Περιβαλλοντική Αγωγή σε Σχοινούσα και Ηρακλειά με την «Άγονη Γραμμή - Γόνιμη»
"Το σημείο τομής δύο οργανώσεων που προωθούν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα δε μπορεί παρά να φέρει δημιουργικά αποτελέσματα.”
Και φέτος ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει», που υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Άγονη Γραμμή Γόνιμη. Ένα πρόγραμμα που ρίχνει άγκυρα σε δεκαπέντε απομακρυσμένους προορισμούς, σπέρνοντας ιδέες, σκέψεις και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές, αλλά και στους κατοίκους των νησιών που επισκέπτεται.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στη θεωρία αλλά και στην πράξη για ζητήματα σχετικά με το σεβασμό και τη διατήρηση της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, της αειφόρου ανάπτυξης και των μεθόδων διαχείρισης της ενέργειας και των φυσικών μας πόρων.

Το ταξίδι του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ηρακλειά και τη Σχοινούσα έδωσε την ευκαιρία στο Σύλλογο να παρουσιάσει το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό του πρόγραμμα στους μαθητές των δύο νησιών.

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε με διαδραστικές δραστηριότητες που μέσα από τη σημαντική συμβολή και καθοδήγηση των καθηγητών των σχολείων το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου έμαθαν να κατασκευάζουν χελωνάκια και κατάφεραν να τα οδηγήσουν ασφαλή στη θάλασσα, αποφεύγοντας εμπόδια και κινδύνους και ταυτόχρονα μαθαίνοντας τους τρόπους προστασίας τους.
Οι έφηβοι ανακάλυψαν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούσαν τον κύκλο ζωής της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της ενώ με ενδιαφέρον συμμετείχαν και στα βιωματικά παιχνίδια που οργανώθηκαν.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Άγονης γραμμής Γόνιμης: http://agoni.gr/
Νικολοπούλου Αθανασία Υπεύθυνη προγράμματος Κρήτης για τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ 6937352379
Ένα απόγευμα με τους «χελωνάδες» στο Impact Hub Athens
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2015)?
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/04/2026
Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ
Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/04/2026
Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων
Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2026
Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας
Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2026
Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/04/2026
Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες
Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/04/2026
Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/03/2026
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025!
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2026
32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/02/2026
Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2026
O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός
Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/01/2026
Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!
Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!


