15/09/2023

Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα (το είδος Chelonia mydas) από τη Χαλκίδα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Untitled design (18).png

Οι υπεύθυνοι περίθαλψης και οι εθελοντές υποδέχθηκαν τη χελώνα με μεγάλη ανησυχία. «Κάθε ζώο που εισάγεται στο Κέντρο Διάσωσης έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Κάποιες όμως είναι πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτό το μικρούλι πράσινο χελωνάκι», θυμάται ο Μιχάλης Μωραΐτης, Βοηθός Περίθαλψης του ΑΡΧΕΛΩΝ, και εξηγεί: «Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει δεν είναι η έκταση που είχε το τραύμα στο κεφαλάκι του, γιατί για εμάς, τα σφοδρά τραύματα στα κεφάλια των χελωνών δυστυχώς είναι η καθημερινότητα μας. Αυτό που έκανε την αποκατάσταση του ιδιαίτερη και πολύ απαιτητική ήταν το μικροσκοπικό του μέγεθος και το είδος του».

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι των θαλάσσιων χελωνών αποτελούν την πλειονότητα των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Κέντρο Διάσωσης και προκαλούνται συνήθως στα ατυχή ζώα είτε από επιτήδεια χτυπήματα είτε από συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τις χελώνες και δημιουργούν ένα πλήθος νευρολογικών προβλημάτων. Οι πράσινοχελώνες (Chelonia mydas) δε, είναι πιο ευαίσθητες όσον αφορά αυτούς τους τραυματισμούς σε σχέση με τις χελώνες Καρέττα (Caretta caretta).

H πράσινη χελώνα από τη Χαλκίδα βαφτίστηκε «Λίλο» και η ομάδα περίθαλψης ρίχτηκε στη δουλειά για να την σώσει. «Έπρεπε να επινοήσουμε μεθόδους και εργαλεία για να μπορέσουμε να επέμβουμε στις μικροσκοπικές ουλές που άφηνε η αποθεραπεία του. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε μεσοδόντια βουρτσάκια καθαρισμού με μεγάλη επιτυχία, όπως και ειδικά γυαλιά οράσεως υπερμεγέθυνσης!», εξηγεί ο Μιχάλης.

Lilo_green_sea_turtle_at_the_rescue_centre_archelon_d30f7b61b7.webp

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-09-13 115150.png

«Η επόμενη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε είχε να κάνει με την αδυναμία του να ανοίξει αρκετά το στόμα του ώστε να μπορεί να τραφεί χωρίς βοήθεια», συνεχίζει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Μετά από πολύμηνες φυσιοθεραπείες καταφέραμε να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα», λέει η Ειρήνη ευχαριστημένη. Τον Αύγουστο του 2023 ο Λίλο βρισκόταν πια στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασής του! Σε αυτό το στάδιο, οι χελώνες μεταφέρονται σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή, όπου προετοιμάζονται και δοκιμάζονται για την επερχόμενη απελευθέρωσή τους πίσω στη θάλασσα.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2023 έφτασε η στιγμή της απελευθέρωσης του Λίλο. Μεταφέρθηκε σε μία ήσυχη παραλία της Αττικής, όπου συγκινημένη η ομάδα τον αποχαιρέτησε και ο Λίλο, με γρήγορα πλατσουρίσματα επέστρεψε επιτέλους στη θάλασσα, στο σπίτι του!

lilo preparation.jpg

20230913_135807.jpg

«Ένα τεράστιο ευχαριστώ από εμάς, τους υπεύθυνους περίθαλψης, στους δεκάδες εθελοντές μας που στάθηκαν στο πλευρό του Λίλο αλλά και στο δικό μας, όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες μέχρι την απελευθέρωση του», λέει με ευγνωμοσύνη ο Μιχάλης. «Ευχαριστούμε επίσης θερμά και το Πράσινο Ταμείο για την στήριξη του Κέντρου Διάσωσης», συμπληρώνει η Ειρήνη.

Σήμερα, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενεί πάνω από 30 θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται και αναρρώνουν από τα τραύματά τους:

Οι παραπάνω δράσεις έγιναν στα πλαίσια του Έργου «Διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη θαλασσίων χελωνών στο φυσικό́ περιβάλλον το 2023». Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο. Άξονας Προτεραιότητας: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του Χ.Π. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023. Προϋπολογισμός: 45.000,00 €. Δικαιούχος: ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας χελώνας.

PRASINO-TAMEIO.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!