μέχρι 30€ ανά άτομο / εβδομάδα. Αν θέλεις να είσαι ανεξάρτητος στο θέμα του μαγειρέματος και του φαγητού, θα χρειαστείς περίπου 15€ την ημέρα για ατομικά έξοδα φαγητού.

Τα μεταφορικά έξοδα από και προς το Κέντρο Διάσωσης καλύπτονται από τους εθελοντές. Υπάρχει διάφορες επιλογές σχετικά με τα εισιτήρια που μπορείς να αγοράσεις. Για τους ενήλικες οι ισχύουσες τιμές είναι: 1.40€ - για εισιτήριο που ισχύει για 90 λεπτά σε όλα τα μέσα μεταφοράς και για όλους τους προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (εκτός από και προς το αεροδρόμιο), 9€- εισιτήριο 5 ημερών και 30€- μηνιαίο εισιτήριο. Θα χρειαστεί να παρουσιάσεις το διαβατήριό σου για να αγοράσεις μηνιαία κάρτα μεταφοράς

Οι φοιτητικές τιμές είναι: 0.60€- για εισιτήριο που ισχύει για 90 λεπτά σε όλα τα μέσα μεταφοράς και για όλους τους προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (εκτός από και προς το αεροδρόμιο), 9€- εισιτήριο 5 ημερών, 15€ - μηνιαίο εισιτήριο. Για φοιτητική έκπτωση θα χρειαστεί να παρουσιάσεις τη φοιτητική σου ταυτότητα.

Most obviously, I gained knowledge about sea turtles, the environment, how to treat them and the importance of fighting for the protection and conservation of sea turtles. And I’m grateful for learning these, but I also had a lot of experiences that I would never have at my age if I hadn’t been here. For instance, the importance of listening and trusting those around you while sharing the responsibilities for each other.

Aksel Berglund, Sweden

 

To respond to a rescue call and be responsible for treatment, cleaning and feeding of this wild injured animal was one of the most moving and fulfilling parts of my time with ARCHELON. I would highly recommend to all people with a love for animals and nature to consider volunteering their time with ARCHELON, both in the Field Projects and especially in the Rescue Center.

Aaron McCormick, Ireland

ΑΙΤΗΣΗ

 

Navigation

Social Media