ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Αμβρακικός κόλπος

(περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή του κόλπου)

 

Ο Αμβρακικός κόλπος βρίσκεται στο Ιόνιο πέλαγος στη βορειοδυτική Ελλάδα και είναι μια σχετικά ρηχή και ημίκλειστη θαλάσσια περιοχή. Η δραστηριότητα του ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιώσει μια σημαντική παρουσία χελωνών στην περιοχή, ιδιαίτερα κοντά στις εκβολές των ποταμών Λούρου και Άραχθου στο βορειοανατολικό κομμάτι του κόλπου. Στον Αμβρακικό Κόλπο δεν έχει παρατηρηθεί ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών.

Ο Αμβρακικός κόλπος ( θαλάσσια περιοχή) περιλαμβάνεται έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, περιοχή “Αμβρακικός Κόλπος, Δέλτα Λούρου και Αράχθου (Πέτρα, Μύτικας, Ευρύτερη περιοχή)» (GR2110001).

Οι βάλτοι και οι λιμνοθάλασσες που βρίσκονται στον Αμβρακικό κόλπο είναι υγρότοποι διεθνούς σημασίας. Η ανάγκη για προστασία και διαφύλαξη του μοναδικού οικοσυστήματος της περιοχής, οδήγησε στην ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού το 2008.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό κόλπο έχει σκοπό τη συλλογή στοιχείων για τον πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών που διαβιούν στην περιοχή και περιλαμβάνει εντοπισμό και ολιγόλεπτη σύλληψη χελωνών, ταυτοποίηση ή προσθήκη ταυτότητας αναγνώρισης (tagging) και δορυφορική παρακολούθηση ατόμων. Παράλληλα γίνονται διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κόπραινα και τον ΦΔ του Πάρκου.

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ διαμένουν σε δωμάτια στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόπραινας, 18 χλμ νότια της Άρτας. Η περιοχή προσφέρει πολλές ευκαιρίες για παρατήρηση πουλιών, και περιήγηση σε ιστορικά μέρη.

Το 2017 έγινε προσθήκη ταυτότητας αναγνώρισης σε πάνω από 200 θαλάσσιες χελώνες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο πρόγραμμα Αμβρακικού.

 

Γίνε εθελοντής  

 

Navigation

Social Media