Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Πρόγραμμα εθελοντισμού

Γενικές πληροφορίες

Το 1994, ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας και την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ίδρυσε ένα από τα πρώτα κέντρα διάσωσης για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στη Γλυφάδα, κοντά στην Αθήνα (δείτε τον χάρτη). Εκεί γίνεται υποδοχή, περίθαλψη και επανένταξη τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών. Από το Κέντρο Διάσωσης οργανώνεται η απελευθέρωση των αποθεραπευμένων χελωνών στη θάλασσα και άλλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η λειτουργία και η συντήρηση του Κέντρου Διάσωσης βασίζεται σε εθελοντές. Κάθε χρόνο περίπου 60 εθελοντές full-time συμμετέχουν στην περίθαλψη, τη συντήρηση των υποδομών και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Καθήκοντα

Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί όλο το χρόνο. Κάθε εθελοντής συμμετέχει απαραιτήτως σε όλες τις λειτουργίες του Κέντρου Διάσωσης, υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού. Οι λειτουργίες αυτές είναι το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών, η περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών, η ευαισθητοποίηση του κοινού, η συντήρηση και η συλλογή δεδομένων. Τα καθήκοντα των εθελοντών καθορίζονται από την Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης, συνήθως βάσει ενός εβδομαδιαίου προγράμματος. Οι φοιτητές που κάνουν πρακτική συμμετέχουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τον ίδιο τρόπο και μοιράζονται τα ίδια καθήκοντα με τους υπόλοιπους εθελοντές. Σημαντικό είναι να ειπωθεί το βάρος των ενήλικων θαλάσσιων χελωνών μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 80 κιλά. Οι εθελοντές θα μάθουν πώς να τις χειρίζονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

  1. Το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών: τα καθήκοντα περιλαμβάνουν ανταπόκριση σε τηλεφωνήματα και αναφορές για εκβρασμό τραυματισμένων χελωνών από όλη την Ελλάδα και παραλαβή των τραυματισμένων ζώων από το αεροδρόμιο, λιμάνια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Οι παραπάνω δραστηριότητες δεν αποτελούν μέρος της καθημερινής ρουτίνας αλλά έχουν προτεραιότητα κάθε φορά που θα συμβούν. Πιθανά να ζητηθεί από εθελοντές με άδεια οδήγησης στην Ε.Ε. να οδηγήσουν το αυτοκίνητο του ΑΡΧΕΛΩΝ για τις δράσεις αυτές.
  2. Περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών: τα καθήκοντα περιλαμβάνουν την προετοιμασία τροφής (συνήθως ψάρια) και το τάισμα των χελωνών, καθημερινή περίθαλψη των ζώων σύμφωνα με τις οδηγίες των κτηνιάτρων (φαρμακευτική αγωγή, καθάρισμα τραυμάτων), καθαρισμό/απολύμανση των δεξαμενών περίθαλψης ή προετοιμασίας, καθώς και λήψη βιομετρικών δεδομένων και καταγραφή παρατηρήσεων συμπεριφοράς. Τα παραπάνω συνιστούν μέρος της καθημερινής λειτουργίας του Κέντρου Διάσωσης, όπου φιλοξενούνται τον χειμώνα κατά μέσο όρο 25 έως 30 χελώνες και το καλοκαίρι 35-40 χελώνες υπό περίθαλψη. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για καθήκοντα που απαιτούν υψηλού βαθμού φυσική κατάσταση και αρκετή σωματική δύναμη.
  3. Συντήρηση: τα καθήκοντα περιλαμβάνουν περιοδική βασική συντήρηση των υποδομών και του εξοπλισμού του Κέντρου Διάσωσης.
  4. Ευαισθητοποίηση του κοινού: τα καθήκοντα περιλαμβάνουν την ενημέρωση των επισκεπτών, τη διενέργεια παρουσιάσεων/ξεναγήσεων σε οργανωμένες ομάδες και την υποστήριξη εκδηλώσεων που οργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ για την προώθηση του Κέντρου Διάσωσης, όπως απελευθερώσεις και άλλα.
  5. Συλλογή δεδομένων: παρατηρήσεις συμπεριφοράς, κατάσταση κατάδυσης των ζώων, ιατρικοί έλεγχοι (παρουσία και τύπος περιττωμάτων και ούρων), μέτρηση της θερμοκρασίας των δεξαμενών των χελωνών.

Μόνο εθελοντές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα τη συγκεκριμένη περίοδο μπορούν να χρησιμοποιούν το χώρο του Κέντρου Διάσωσης.

Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Ελεύθερος χρόνος

Το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται στη Γλυφάδα, κοντά στην Αθήνα (δείτε τον χάρτη εδώ). Είναι εύκολα προσβάσιμο με λεωφορείο και τραμ. Οι εθελοντές έχουν συνήθως μία ελεύθερη μέρα ανά εβδομάδα. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι μία μεγάλη πόλη με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, πλούσια ιστορία, καλή αγορά, νόστιμο φαγητό και καταπληκτική νυκτερινή ζωή. Οι εθελοντές μπορούν να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη ή ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Δίπλα στο Κέντρο Διάσωσης υπάρχει παραλία για κολυμβητές, που είναι δημοφιλής στους εθελοντές τα καλοκαίρια.

Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Διαμονή

Η διαμονή εξασφαλίζεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο, με απευθείας σύνδεση στη Γλυφάδα μέσω λεωφορείων ή τραμ. Το διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 εθελοντές. Υπάρχουν 2 διαθέσιμα υπνοδωμάτια στα οποία συνήθως κοιμούνται άτομα ανεξαρτήτως φύλου. Υπάρχει κουζίνα, μπάνιο με WC, σαλόνι/ τραπεζαρία και ένα μεγάλο μπαλκόνι. Υπάρχει διαθέσιμη κεντρική θέρμανση και Wi-Fi. Μόνο εθελοντές που έχουν επίσημα γίνει δεκτοί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ μπορούν να χρησιμοποιούν τον χώρο.

