Στο Ρέθυμνο οι πρώτοι νεοσσοί καρέτα της Κρήτης
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και ο Δήμος Ρεθύμνης ενημερώνουν τους επισκέπτες της παραλίας οτι σε περίπτωση που θα βρουν χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει να τα βρέξουν ούτε να τα μεταφέρουν νερό Είναι είναι πολύ σημαντικό να κινηθούν μόνα τους σ’αυτή την πρώτη τους διαδρομή από τη φωλιά έως το θάλασσα. Το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να τα προστατέψουμε από τον ήλιο σκιάζοντας τα και να ισιώσουμε την άμμο μπροστά τους μέχρι να βρουν το δρόμο τους στο νερό.
Στόχος μας είναι να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας το βράδυ. Η στιγμή που τα πρώτα μικρά ξεκινούν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση αποτελεί ορόσημο στην πορεία των προγραμμάτων κάθε χρόνο. Είναι το σημείο καμπής, που αρχίζει η δεύτερη φάση της προσπάθειας του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και όλων των συνεργαζόμενων φορέων. Οι νεοσσοί ακολουθούν την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στη θάλασσα για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα. Τα τεχνητά φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας, προκαλούν αποπροσανατολισμό των νεοσσών πράγμα που τους οδηγεί τις περισσότερες φορές να πεθάνουν από εξάντληση.
Υπενθυμίζουμε πως τα διαχειριστικά μέτρα πρέπει να συνεχίζονται να τηρούνται καθώς οτι η ωοτοκία στην παραλία συνεχίζεται καθώς οι πρώτες φωλιές εκκολάπτονται. Τα μέτρα που αφορούν τα έπιπλα θαλάσσης και την ανάρτηση τους σε σημείο υψηλότερο από το επίπεδο της άμμου χρειάζεται να συνεχίσουν να τηρούνται μέχρι τα μέσα Οκτώβρη που λήγει η περίοδος εκκόλαψης. Το ίδιο ισχύει και για τη μη χρήση βαρέων οχημάτων, την αποφυγή ισιώματος της άμμου και πλυσίματος των ομπρελοκαθισμάτων πάνω στην παραλία ωοτοκίας όπως επίσης και της μη διοργάνωσης εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αν έχετε περιέργεια να δείτε πως είναι μία φωλιά χελώνας καρέτα και ίσως λίγα αργοπορημένα χελωνάκια, παραμείνετε συντονισμένοι μαζί μας για το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών. Θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες για την κάθε περιοχή ωοτοκίας της Κρήτης ξεχωριστά και θα φαίνεται κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα των Δήμων καθώς και στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.
Οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και από τους ενημερωτικούς σταθμούς του Συλλόγου, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, στο παλιό λιμάνι στα Χανιά και στην είσοδο των Ματάλων.
Πληροφορίες:
Δήμος Ρεθύμνης, www . rethymno . gr
ΑΡΧΕΛΩΝ, Οδυσσέας Παξινός, Υπεύθυνος προγραμμάτων Κρήτης, τηλ.: 6937352379, archelon . crete @ archelon . com
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος - Ιούνιος 2018)?
Δορυφορικοί πομποί τοποθετήθηκαν σε θαλάσσιες χελώνες καρέτα από το νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο για τη μελέτη των κινήσεών τους στη θάλασσα!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Προστάτεψε τις Θαλάσσιες Χελώνες στη Μεσόγειο
Κάθε δύο χρόνια, αυτά τα αρχαία πλάσματα ξεκινούν μια μετανάστευση από τα μέρη τροφοληψίας τους προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους. Είναι ανυποψίαστα για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν προκειμένου να συνεχίσουν τον κύκλο της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα αλιευτικά δίχτυα στα οποία οι χελώνες μπορεί να κολυμπήσουν, να μπλεχτούν και πιθανώς να πνιγούν. Και όταν φτάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους, ίσως χρειαστεί να ανταγωνιστούν τους τουρίστες για έναν ήσυχο, ασφαλή χώρο χωρίς έπιπλα παραλίας, ώστε να μπορέσουν να γεννήσουν τα αυγά τους. Η υποστήριξή τους ώστε να ολοκληρώσουν επιτυχώς τον κύκλο της ζωής τους αποτελεί τον βασικό σκοπό των εθελοντικών προγραμμάτων του AΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.