Κρήτη - Χανιά

Περιοχές προγραμμάτων

Κρήτη - Χανιά

Ο κόλπος των Χανίων βρίσκεται στην βόρεια Κρήτη, δυτικά της πόλης των Χανίων. Οι παραλίες ωοτοκίας έχουν συνολικό μήκος 13 χλμ περίπου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις παραλίες φιλοξενούνται κατά μέσο όρο περίπου 100 φωλιές της Καρέττα κάθε χρόνο.

Μπορεί κανείς να συναντήσει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και να μάθει περισσότερα αν επισκεφτεί τον Σταθμό Ενημέρωσης στο Παλιό Λιμάνι.

Δημόσιες εκδηλώσεις: Αναζητείστε δημόσιες εκδηλώσεις που οργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας

Δείτε παρακάτω τις οδηγίες για τους επισκέπτες.

Επισκέπτες προσοχή!

Μοιράζεστε αυτήν την παραλία με τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που γεννούν τα αυγά τους εδώ κάθε καλοκαίρι. Οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν παγκοσμίως προστατευόμενα είδη.

Το διαχειριστικό σχέδιο για τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει πρακτικές λύσεις για τη διατήρηση της παράκτιας ζώνης και των θαλασσίων χελωνών σε σχέση με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Πως να χαρείτε την παραλία χωρίς να εμποδίσετε την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας

Όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην παραλία από την ανατολή του ήλιου έως τη δύση του. Όμως ας μη παραμείνετε στην παραλία το βράδυ.

Επίσης, θυμηθείτε ότι…

  • η οδήγηση οχημάτων στην παραλία και τους αμμόλοφους δεν επιτρέπεται
  • οι ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να απομακρύνονται κάθε βράδυ από τη παραλία
  • η χρήση φακών ή τεχνητών φώτων, το άναμμα φωτιάς, η διοργάνωση πάρτυ στην παραλία θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Σβήστε ή καλύψτε τα φώτα!

Βοηθήστε να μείνουν ήσυχες και σκοτεινές οι παραλίες το βράδυ! Οι μητέρες χελώνες χρειάζονται ελεύθερο χώρο σε σκοτεινή και ήσυχη παραλία για να βγουν στην ακτή και να γεννήσουν τα αυγά τους. Όταν γεννηθούν τα χελωνάκια πρέπει να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα με το φως του φεγγαριού. Αν υπάρχουν τεχνητά φώτα στην παραλία, τα χελωνάκια θα ξεστρατίσουν, θα χαθούν και θα πεθάνουν από τη ζέστη, την εξάντληση και τα αυτοκίνητα.

Ζητείστε από όλους να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ.

Περισσότεροι από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο μας βοηθούν να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Το 2022 περίπου 85 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν από τους εθελοντές /ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε 14 χλμ. παραλίας ωοτοκίας το 2022, παρά την έντονη τουριστική δραστηριότητα στα Χανιά. Οι παραλίες ωοτοκίας του κόλπου Χανίων, μαζί με άλλες γειτονικές περιοχές υψηλής φυσικής αξίας, έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 στην περιοχή GR4340003.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για τη Προστασία της Θαλάσσια Χελώνας ιδρύθηκε το 1983, είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών και τηε ευαισθητοποίησης του κοινού από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη Κρήτη γίνονται με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Κρήτη - Κόλπος Μεσσαράς

ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός Κόλπος

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!