Αναζητάτε μια μοναδική οικογενειακή εμπειρία για την περίοδο των διακοπών ή τα Σαββατοκύριακα; Ελάτε για μια επίσκεψη στον ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί ένα «νοσοκομείο» για τις τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα σημείο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στο χώρο του μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έρχονται κοντά στα πανάρχαια αυτά ζώα, στους βιοτόπους τους, στις ιστορίες τους και στους ανθρώπους που αγωνίζονται μαζί τους ώστε να επιστρέψουν υγιή στη θάλασσα.
Αυτό το ιδιαίτερο «νοσοκομείο» βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας δίπλα στην θάλασσα και στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένα παλιά βαγόνια τραίνου και κοντέινερ. Τους επισκέπτες υποδέχονται στην είσοδο εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και η περιήγηση γίνεται σε ημι-υπαίθρια διαδρομή, πλάι στις εξωτερικές δεξαμενές, στο θερμοκήπιο και στην ειδικά διαμορφωμένη έκθεση πληροφοριών.
Η λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισε το 1994 με τη συνεργασία του Δήμου Γλυφάδας. Από τότε μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει υποδεχτεί πάνω από 1250 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες. «Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις περίθαλψης το προσωπικό και οι εθελοντές δίνουν αγώνα διάσωσης για αυτές. Γύρω στις 700 χελώνες έχουν επιστρέψει υγιείς στη θάλασσα έχοντας ολοκληρώσει την περίθαλψή τους στο Κέντρο μέχρι σήμερα», λέει ο ωκεανογράφος Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου.
Οι θαλάσσιες χελώνες και το έργο των εθελοντών τραβούν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων και το Κέντρο έχει γίνει δημοφιλής προορισμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. «Δεχόμαστε πάνω από 10.000 επισκέπτες το χρόνο κατά τις ώρες ελεύθερης εισόδου του κοινού» λέει η Άννα Καρατσώρη, Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Πέραν αυτών, αρκετοί επιλέγουν να κλείσουν θέση ηλεκτρονικά στην 45λεπτη εκπαιδευτική ξενάγηση ”Sea Turtle Rescue Tour”, που απευθύνεται σε μικρές ομάδες που υιοθετούν μία τραυματισμένη χελώνα. Η ξενάγηση αυτή ολοκληρώνεται με προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε κλειστό χώρο. Λίγες ημέρες αργότερα, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ηλεκτρονικά πληροφορίες για τη χελώνα που υιοθέτησαν. «Συμμετέχοντας στο “Sea Turtle Rescue Tour” δεν είσαι απλός παρατηρητής των θαλάσσιων χελωνών αλλά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους!», τονίζει ο Δημήτρης.
Στα σχόλια ανθρώπων που συμμετείχαν στην ξενάγηση διαβάζουμε:
«Μια ενδιαφέρουσα και ενημερωτική περιήγηση! Οι εθελοντές που μας ξενάγησαν είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και μοιράζονται τις πληροφορίες με ζωηρό και ενδιαφέροντα τρόπο.» (Jennie Reeves)
«Είναι μια εξαιρετική εμπειρία και την έχω ήδη προτείνει σε πολλούς ανθρώπους. Είναι υπέροχο να βλέπεις πόσο πολύ οι εθελοντές νοιάζονται για τις χελώνες. Απόλαυσα κάθε λεπτό αυτής της ξενάγησης και είμαι τόσο χαρούμενη που είχα την ευκαιρία να σας επισκεφτώ. Ας ελπίσουμε ότι μια μέρα θα επιστρέψω ως εθελόντρια!» (Hollie Wood)
«Η ξενάγηση αύξησε τη κατανόησή μας σχετικά με το γιατί τραυματίζονται οι θαλάσσιες χελώνες και τι κάνει το Κέντρο Διάσωσης καθημερινά για να τις βοηθήσει. Οι δύο κόρες μου άρχισαν ήδη να σκέπτονται τι θα μπορούσαν να κάνουν στο μέλλον για τον κόσμο..» (Jermaine Chow)
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας (στάση ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») και διαθέτει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (κατάστρωμα παρατήρησης και τουαλέτα).
Ελεύθερη είσοδος του κοινού κάθε Δευτέρα - Παρασκευή 13.00 - 15.00 και κάθε Σαββατοκύριακο 11:00 - 17:00, με δυνατότητα σύντομης επίσκεψης/ενημέρωσης από εθελοντή (μέχρι 15 λεπτά- Ελληνικά και Αγγλικά).
Η δραστηριότητα ξενάγηση ”Sea Turtle Rescue Tour” είναι διαθέσιμη κατόπιν κράτησης, για ομάδες από 1-8 άτομα (παιδιά κάτω των 4 ετών δωρεάν) που θα κάνουν μία δωρεά περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας για 10 ημέρες (50 Ευρώ). Η περιήγηση γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, εκτός του ωραρίου ελεύθερης εισόδου, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και είναι κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά. Διαρκεί 45 λεπτά και περιλαμβάνει πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες, τη διάσωση, την περίθαλψη και την προστασία τους στις παραλίες ωοτοκίας. Υπάρχει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (υπόστεγο παρατήρησης και τουαλέτα).Δείτε πληροφορίες και κάνετε κρατήσεις θέσεων online.
Επικοινωνία στο τηλέφωνο 210 8982600 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00-17:00) και στο email rc.officer@archelon.gr
Υποσημείωση: Το Κέντρο Διάσωσης θα παραμείνει κλειστό τις ακόλουθες ημερομηνίες: 24/12/2022, 25/12/2022, 26/12/2022, 31/12/2022, 01/01/2023, 06/01/2023
Φέτος κάνουμε δώρα με νόημα και ιστορία!
Το «διαφορετικό» πρόγραμμα για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό κόλπο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.