14/12/2022

Αναζητάτε μια μοναδική οικογενειακή εμπειρία για την περίοδο των διακοπών ή τα Σαββατοκύριακα; Ελάτε για μια επίσκεψη στον ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί ένα «νοσοκομείο» για τις τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα σημείο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στο χώρο του μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έρχονται κοντά στα πανάρχαια αυτά ζώα, στους βιοτόπους τους, στις ιστορίες τους και στους ανθρώπους που αγωνίζονται μαζί τους ώστε να επιστρέψουν υγιή στη θάλασσα.

Αυτό το ιδιαίτερο «νοσοκομείο» βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας δίπλα στην θάλασσα και στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένα παλιά βαγόνια τραίνου και κοντέινερ. Τους επισκέπτες υποδέχονται στην είσοδο εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και η περιήγηση γίνεται σε ημι-υπαίθρια διαδρομή, πλάι στις εξωτερικές δεξαμενές, στο θερμοκήπιο και στην ειδικά διαμορφωμένη έκθεση πληροφοριών.

anazhtate-mia-monadikh-oikogeneiakh-empeiria-gia-thn-periodo-twn-diakopwn-h-ta-sabbatokyriaka-elate-gia-mia-episkepsh-ston-arxelwn-sthn-glyfada-RC_WINTER22_1.jpg

Η λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισε το 1994 με τη συνεργασία του Δήμου Γλυφάδας. Από τότε μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει υποδεχτεί πάνω από 1250 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες. «Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις περίθαλψης το προσωπικό και οι εθελοντές δίνουν αγώνα διάσωσης για αυτές. Γύρω στις 700 χελώνες έχουν επιστρέψει υγιείς στη θάλασσα έχοντας ολοκληρώσει την περίθαλψή τους στο Κέντρο μέχρι σήμερα», λέει ο ωκεανογράφος Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου.

Οι θαλάσσιες χελώνες και το έργο των εθελοντών τραβούν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων και το Κέντρο έχει γίνει δημοφιλής προορισμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. «Δεχόμαστε πάνω από 10.000 επισκέπτες το χρόνο κατά τις ώρες ελεύθερης εισόδου του κοινού» λέει η Άννα Καρατσώρη, Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Πέραν αυτών, αρκετοί επιλέγουν να κλείσουν θέση ηλεκτρονικά στην 45λεπτη εκπαιδευτική ξενάγηση ”Sea Turtle Rescue Tour”, που απευθύνεται σε μικρές ομάδες που υιοθετούν μία τραυματισμένη χελώνα. Η ξενάγηση αυτή ολοκληρώνεται με προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε κλειστό χώρο. Λίγες ημέρες αργότερα, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ηλεκτρονικά πληροφορίες για τη χελώνα που υιοθέτησαν. «Συμμετέχοντας στο “Sea Turtle Rescue Tour” δεν είσαι απλός παρατηρητής των θαλάσσιων χελωνών αλλά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους!», τονίζει ο Δημήτρης.

anazhtate-mia-monadikh-oikogeneiakh-empeiria-gia-thn-periodo-twn-diakopwn-h-ta-sabbatokyriaka-elate-gia-mia-episkepsh-ston-arxelwn-sthn-glyfada-RC_WINTER22_2.jpg

Στα σχόλια ανθρώπων που συμμετείχαν στην ξενάγηση διαβάζουμε:

«Μια ενδιαφέρουσα και ενημερωτική περιήγηση! Οι εθελοντές που μας ξενάγησαν είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και μοιράζονται τις πληροφορίες με ζωηρό και ενδιαφέροντα τρόπο.» (Jennie Reeves)

«Είναι μια εξαιρετική εμπειρία και την έχω ήδη προτείνει σε πολλούς ανθρώπους. Είναι υπέροχο να βλέπεις πόσο πολύ οι εθελοντές νοιάζονται για τις χελώνες. Απόλαυσα κάθε λεπτό αυτής της ξενάγησης και είμαι τόσο χαρούμενη που είχα την ευκαιρία να σας επισκεφτώ. Ας ελπίσουμε ότι μια μέρα θα επιστρέψω ως εθελόντρια!» (Hollie Wood)

«Η ξενάγηση αύξησε τη κατανόησή μας σχετικά με το γιατί τραυματίζονται οι θαλάσσιες χελώνες και τι κάνει το Κέντρο Διάσωσης καθημερινά για να τις βοηθήσει. Οι δύο κόρες μου άρχισαν ήδη να σκέπτονται τι θα μπορούσαν να κάνουν στο μέλλον για τον κόσμο..» (Jermaine Chow)

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας (στάση ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») και διαθέτει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (κατάστρωμα παρατήρησης και τουαλέτα).

Ελεύθερη είσοδος του κοινού κάθε Δευτέρα - Παρασκευή 13.00 - 15.00 και κάθε Σαββατοκύριακο 11:00 - 17:00, με δυνατότητα σύντομης επίσκεψης/ενημέρωσης από εθελοντή (μέχρι 15 λεπτά- Ελληνικά και Αγγλικά).

Η δραστηριότητα ξενάγηση ”Sea Turtle Rescue Tour” είναι διαθέσιμη κατόπιν κράτησης, για ομάδες από 1-8 άτομα (παιδιά κάτω των 4 ετών δωρεάν) που θα κάνουν μία δωρεά περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας για 10 ημέρες (50 Ευρώ). Η περιήγηση γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, εκτός του ωραρίου ελεύθερης εισόδου, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και είναι κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά. Διαρκεί 45 λεπτά και περιλαμβάνει πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες, τη διάσωση, την περίθαλψη και την προστασία τους στις παραλίες ωοτοκίας. Υπάρχει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (υπόστεγο παρατήρησης και τουαλέτα).Δείτε πληροφορίες και κάνετε κρατήσεις θέσεων online.

Επικοινωνία στο τηλέφωνο 210 8982600 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00-17:00) και στο email rc.officer@archelon.gr

Υποσημείωση: Το Κέντρο Διάσωσης θα παραμείνει κλειστό τις ακόλουθες ημερομηνίες: 24/12/2022, 25/12/2022, 26/12/2022, 31/12/2022, 01/01/2023, 06/01/2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!