ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Κρήτη - Ρέθυμνο

 

Η παραλία Ρεθύμνου στη βόρεια ακτή της Κρήτης βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου με το Ενετικό Λιμάνι και τη γραφική Φορτέτσα. Έχει μήκος 11 χλμ. περίπου και φιλοξενεί περί τις 350 φωλιές Καρέττα κατά μέσον όρο το χρόνο.

Η περιοχή του Ρεθύμνου είναι γνωστή για τις όμορφες αμμουδιές της με τα ρηχά νερά και την οργάνωση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, καθώς είναι ένας αναπτυγμένος τουριστικός προορισμός της Μεσογείου. Δυστυχώς, η τουριστική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των φωλιών χρόνο με το χρόνο, γεγονός που καθιστά την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή αυτή επιτακτική.

Το διαχειριστικό σχέδιο για τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει πρακτικές λύσεις για τη διατήρηση της παράκτιας ζώνης και των θαλασσίων χελωνών σε σχέση με την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο άρχισε το 1990 και σήμερα περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Καταγραφή αναπαραγωγικής δραστηριότητας (πρωινή και βραδινή παρατήρηση και εκτίμηση αριθμού νεοσσών)
  • Προστασία των φωλιών
  • Συλλογή στοιχείων για τις απειλές και την τήρηση των μέτρων προστασίας
  • Λειτουργία Εποχικού Σταθμού Ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου
  • Ενημερωτικές προβολές σε τουριστικές μονάδες και δράσεις ευαισθητοποίησης στις παραλίες

Οι εθελοντές διαμένουν σε όμορφο οργανωμένο camping στην περιοχή Μισίρια. Το μινωικό παλάτι της Κνωσσού, το φαράγγι της Σαμαριάς, η λίμνη της Πρέβελης στη νότια ακτή, τα φυσικά τοπία της δυτικής Κρήτης, ακόμη και το ηφαίστειο της Σαντορίνης, είναι δημοφιλείς ημερήσιοι προορισμοί από το Ρέθυμνο.

Η παραλία Ρεθύμνου, μαζί με άλλες γειτονικές περιοχές υψηλής φυσικής αξίας, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, περιοχή (GR4330004) «Πρασσιανό φαράγγι- Πατσός-Σφακορύακο ρέμα-Παραλία Ρεθύμνου και εκβολή Γεροποτάμου, Ακρωτήρι Λιανός Κάβος- Περιβόλια».

Περισσότεροι από 11.000 επισκέπτες ενημερώθηκαν το καλοκαίρι του 2017 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στο Ρέθυμνο.

 

Γίνε εθελοντής  

 

Navigation

Social Media