ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάρτιος-Απρίλιος 2018);

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα της περιόδου Μάρτιος-Απρίλιος 2018

 

“Αν ήμασταν λογικοί, το μέλλον δε θα ήταν τόσο ζοφερό, πραγματικά. Αλλά είμαστε παραπάνω από λογικοί. Είμαστε άνθρωποι, και έχουμε πίστη και έχουμε ελπίδα, και μπορούμε να δουλέψουμε.”
Jacques Yves Cousteau

 

Παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι μήνες δεν θεωρούνταν ως μέρος της περιόδου αιχμής, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο ΚΔ. Οι χελώνες που νοσούν δέχονται θεραπεία καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα και χρειάζονται ακόμα καθημερινή φροντίδα, και καταφθάνουν τακτικώς νέες χελώνες, οι περισσότερες με σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι που τους έχουν επιφέρει σκόπιμα οι πράξεις των ανθρώπων. Καθένας στο ΚΔ κάνει σπουδαία δουλειά, για πολλές ώρες, φροντίζοντας τις χελώνες και πράττοντάς το με ομαλή λειτουργία.

 

Αφίξεις χελωνών

Νέμο”, μια μικροσκοπική Καρέτα έφτασε στο ΚΔ από τη Λάκκη (Λέρος) στις 7 Μαρτίου 2018. Το καβούκι του “Νέμο” έχει μήκος μόλις 10εκ. και ζυγίζει μόνο 15 γραμμάρια! Η χελώνα βρέθηκε στην παραλία από παιδιά. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων στην περιοχή εκείνη την περίοδο, είναι πιθανό ότι η χελώνα ξεβράστηκε στην ακτή. Ο “Νέμο” δεν έχει εμφανείς τραυματισμούς, αλλά ήταν πολύ αδύναμος. Προσεκλήθη ο εντόπιος κτηνίατρος, ο οποίος ειδοποίησε το ΚΔ. Ο κτηνίατρος προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στη χελώνα και την κράτησε υπό παρακολούθηση στο ιατρείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε ετοίμασε ένα μέσο μεταφοράς με ζεστά μπουκάλια νερού, κλπ., για να κρατήσει το “Νέμο” θερμό κατά τη διάρκεια του 10ωρου ακτοπλοϊκού ταξιδιού στην Αθήνα. Ο “Νέμο” πηγαίνει εξαιρετικά καλά, οι ακτινογραφίες του έδειξαν ότι δεν έχει πνευμονική λοίμωξη ή άλλους εσωτερικούς τραυματισμούς και είναι υποψήφιος για απελευθέρωση όταν ο καιρός το επιτρέψει. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους κατοίκους της Λέρου που συμμετείχαν στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

Φίλιππος-Αλέξανδρος”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 54εκ. και που ζυγίζει 18 κιλά, έφτασε στο ΚΔ στις 20 Μάρτιου 2018 από την κοντινή ακτή της Αγίας Μαρίνας (Σαρωνικός, Αττική). Η χελώνα βρέθηκε από δύο παιδιά που περπατούσαν στην παραλία με τη μητέρα τους. Το σώμα της χελώνας είχε καλυφθεί από πολλά οστρακοειδή, και ήταν αδύναμη και δεν ανταποκρινόταν πολύ στις κλήσεις των παιδιών. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι η χελώνα είχε καταπιεί 3 αγκίστρια με παραγάδι που είχαν ταξιδέψει μέσα από τα έντερά του. Του χορηγήθηκε ένα καθαρτικό για να μπορέσει να αποβάλλει τα αγκίστρια με φυσικό τρόπο. Ένα θετικό σημείο είναι ότι ακριβώς την επόμενη ημέρα, άρχισε να τρώει μόνος του. Ελπίζουμε να ανακτήσει τη δύναμη και την υγεία του ώστε να απελευθερωθεί στη θάλασσα. Πολλά ευχαριστώ στην οικογένεια που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

