15/09/2023

Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα (το είδος Chelonia mydas) από τη Χαλκίδα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Untitled design (18).png

Οι υπεύθυνοι περίθαλψης και οι εθελοντές υποδέχθηκαν τη χελώνα με μεγάλη ανησυχία. «Κάθε ζώο που εισάγεται στο Κέντρο Διάσωσης έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Κάποιες όμως είναι πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτό το μικρούλι πράσινο χελωνάκι», θυμάται ο Μιχάλης Μωραΐτης, Βοηθός Περίθαλψης του ΑΡΧΕΛΩΝ, και εξηγεί: «Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει δεν είναι η έκταση που είχε το τραύμα στο κεφαλάκι του, γιατί για εμάς, τα σφοδρά τραύματα στα κεφάλια των χελωνών δυστυχώς είναι η καθημερινότητα μας. Αυτό που έκανε την αποκατάσταση του ιδιαίτερη και πολύ απαιτητική ήταν το μικροσκοπικό του μέγεθος και το είδος του».

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι των θαλάσσιων χελωνών αποτελούν την πλειονότητα των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Κέντρο Διάσωσης και προκαλούνται συνήθως στα ατυχή ζώα είτε από επιτήδεια χτυπήματα είτε από συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τις χελώνες και δημιουργούν ένα πλήθος νευρολογικών προβλημάτων. Οι πράσινοχελώνες (Chelonia mydas) δε, είναι πιο ευαίσθητες όσον αφορά αυτούς τους τραυματισμούς σε σχέση με τις χελώνες Καρέττα (Caretta caretta).

H πράσινη χελώνα από τη Χαλκίδα βαφτίστηκε «Λίλο» και η ομάδα περίθαλψης ρίχτηκε στη δουλειά για να την σώσει. «Έπρεπε να επινοήσουμε μεθόδους και εργαλεία για να μπορέσουμε να επέμβουμε στις μικροσκοπικές ουλές που άφηνε η αποθεραπεία του. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε μεσοδόντια βουρτσάκια καθαρισμού με μεγάλη επιτυχία, όπως και ειδικά γυαλιά οράσεως υπερμεγέθυνσης!», εξηγεί ο Μιχάλης.

Lilo_green_sea_turtle_at_the_rescue_centre_archelon_d30f7b61b7.webp

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-09-13 115150.png

«Η επόμενη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε είχε να κάνει με την αδυναμία του να ανοίξει αρκετά το στόμα του ώστε να μπορεί να τραφεί χωρίς βοήθεια», συνεχίζει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Μετά από πολύμηνες φυσιοθεραπείες καταφέραμε να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα», λέει η Ειρήνη ευχαριστημένη. Τον Αύγουστο του 2023 ο Λίλο βρισκόταν πια στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασής του! Σε αυτό το στάδιο, οι χελώνες μεταφέρονται σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή, όπου προετοιμάζονται και δοκιμάζονται για την επερχόμενη απελευθέρωσή τους πίσω στη θάλασσα.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2023 έφτασε η στιγμή της απελευθέρωσης του Λίλο. Μεταφέρθηκε σε μία ήσυχη παραλία της Αττικής, όπου συγκινημένη η ομάδα τον αποχαιρέτησε και ο Λίλο, με γρήγορα πλατσουρίσματα επέστρεψε επιτέλους στη θάλασσα, στο σπίτι του!

lilo preparation.jpg

20230913_135807.jpg

«Ένα τεράστιο ευχαριστώ από εμάς, τους υπεύθυνους περίθαλψης, στους δεκάδες εθελοντές μας που στάθηκαν στο πλευρό του Λίλο αλλά και στο δικό μας, όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες μέχρι την απελευθέρωση του», λέει με ευγνωμοσύνη ο Μιχάλης. «Ευχαριστούμε επίσης θερμά και το Πράσινο Ταμείο για την στήριξη του Κέντρου Διάσωσης», συμπληρώνει η Ειρήνη.

Σήμερα, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενεί πάνω από 30 θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται και αναρρώνουν από τα τραύματά τους:

Οι παραπάνω δράσεις έγιναν στα πλαίσια του Έργου «Διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη θαλασσίων χελωνών στο φυσικό́ περιβάλλον το 2023». Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο. Άξονας Προτεραιότητας: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του Χ.Π. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023. Προϋπολογισμός: 45.000,00 €. Δικαιούχος: ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας χελώνας.

PRASINO-TAMEIO.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2025

    Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/04/2025

    Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2025

    22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

    Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2025

    Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!

    Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2025

    Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/03/2025

    Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/03/2025

    Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές

    Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!