Συναντήσαμε ξανά την όμορφη νεράιδα «Έλλα» στο Καλό Νερό, στον κόλπο της Κυπαρισσίας
Σημαντικά στοιχεία για τον αναπαραγωγικό κύκλο της θαλάσσιας χελώνας και τη μεγάλη περιπέτεια της μετανάστευσης της σε μεγάλες αποστάσεις μέσα στη Μεσόγειο δίνει στη δημοσιότητα ο ΑΡΧΕΛΩΝ με αφορμή την επιστροφή της “Έλλα” στον Κυπαρισσιακό.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί αυτή τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα να ταξιδεύει σε όλη τη Δυτική Μεσόγειο με δορυφορικό πομπό εδώ και δύο χρόνια. Το ότι είδαμε την “ Έλλα” να επιστρέφει με ασφάλεια στο Καλό Νερό, στον κόλπο της Κυπαρισσίας, όπου τοποθετήθηκε στο καβούκι της ο πομπός το 2019, είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε. Είχαμε τη μεγάλη τύχη να παρατηρήσουμε αυτή τη χελώνα καθ' όλη τη μετανάστευσή της μεταξύ δύο αναπαραγωγικών περιόδων στη Μεσόγειο!
«Γνωρίζαμε ότι η “ Έλλα” κατευθυνόταν στον κόλπο της Κυπαρισσίας ήδη από τον Απρίλιο και εντοπίστηκε με τη βοήθεια drones κοντά στην παραλία ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της περιόδου του ζευγαρώματος στις αρχές Ιουνίου», λέει η Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη του προγράμματος Πελοποννήσου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τελικά, οι εθελοντές παρατήρησαν την χελώνα να κάνει φωλιά στην παραλία Καλό Νερό τις πρώτες ώρες της 1ης Ιουλίου 2021 στην διάρκεια της νυχτερινής εποπτείας!

«Η χελώνα άφησε τα αυγά της μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου την είδαμε να ωοτοκεί για τελευταία φορά και τοποθετήσαμε τον δορυφορικό πομπό, το 2019. Φαινόταν σε άριστη κατάσταση και ήταν πολύ ενεργητική όταν κάλυψε τη φωλιά της» αναφέρει η Γαλήνη.
Η“ Έλλα” είναι μία από τις πολύ λίγες χελώνες που έχουν παρακολουθηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μετανάστευσής τους μεταξύ δύο αναπαραγωγικών περιόδων, παγκοσμίως. Το 2019 ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε ότι έκανε 3 φωλιές στον Κυπαρισσιακό και στη συνέχεια την παρακολούθησε να μεταναστεύει πάνω από 1700 χιλιόμετρα στην άκρη της λεκάνης της Δυτικής Μεσογείου, φτάνοντας στις ακτές της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Φέτος είναι η 40η χρονιά που ο ΑΡΧΕΛΩΝ υλοποιεί νυχτερινές εποπτείες με μαρκάρισμα των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες του νότιου Κυπαρισσιακού και της Ζακύνθου. Οι νυχτερινές εποπτείες έχουν δώσει μέχρι σήμερα σημαντικές πληροφορίες για τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής των θαλάσσιων χελωνών, δηλαδή για πόσα χρόνια μπορεί να ωοτοκεί μια ενήλικη χελώνα. Οι δορυφορικοί πομποί σε συνδυασμό με τις νυχτερινές εποπτείες έδωσαν τη δυνατότητα να προσδιοριστεί η συχνότητα φωλεοποίησης στον Κυπαρισσιακό, δηλαδή, ο αριθμός των φωλιών που έγιναν από το ίδιο θηλυκό σε μία περίοδο. Και οι δύο αυτές παράμετροι είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του μεγέθους και των τάσεων του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών.
Μια νέα μετανάστευση πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα για την “ Έλλα”. Μπορείτε να την παρακολουθείτε από τον ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Πως και αποκαλούμε την «‘Ελλα» όμορφη νεράιδα; Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την «‘Ελλα» και τις υπόλοιπες 11 θαλάσσιες χελώνες στις οποίες τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί το 2019 στην Κυπαρισσία στο άρθρο μας:
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, και έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο από το 1982. Τα τελευταία χρόνια ο Κυπαρισσιακός κόλπος φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta c aretta) στη Μεσόγειο. Το παράκτιο οικοσύστημα του Κυπαρισσιακού αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και έχει ανακηρυχθεί Περιοχή Προστασίας της Φύσης το 2018.
Η δραστηριότητα της δορυφορικής σήμανσης πραγματοποιήθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη Φάση Ι του έργου «Διατήρηση θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου», χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα MAVA (2018-2019), στο οποίο συμμετέχουν 9 οργανισμοί από διάφορες χώρες της Μεσογείου.
Το χρονικό μιας κοινής προσπάθειας για τη διαφύλαξη των τελευταίων καταφυγίων βιοποικιλότητας της Ευρώπης
Τετράμηνη παράταση για το έργο Life Euroturtles με συγχρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/04/2026
Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!
Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/04/2026
Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου
Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2026
Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο
Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/04/2026
Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/04/2026
Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ
Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων
Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2026
Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας
Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2026
Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/04/2026
Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες
Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/04/2026
Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/03/2026
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025!
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2026
32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/02/2026
Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.