Γιόσι” έφτασε στο ΚΔ στις 13 Απριλίου 2018 από την κοντινή ακτή της Βάρκιζας. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 65.5εκ. και που ζυγίζει 36 κιλά, βρέθηκε και διασώθηκε από τον Άγγελο, που βρισκόταν μέσα στη βάρκα του όταν εντόπισε τη χελώνα να επιπλέει στη επιφάνεια, καλυμμένη από οστρακοειδή και με εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας. Αμέσως επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και έφερε τη χελώνα στην παραλία ώστε να την παραλάβουν οι εθελοντές του Κ.Δ. Ο “Γιόσι” βρέθηκε να έχει σοβαρή πνευμονική λοίμωξη, η οποία θεραπεύεται. Ακόμα δεν τρώει μόνος του, αλλά είναι δραστήριος και έχει αρχίσει να κάνει βουτιές. Πολλά ευχαριστώ στον που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας … και που έγινε επίσημο μέλος του Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι παραπάνω τρείς αναφορές αφορούν υπεύθυνους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προστατεύσουν θαλάσσιες χελώνες υπό εξαφάνιση μας εμπνέουν και μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Δυστυχώς, οι επόμενες αναφορές αναφέρονται σε ανθρώπους που σκόπιμα έβλαψαν τα ζώα.

Μαρία”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 69.5εκ. και που ζυγίζει 43 κιλά, έφτασε από την Σούδα (Κρήτη) στις 17 Απριλίου 2018 με σοβαρά κρανιακά τραύματα που είχε επιφέρει σκοπίμως ανθρώπινη πράξη. ‘Ενας εθελοντής από τον Οργανισμό Προστασίας Ζώων ΕΚΠΑΖ στα Χανιά, ενημερώθηκε για μια χελώνα, μετέβη από το Ρέθυμνο ως την Σούδα για να παραλάβει τη χελώνα. Τότε μετέφερε τη χελώνα στο λιμάνι των Χανίων για να στείλει τη χελώνα στο ΚΔ- 9ώρες ακτοπλοϊκό ταξίδι. Τα τραύματα της “Μαρίας” ήταν πολύ σοβαρά: και τα δύο μάτια είχαν επηρεαστεί και η δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου είχε σπάσει τελείως. Οι μύες της γνάθου είχαν τραυματιστεί επίσης. Δυστυχώς η κατάστασή της παραμένει σοβαρή εξαιτίας των εκτενών τραυματισμών της. Της χορηγήθηκε αναισθησία για την ανακούφιση από τον πόνο, και βρισκόταν εκτός νερού για αρκετές ημέρες καθώς αιμοραγούσε. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου να φάει. Μέχρι στιγμής το μέγεθός της είναι ένα ώφελος, αλλά η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή. Πολλά ευχριστώ σε όλους όσους μεσολάβησαν για τη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

Ηχώ” έφτασε στο ΚΔ στις 22 Απριλίου 2018 από το Αιάντειο (Σαλαμίνα). Η χελώνα είχε εντοπιστεί δύο εβδομάδες νωρίτερα, αλλά δεν ήταν δυνατό να «πιαστεί» τότε. Η Καρέτα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 63.5εκ. και που ζυγίζει 38 κιλά, είναι καλυμμένη με οστρακοειδή και άλγη, που υποδηλώνει ότι ήταν αδρανής για αρκετό καιρό. Στο ΚΔ, βρισκόταν σε καθαρό νερό για δύο ημέρες ώστε να απομακρυνθούν τα οστρακοειδή. Μετά καθαρίστηκε και ήταν δυνατό να δούμε το σώμα της, ανακαλύψαμε ότι είχε ένα μη πρόσφατο σοβαρό κρανιακό τραύμα. Δεν μπορεί να βουτήξει σωστά, αλλά μπορεί να φάει μόνη της. Το κρανιακό της τραύμα είναι πολύ βαθύ, πιθανόν είναι η αιτία για τα ζητήματα πλεύσης που έχει. Πολλά ευχαριστώ στο Λιμενικό Σώμα Σαλαμίνας για τη βοήθεια στη διάσωση και τη μεταφορά της χελώνας στο Κ.Δ.