Μερικές μέρες κάθε εβδομάδα, λίγοι εθελοντές διανυκτερεύουν στο Κέντρο Διάσωσης, σε ένα βαγόνι τρένου που έχει μετατραπεί σε μικρή κρεβατοκάμαρα με 4 κρεβάτια, μια κουζίνα, μία τουαλέτα και ένα ντους.

Στο βαγόνι μπορεί να κάνει πολύ κρύο το χειμώνα και η θέρμανσή του γίνεται με air-condition και ηλεκτρικά σώματα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να δροσίζεται ο χώρος χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και, σε περιορισμένους χώρους, αιρκοντίσιον.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχώς προσπαθεί να εξασφαλίζει βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των εθελοντών αλλά η ευθύνη και η προσπάθεια κάθε εθελοντή είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και λειτουργία των υποδομών διαμονής.

Μόνο εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τη συγκεκριμένη περίοδο μπορούν να χρησιμοποιούν τους χώρους διαμονής.

Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Ημερομηνίες, εθελοντική εισφορά και άλλα έξοδα

Η εθελοντική εισφορά συμμετοχής αφορά το διοικητικό κόστος και το κόστος εκπαίδευσης, κάλυψη ασφάλειας για ατυχήματα ( μέχρι ένα όριο), ετήσια συνδρομή υποστηρικτή στον ΑΡΧΕΛΩΝ και το κόστος διαμονής.

Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί όλο το χρόνο και στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές full-time και φοιτητές πρακτικής άσκησης. Τις λειτουργίες του Κέντρου υποστηρίζουν όλο το χρόνο και εθελοντές part-time που είναι αποκλειστικά κάτοικοι Αττικής. Πληροφορίες για τους part time εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης θα βρείτε εδώ.

Η συμμετοχή πραγματοποιείται σε πλήρεις εβδομάδες που η κάθε μια υπολογίζεται να έχει 7 ημέρες από την ημερομηνία που ο εθελοντής αναλαμβάνει καθήκοντα (π.χ. αν τα καθήκοντα αρχίζουν μια Τρίτη, η τελευταία ημέρα των καθηκόντων του θα είναι Δευτέρα). Η ημερομηνία άφιξης στην περιοχή του προγράμματος είναι μια ημέρα πριν αναλάβει καθήκοντα. Η ημερομηνία αναχώρησης από το πρόγραμμα είναι μια ημέρα μετά την τελευταία ημέρα των καθηκόντων.

Αφού λάβουν την επιστολή αποδοχής εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, και προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχής τους, οι εθελοντές πρέπει να στείλουν την εισφορά συμμετοχής τους ανάλογα με τις ημερομηνίες συμμετοχής τους, όπως αναγράφονται στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εθελοντικών εισφορών συμμετοχής. Δείτε τις εθελοντικές εισφορές και τις πολιτικές ακύρωσης επιβεβαιωμένης κράτησης και αλλαγής περιόδου συμμετοχής, που αναφέρονται εδώ.

Η πληρωμή της εισφοράς συμμετοχής είναι απαραίτητο να φθάσει στον ΑΡΧΕΛΩΝ πριν επιβεβαιωθεί ότι ο εθελοντής έχει γίνει δεκτός. Η ώρα άφιξης χρειάζεται να σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την άφιξη του εθελοντή για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε κάθε εθελοντή δίνεται ένα αποκλειστικό μπλουζάκι «εθελοντής» κατά την άφιξή του.

Για το φαγητό χρησιμοποιείται από τους εθελοντές ένα σύστημα κοινής διαχείρισης με βασικό κόστος περίπου 20€ μέχρι 30€ ανά άτομο / εβδομάδα. Αν θέλεις να είσαι ανεξάρτητος στο θέμα του μαγειρέματος και του φαγητού, θα χρειαστείς περίπου 15€ την ημέρα για ατομικά έξοδα φαγητού.

Τα μεταφορικά έξοδα από και προς το Κέντρο Διάσωσης καλύπτονται από τους εθελοντές. Υπάρχει διάφορες επιλογές σχετικά με τα εισιτήρια που μπορείς να αγοράσεις. Για τους ενήλικες οι ισχύουσες τιμές είναι: 1.40€ - για εισιτήριο που ισχύει για 90 λεπτά σε όλα τα μέσα μεταφοράς και για όλους τους προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (εκτός από και προς το αεροδρόμιο), 9€- εισιτήριο 5 ημερών και 30€- μηνιαίο εισιτήριο. Θα χρειαστεί να παρουσιάσεις το διαβατήριό σου για να αγοράσεις μηνιαία κάρτα μεταφοράς

Οι φοιτητικές τιμές είναι: 0.60€- για εισιτήριο που ισχύει για 90 λεπτά σε όλα τα μέσα μεταφοράς και για όλους τους προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (εκτός από και προς το αεροδρόμιο), 9€- εισιτήριο 5 ημερών, 15€ - μηνιαίο εισιτήριο. Για φοιτητική έκπτωση θα χρειαστεί να παρουσιάσεις τη φοιτητική σου ταυτότητα.

https://cms.archelon.saasify360apps.com/uploads/Amvrakikos_3_6a334f64c9.JPG
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Αμβρακικός κόλπος

https://cms.archelon.saasify360apps.com/uploads/Valtaki_beach_Lakonikos_activity_area_ecb8471903.jpg
ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Πελοπόννησος – Λακωνικός κόλπος

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!