14/12/2022

Αναζητάτε μια μοναδική οικογενειακή εμπειρία για την περίοδο των διακοπών ή τα Σαββατοκύριακα; Ελάτε για μια επίσκεψη στον ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί ένα «νοσοκομείο» για τις τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα σημείο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στο χώρο του μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έρχονται κοντά στα πανάρχαια αυτά ζώα, στους βιοτόπους τους, στις ιστορίες τους και στους ανθρώπους που αγωνίζονται μαζί τους ώστε να επιστρέψουν υγιή στη θάλασσα.

Αυτό το ιδιαίτερο «νοσοκομείο» βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας δίπλα στην θάλασσα και στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένα παλιά βαγόνια τραίνου και κοντέινερ. Τους επισκέπτες υποδέχονται στην είσοδο εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και η περιήγηση γίνεται σε ημι-υπαίθρια διαδρομή, πλάι στις εξωτερικές δεξαμενές, στο θερμοκήπιο και στην ειδικά διαμορφωμένη έκθεση πληροφοριών.

anazhtate-mia-monadikh-oikogeneiakh-empeiria-gia-thn-periodo-twn-diakopwn-h-ta-sabbatokyriaka-elate-gia-mia-episkepsh-ston-arxelwn-sthn-glyfada-RC_WINTER22_1.jpg

Η λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισε το 1994 με τη συνεργασία του Δήμου Γλυφάδας. Από τότε μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει υποδεχτεί πάνω από 1250 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες. «Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις περίθαλψης το προσωπικό και οι εθελοντές δίνουν αγώνα διάσωσης για αυτές. Γύρω στις 700 χελώνες έχουν επιστρέψει υγιείς στη θάλασσα έχοντας ολοκληρώσει την περίθαλψή τους στο Κέντρο μέχρι σήμερα», λέει ο ωκεανογράφος Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου.

Οι θαλάσσιες χελώνες και το έργο των εθελοντών τραβούν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων και το Κέντρο έχει γίνει δημοφιλής προορισμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. «Δεχόμαστε πάνω από 10.000 επισκέπτες το χρόνο κατά τις ώρες ελεύθερης εισόδου του κοινού» λέει η Άννα Καρατσώρη, Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Πέραν αυτών, αρκετοί επιλέγουν να κλείσουν θέση ηλεκτρονικά στην 45λεπτη εκπαιδευτική ξενάγηση ”Sea Turtle Rescue Tour”, που απευθύνεται σε μικρές ομάδες που υιοθετούν μία τραυματισμένη χελώνα. Η ξενάγηση αυτή ολοκληρώνεται με προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε κλειστό χώρο. Λίγες ημέρες αργότερα, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ηλεκτρονικά πληροφορίες για τη χελώνα που υιοθέτησαν. «Συμμετέχοντας στο “Sea Turtle Rescue Tour” δεν είσαι απλός παρατηρητής των θαλάσσιων χελωνών αλλά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους!», τονίζει ο Δημήτρης.

anazhtate-mia-monadikh-oikogeneiakh-empeiria-gia-thn-periodo-twn-diakopwn-h-ta-sabbatokyriaka-elate-gia-mia-episkepsh-ston-arxelwn-sthn-glyfada-RC_WINTER22_2.jpg

Στα σχόλια ανθρώπων που συμμετείχαν στην ξενάγηση διαβάζουμε:

«Μια ενδιαφέρουσα και ενημερωτική περιήγηση! Οι εθελοντές που μας ξενάγησαν είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και μοιράζονται τις πληροφορίες με ζωηρό και ενδιαφέροντα τρόπο.» (Jennie Reeves)

«Είναι μια εξαιρετική εμπειρία και την έχω ήδη προτείνει σε πολλούς ανθρώπους. Είναι υπέροχο να βλέπεις πόσο πολύ οι εθελοντές νοιάζονται για τις χελώνες. Απόλαυσα κάθε λεπτό αυτής της ξενάγησης και είμαι τόσο χαρούμενη που είχα την ευκαιρία να σας επισκεφτώ. Ας ελπίσουμε ότι μια μέρα θα επιστρέψω ως εθελόντρια!» (Hollie Wood)

«Η ξενάγηση αύξησε τη κατανόησή μας σχετικά με το γιατί τραυματίζονται οι θαλάσσιες χελώνες και τι κάνει το Κέντρο Διάσωσης καθημερινά για να τις βοηθήσει. Οι δύο κόρες μου άρχισαν ήδη να σκέπτονται τι θα μπορούσαν να κάνουν στο μέλλον για τον κόσμο..» (Jermaine Chow)

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας (στάση ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») και διαθέτει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (κατάστρωμα παρατήρησης και τουαλέτα).

Ελεύθερη είσοδος του κοινού κάθε Δευτέρα - Παρασκευή 13.00 - 15.00 και κάθε Σαββατοκύριακο 11:00 - 17:00, με δυνατότητα σύντομης επίσκεψης/ενημέρωσης από εθελοντή (μέχρι 15 λεπτά- Ελληνικά και Αγγλικά).

Η δραστηριότητα ξενάγηση ”Sea Turtle Rescue Tour” είναι διαθέσιμη κατόπιν κράτησης, για ομάδες από 1-8 άτομα (παιδιά κάτω των 4 ετών δωρεάν) που θα κάνουν μία δωρεά περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας για 10 ημέρες (50 Ευρώ). Η περιήγηση γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, εκτός του ωραρίου ελεύθερης εισόδου, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και είναι κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά. Διαρκεί 45 λεπτά και περιλαμβάνει πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες, τη διάσωση, την περίθαλψη και την προστασία τους στις παραλίες ωοτοκίας. Υπάρχει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (υπόστεγο παρατήρησης και τουαλέτα).Δείτε πληροφορίες και κάνετε κρατήσεις θέσεων online.

Επικοινωνία στο τηλέφωνο 210 8982600 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00-17:00) και στο email rc.officer@archelon.gr

Υποσημείωση: Το Κέντρο Διάσωσης θα παραμείνει κλειστό τις ακόλουθες ημερομηνίες: 24/12/2022, 25/12/2022, 26/12/2022, 31/12/2022, 01/01/2023, 06/01/2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!