05/05/2022

Οι μικρές τάξεις του Δημοτικού στη #χελωνο-πρόκληση4

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv1.jpg

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 βρέθηκαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΑΡΧΕΛΩΝ 23 ομαδικές ή ατομικές εργασίες από παιδιά 7-10 ετών, που περιλαμβάνουν βίντεο, κόμικς και κείμενα που συνοδεύονται από ζωγραφιές/ εικόνες. Τα παιδιά συνεργάστηκαν μεταξύ τους, με τα αδέλφια τους ή τους γονείς τους και τους δασκάλους τους.

«Κάποιες συμμετοχές ξεχώρισαν με βάση την πρωτοτυπία, τη δράση ή τις αξίες που περιέχουν, την έκφραση ή την αισθητική τους. Αυτές φαίνεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Το περισσότερο υλικό θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο αυτό το καλοκαίρι κατά την περίοδο αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών», συμπληρώνει.

Οι 4 συμμετοχές από το Δημοτικό σχολείου του Λεωνιδίου Αρκαδίας εντυπωσίασαν. Μία ήταν ομαδική συμμετοχή, με περιπέτειες, φαντασία και στοιχεία από την προσωπική εμπειρία των 2 από τους 5 συγγραφείς, που είχαν δει αληθινά χελωνάκια στη συγκεκριμένη παραλία. Η δεύτερη ήταν ατομική και αφορούσε ένα όνειρο, με το πολύ χρήσιμο συμπέρασμα: «Τα δάση και οι θάλασσες είναι βιότοποι των ζώων και δεν πρέπει να έχουν σκουπίδια”. H τρίτη ιστορία, με 2 συγγραφείς, θίγει το θέμα της διατήρησης των παραλιών ωοτοκίας και της αξίας της ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τη διατήρηση των καθαρών παραλιών και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Στην τέταρτη ιστορία, η ηρωίδα ξανασυναντά το χελωνάκι που είχε συναντήσει στη φωλιά του, μερικά χρόνια πριν, στην ίδια παραλία.

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv2.jpg

Ένα ωραίο εμψυχωτικό ποίημα, μας έστειλαν οι μαθητές από το 3ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου Αττικής. Μία ακόμη πρωτότυπη ιδέα ήταν η ατομική συμμετοχή από το 7οΔημοτικό Άνω Γλυφάδας, με κείμενο και ζωγραφιές που συνδέουν το θέμα των θαλασσίων χελωνών με παιδιά- πρόσφυγες σε βάρκα.

Όμορφες ζωγραφιές μαζί με ένα ποίημα δράσης και φαντασίας έστειλαν 26 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης από το Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό στην Εκάλη Αττικής. Μία πολύ όμορφη και καλογραμμένη ιστορία που ξεχώρισε με την ζωντανή περιγραφή της συμμετοχής παιδιών στη διάσωση των νεοσσών έφθασε από το 39ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.

Οι δώδεκα συμμετοχές από μαθητές της Γ’ τάξης στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη Αττικής αποτέλεσαν ρεκόρ για τη #χελωνο-πρόκληση4 των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Αρκετά παιδιά έδειξαν με τα κείμενά τους ότι έχουν πολλές γνώσεις για τις θαλάσσιες χελώνες και τις παραλίες ωοτοκίας. Σε πολλές ιστορίες αναφέρθηκαν οι δυσκολίες των νεοσσών να φτάσουν στη θάλασσα και η σωστή αντιμετώπιση από τους ανθρώπους. Επίσης περιεγράφηκαν οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Μία χαριτωμένη ιδέα που χρησιμοποιήθηκε ήταν για ένα χελωνάκι που ψάχνει την αγαπημένη του μαμά για πολύ καιρό.

Η αφήγηση των ιστοριών έγινε με πολλούς τρόπους: ένα χελωνάκι μπήκε στη θέση του αφηγητή με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά για το πώς μπορούν να βοηθήσουν. Μία ιστορία παρουσιάστηκε σαν απίθανο θεατρικό έργο που εξελίσσεται στο διάστημα. Επίσης διαβάσαμε ένα διάλογο ανάμεσα στα χελωνάκια μιάς φωλιάς και είδαμε όμορφους συνδυασμούς εικόνων από το διαδίκτυο και αφήγησης.

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv3.jpg

Σε ότι αφορά τα εικαστικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, μας έκανε εντύπωση η δημιουργία βίντεο με χρήση κουκλοθέατρου που παίζουν τα παιδιά. Ξεχώρισε το κόμικ δύο παιδιών με τα ζωντανά χρώματα και σχέδια και καθώς και η πολύ πρωτότυπη ιδέα δημιουργίας βίντεο με τα playmobil!

Μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά το ότι κάποιοι από τους μικρούς μας φίλους αναφέρθηκαν στις εθελοντικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη προστασία των φωλιών και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα. Μία από αυτές ήταν το πολύ ζωντανό και σύντομο βίντεο με πρωταγωνιστές δύο από τους μαθητές, που παίζουν πολύ καλά το ρόλο τους του. Μπράβο στους δημιουργούς!

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv4.jpg

Την Τετάρτη 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρουσίαση και συζήτηση με όσους από τους συμμετέχοντες αυτής της ηλικιακής ομάδας βρέθηκαν εκεί, με τη συνδρομή των μελών/εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Ηλία Πίτσικα, Ελένης Καλογιάννη, Λένας Καστελλιώτη και Ράνιας Σπυροπούλου. Δείτε αποσπάσματα στο βίντεο εδώ.

«Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών για το ενδιαφέρον και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών» τονίζει η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή μαζί σας. Σας περιμένουμε για μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής ή στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν », συμπληρώνει.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρετάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος

Δείτε το κείμενο της ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/11/2023

  Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!

  Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/11/2023

  Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

  Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/11/2023

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

  Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/11/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!