Ένα ζήτημα που είναι εμφανές σε όλους από εμάς που εργαζόμαστε με τις θαλάσσιες χελώνες στο Κ.Δ.: είναι φτιαγμένες για να επιβιώνουν! Κάποιες από αυτές έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν εξαιρετικά σοβαρούς τραυματισμούς και παρά τις πιθανότητες αναρρώνουν αρκετά καλά για να επανενταχθούν στη θάλασσα. Δυστυχώς δεν είναι όλες τόσο τυχερές.

 

Θάνατοι Χελώνων

Πρίαμος”, μια Καρέτα που είχε έρθει από την Σύρο στις 14 Φεβρουαρίου 2018 με σοβαρούς κρανιακούς τραυματισμούς, η οποία κατέληξε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 2 Απριλίου 2018. Παρά τις προσπάθειες διάσωσής του, δεν μπορούσε να χωνέψει κανένα φαγητό, το έκανε εμετό μαζί με άμμο.

Στράτος”, μια Καρέτα το καβούκι της οποίας είχε μήκος 31.5εκ. και που ζύγιζε 3 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ. από την Κυλλήνη (Πελοπόννησος) στις 8 Απριλίου 2018, κατά την οποία εορταζόταν το Χριστιανό Ορθόδοξο Πάσχα. Όταν βρέθηκε, μπορούσαμε να δούμε την πετονιά που προεξείχε από το στόμα του και την κλοάκη. Αυτό είναι πάντα ένα πολύ επικίνδυνο σημάδι καθώς η πετονιά δημιουργεί πολλή σοβαρή ζημιά στο πεπτικό σύστημα της χελώνας. Ήταν πολύ αδύναμος, και ο θώρακάς του ήταν μαλακός. Πέρα από τη ζημιά που είχε προκληθεί από την πετονιά, βρέθηκε άμμος και στον πάτο της δεξαμενής του, ακόμα μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς η άμμος μπορεί επίσης να εισχωρήσει στους πνεύμονες της χελώνας, οδηγώντας σε άλλα προβλήματα. Δυστυχώς, πέθανε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 13 Απριλίου 2018.

Κάβος” έφτασε στο Κ.Δ. από τη Νέα Μάκρη (Αττική) στις 27 Απριλίου 2018. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι είχε μήκος 65εκ. και που ζύγιζε 25 κιλά, είχε ένα κρανιακό τραύμα που είχε προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινη πράξη. Η χελώνα ήταν πολύ αδύναμη και καλυμένη με άλγη και οστρακοειδή, υποδηλώνονυας πως ήταν αδρανής για αρκετό διάστημα. Δυστυχώς βρέθηκε πολύ αργά για να σωθεί και πέθανε αμέσως μετά την άφιξή του.

 

Γνωρίζατε...

Κάποια είδη χελωνών (δερματοχελώνες και κεραμωτές) παράγουν ‘ψεύτικα αυγά’. Μαζί με τα ‘αληθινά’ αυγά που περιλαμβάνουν τα έμβρυα, έχουν βρεθεί μικρότερα ‘ψεύτικα αυγά’ στις φωλιές αυτών των ειδών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενός άρθρου που βρήκα καθώς έψαχνα κάτι άλλο, “Η λειτουργία των ψεύτικων αυγών είναι αυτή την στιγμή άγνωστη, αλλά πρέπει να έχει κάποιο είδος εξελικτικού πλεονεκτήματος. Κάποιες υποθέσεις συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση της υγρασίας υψηλή στη φωλιά ή ίσως τον αποπροσανατολισμό των αρπακτικών.” Ο ιστοχώρος έχει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες ασθενειών της θαλάσσιας χελώνας, και έχει μια εξαιρετική φωτογραφία της εκκόλαψης ενός αυγού- δείτε μόνοι σας στο: http://nmlc.org/2011/07/sea-turtles-part-2-disease-predators-and-conservation/

 

Joanne Stournara
(μετάφραση: Ειρήνη Νεοφύτου)

 

Navigation

Social Media