Γίνε εθελοντής

Γίνε εθελοντής

Εθελοντισμός στον ΑΡΧΕΛΩΝ

Καλώς ήρθες στα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Με τη βοήθειά σου, καταγράφουμε και προστατεύουμε τις θαλάσσιες χελώνες, τις φωλιές τους και τα χελωνάκια στις παραλίες ωοτοκίας, περιθάλπουμε τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης και ευαισθητοποιούμε μικρούς και μεγάλους για τις χελώνες, τις ακτές, τη φύση και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Προσκαλούμε ενθουσιώδη και αφοσιωμένα άτομα να συμμετέχουν σαν εθελοντές στις δράσεις μας. Διαβάσε παρακάτω για τις προϋποθέσεις και τα προγράμματα σε κάθε περιοχή. Αν είστε κάτοικος Αττικής, Ζακύνθου, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου Κρήτης μάθε πως μπορείς να γίνεις τοπικός εθελοντής.

Θέλεις να μας βοηθήσεις στις δράσεις μας; Το γοργόν και χάριν έχει! Βρες τη δράση που σου ταιριάζει και συμπλήρωσε την αίτησή σου το συντομότερο.

Η διαδικασία αίτησης για εθελοντισμό με διαμονή στα προγράμματα πεδίου ακολουθείται σύμφωνα με τα παρακάτω βήματα:

 1. Συμπλήρωση και υποβολή της online αίτησης από τον εθελοντή προς τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Θα απαντήσουμε στην αίτησή σας μέσα στις επόμενες πέντε εργάσιμες ημέρες.
 2. Λήψη της επιστολής αποδοχής από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η επιστολή περιλαμβάνει οδηγίες για την υποβολή ιατρικού πιστοποιητικού, φωτογραφίας μεγέθους διαβατηρίου, αποδεικτικού αποστολής της εισφοράς και δύο υπογεγραμμένων εντύπων συμμετοχής.
 3. Υποβολή των παραπάνω απαιτούμενων εντύπων και τακτοποίηση της εισφοράς συμμετοχής από τον εθελοντή εντός 30 ημερών.
 4. Λήψη επιβεβαίωσης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
 5. Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των στοιχείων άφιξης στο πρόγραμμα από τον εθελοντή προς τον ΑΡΧΕΛΩΝ, το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από 5 εργάσιμες ημέρες πριν την αναμενόμενη άφιξη.
Γίνε εθελοντής

'Αλλες σημαντικές πληροφορίες για τα προγράμματα πεδίου

 • Οι εθελοντές επιλέγονται σε προσωπική βάση. Ομάδες με περισσότερα από 2 άτομα δεν γίνονται δεκτά στο ίδιο πρόγραμμα για την ίδια χρονική περίοδο.
 • Οι εθελοντικές εισφορές συμμετοχής καλύπτουν το κόστος της διαμονής, τα έξοδα εκπαίδευσης και διοίκησης, την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος (μέχρι ένα όριο) καθώς και συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ για το τρέχον έτος.
 • Σε όλα τα προγράμματα δίνεται δυνατότητα για πρακτική άσκηση φοιτητών από διάφορα ακαδημαϊκά πεδία.
 • Με την ολοκλήρωση της εθελοντικής συμμετοχής μπορεί να παρέχεται αντίστοιχη βεβαίωση εφόσον ζητηθεί.
 • Ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι συμμετοχής για τους Ελληνόφωνους εθελοντές στα προγράμματα παρακολούθησης της ωοτοκίας.
 • Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία. Οι εθελοντές εκπαιδεύονται και επιβλέπονται από τους Υπεύθυνους Πεδίου και έμπειρους Υπεύθυνους προγραμμάτων.
 • Οι επιστρέφοντες εθελοντές είναι καλοδεχούμενοι γιατί βελτιώνουν την απόδοση της ομάδας με την εμπειρία τους. Άτομα με προηγούμενη εμπειρία μπορούν επίσης να κάνουν αίτηση για να γίνουν εθελοντές Υπεύθυνοι Πεδίου ή να επιστρέψουν για λιγότερες μέρες ως έμπειροι εθελοντές.
 • Ο ελεύθερος χρόνος οργανώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του προγράμματος σε μισές ή ολόκληρες ημέρες και είναι συνήθως 3 ημέρες ρεπό ανά περίοδο 4 εβδομάδων, που δεν μπορούν να είναι συνεχόμενες.
 • Εφαρμόζεται πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
 • Εφαρμόζονται συγκεκριμένες πολιτικές σε θέματα ακυρώσεων συμμετοχής και αλλαγής ημερομηνιών.
 • Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τον COVID19 έξω από τα προγράμματά μας.
 • Η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου συνεισφέρει σημαντικά στην άνετη εκτέλεση των προγραμμάτων.
Γίνε εθελοντής

Γενικές Προϋποθέσεις για τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ:

 1. Να είστε πάνω από 18 ετών.
 2. Να είστε ικανοί να επικοινωνείτε πολύ καλά στα Αγγλικά που είναι η επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε όλα τα προγράμματα και στα Ελληνικά που χρησιμοποιούνται σε πολλές δράσεις ενημέρωσης.
 3. Να έχετε προσωπική ασφάλιση υγείας (ενεργό ΑΜΚΑ ή ιδιωτική ασφάλιση).
 4. Να ολοκληρώσετε με επιτυχία την διαδικασία της αίτησης, την υποβολή των απαιτούμενων εντύπων και την καταβολή της εθελοντικής εισφοράς. Η αίτηση για τα προγράμματα πεδίου γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας, ενώ η αίτηση για τοπικούς εθελοντές, υπεύθυνους πεδίου και πρακτική άσκηση γίνεται με αποστολή email.
 5. Να διαθέσετε τις ελάχιστες απαιτούμενες εβδομάδες συμμετοχής που ισχύουν για κάθε πρόγραμμα. Συνιστάται όμως, για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, να δηλώσετε συμμετοχή για περισσότερο χρόνο.

Ειδικά για εθελοντισμό με διαμονή στα προγράμματα πεδίου:

 1. Να έχετε όρεξη για εργασία και παρατήρηση στη φύση και επικοινωνία με ανθρώπους
 2. Να είστε έτοιμοι να συμμετέχετε σε κοινή διαβίωση, να ζήσετε και να προσφέρετε υπηρεσίες σε μέρη μοναχικά ή σε μέρη με πολυκοσμία, σαν μέλη μικρών ομάδων με διαβίωση σε κατασκήνωση.
 3. Παρόλο που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, είναι απαραίτητο να είστε ικανοί να ζήσετε και να συνεργαστείτε με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και προέλευσης.
 4. Να έχετε πολύ καλή υγεία και σωματική κατάσταση, καθώς τα προγράμματα περιλαμβάνουν απαιτητικές δραστηριότητες και όρους διαμονής. Με ένα μέσο επίπεδο αντοχών αυτό είναι δυνατό αλλά θα πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος. Η επόπτευση των παραλιών μπορεί να είναι πολύωρη και να περιλαμβάνει περπάτημα για μεγάλες αποστάσεις ή ανηφόρες και κατηφόρες.
 5. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί η δράση στις παραλίες να γίνει μέσα στη ζέστη, οπότε χρειάζεται κατάλληλος εξοπλισμός και προετοιμασία (καπέλο, εντηλιακό κτλ.).
 6. Να φέρετε τον δικό σας εξοπλισμό κατασκήνωσης (υπνόσακο, σκηνή, φακό, ξυπνητήρι κλπ.).

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!