Τοπικοί εθελοντές (part-time)

Γίνε εθελοντής

Τοπικοί Εθελοντές part-time

Για να κάνεις αίτηση στείλε e-mail με θέμα Part time εθελοντισμός και το Πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει στο volunteers@archelon.gr

Τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζονται από ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών μερικής απασχόλησης (part-time) που είναι κάτοικοι των κοντινών περιοχών του κάθε προγράμματος.

Κάθε τοπικός εθελοντής συνεισφέρει στον ΑΡΧΕΛΩΝ μία ετήσια συνδρομή που καλύπτει διοικητικά έξοδα και φαίνεται στον Πίνακα Εθελοντικών Εισφορών.

Έλα στην ομάδα μας αν μένεις κοντά στη Γλυφάδα, Αττικής ή στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, το Γύθειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τα Μάταλα Κρήτης. Δες τα καθήκοντα για το κάθε πρόγραμμα παρακάτω.

Γίνε εθελοντής

Στο Κέντρο Διάσωσης

3η Μαρίνα Γλυφάδας, Αττική

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών υποστηρίζεται καθ’ όλο το έτος από ομάδα αφοσιωμένων τοπικών εθελοντών που είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και της Αττικής. Οι δυνατότητες εθελοντικής ενασχόλησής τους περιλαμβάνουν τα εξής καθήκοντα:

Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα σχολεία, κάθε εργάσιμη ημέρα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι τοπικοί εθελοντές εκπαιδεύονται από την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων και βοηθούν στην εκτέλεση του προγράμματος (Δευτέρα έως Παρασκευή κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς). Πάνω από 100 σχολικές ομάδες ή τάξεις από την προσχολική ηλικία μέχρι και τους τελειόφοιτους του Λυκείου αλλά και ομάδες σπουδαστών, παρακολουθούν ξεναγήσεις και παρουσιάσεις στο Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο. Ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος συμμετοχής είναι 4 εβδομάδες με κατ’ ελάχιστον συμμετοχή 2 ημερών/εβδομάδα.

Το πρόγραμμα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης κοινού, καθημερινά από 13:00 έως 15:00 ή και τα Σαββατοκύριακα από τις 11:00 έως 17:00. Οι τοπικοί εθελοντές εκπαιδεύονται την Υπεύθυνη Δράσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού και αναλαμβάνουν την ευθύνη ξεναγήσεων των επισκεπτών κατά τις ώρες επίσκεψης κοινού του Κέντρου Διάσωσης. Ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος συμμετοχής είναι 4 εβδομάδες με κατ’ ελάχιστον συμμετοχή 2 ημερών/εβδομάδα.

Γίνε εθελοντής

Στις παραλίες ωοτοκίας

Ζάκυνθος, Κυπαρισσιακός Κόλπος, Κορώνη, Λακωνικός, Ρέθυμνο, Χανιά, Κόλπος Μεσσαράς

Οι τοπικοί εθελοντές στα θερινά προγράμματα πεδίου εκπαιδεύονται και βοηθούν κυρίως στις πρωινές παρατηρήσεις της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών, στην προστασία των φωλιών αλλά και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής. Τα καθήκοντα, οι δραστηριότητες και η περίοδος συμμετοχής γίνεται σε συνεννόηση με τον Υπεύθυνο του κάθε προγράμματος αφότου σταλεί η αίτηση και ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος. Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν:

  1. «Περιπολίες» στις παραλίες, στις οποίες καταγράφεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών.
  2. Προστασία των φωλιών επιτόπου (με κλωβό) από ανθρωπογενείς οχλήσεις ή/και θήρευση από θηλαστικά και όταν είναι απαραίτητο, μεταφορά φωλιών σε ασφαλέστερο σημείο.
  3. Κατασκευή ειδικών δομών «σκίασης» για να οδηγούνται οι νεοσσοί στη θάλασσα σε περιοχές που τεχνητός φωτισμός (από δρόμους, μαγαζιά κ.λπ.) μπορεί να τους αποπροσανατολίσει όταν βγουν από τη φωλιά.
  4. Εκσκαφή φωλιών μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, ώστε να εκτιμηθεί η επιτυχία εκκόλαψης
  5. Ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και των κατοίκων με την καθημερινή λειτουργία εποχιακού Ενημερωτικού Σταθμού στη Ζάκυνθο, Δυτική και Νότια Πελοπόννησο και Κρήτη την υποστήριξη ενημερωτικών πάγκων και τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία.
  6. Υποστήριξη της λειτουργίας των ερευνητικών σταθμών (οργανωμένο κάμπινγκ που διαμένουν οι εθελοντές) του ΑΡΧΕΛΩΝ και συμμετοχή σε βάρδιες της κατασκήνωσης στον χώρο διαμονής εθελοντών πλήρους απασχόλησης.
Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!