15/09/2023

Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα (το είδος Chelonia mydas) από τη Χαλκίδα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Untitled design (18).png

Οι υπεύθυνοι περίθαλψης και οι εθελοντές υποδέχθηκαν τη χελώνα με μεγάλη ανησυχία. «Κάθε ζώο που εισάγεται στο Κέντρο Διάσωσης έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Κάποιες όμως είναι πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτό το μικρούλι πράσινο χελωνάκι», θυμάται ο Μιχάλης Μωραΐτης, Βοηθός Περίθαλψης του ΑΡΧΕΛΩΝ, και εξηγεί: «Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει δεν είναι η έκταση που είχε το τραύμα στο κεφαλάκι του, γιατί για εμάς, τα σφοδρά τραύματα στα κεφάλια των χελωνών δυστυχώς είναι η καθημερινότητα μας. Αυτό που έκανε την αποκατάσταση του ιδιαίτερη και πολύ απαιτητική ήταν το μικροσκοπικό του μέγεθος και το είδος του».

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι των θαλάσσιων χελωνών αποτελούν την πλειονότητα των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Κέντρο Διάσωσης και προκαλούνται συνήθως στα ατυχή ζώα είτε από επιτήδεια χτυπήματα είτε από συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τις χελώνες και δημιουργούν ένα πλήθος νευρολογικών προβλημάτων. Οι πράσινοχελώνες (Chelonia mydas) δε, είναι πιο ευαίσθητες όσον αφορά αυτούς τους τραυματισμούς σε σχέση με τις χελώνες Καρέττα (Caretta caretta).

H πράσινη χελώνα από τη Χαλκίδα βαφτίστηκε «Λίλο» και η ομάδα περίθαλψης ρίχτηκε στη δουλειά για να την σώσει. «Έπρεπε να επινοήσουμε μεθόδους και εργαλεία για να μπορέσουμε να επέμβουμε στις μικροσκοπικές ουλές που άφηνε η αποθεραπεία του. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε μεσοδόντια βουρτσάκια καθαρισμού με μεγάλη επιτυχία, όπως και ειδικά γυαλιά οράσεως υπερμεγέθυνσης!», εξηγεί ο Μιχάλης.

Lilo_green_sea_turtle_at_the_rescue_centre_archelon_d30f7b61b7.webp

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-09-13 115150.png

«Η επόμενη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε είχε να κάνει με την αδυναμία του να ανοίξει αρκετά το στόμα του ώστε να μπορεί να τραφεί χωρίς βοήθεια», συνεχίζει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Μετά από πολύμηνες φυσιοθεραπείες καταφέραμε να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα», λέει η Ειρήνη ευχαριστημένη. Τον Αύγουστο του 2023 ο Λίλο βρισκόταν πια στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασής του! Σε αυτό το στάδιο, οι χελώνες μεταφέρονται σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή, όπου προετοιμάζονται και δοκιμάζονται για την επερχόμενη απελευθέρωσή τους πίσω στη θάλασσα.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2023 έφτασε η στιγμή της απελευθέρωσης του Λίλο. Μεταφέρθηκε σε μία ήσυχη παραλία της Αττικής, όπου συγκινημένη η ομάδα τον αποχαιρέτησε και ο Λίλο, με γρήγορα πλατσουρίσματα επέστρεψε επιτέλους στη θάλασσα, στο σπίτι του!

lilo preparation.jpg

20230913_135807.jpg

«Ένα τεράστιο ευχαριστώ από εμάς, τους υπεύθυνους περίθαλψης, στους δεκάδες εθελοντές μας που στάθηκαν στο πλευρό του Λίλο αλλά και στο δικό μας, όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες μέχρι την απελευθέρωση του», λέει με ευγνωμοσύνη ο Μιχάλης. «Ευχαριστούμε επίσης θερμά και το Πράσινο Ταμείο για την στήριξη του Κέντρου Διάσωσης», συμπληρώνει η Ειρήνη.

Σήμερα, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενεί πάνω από 30 θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται και αναρρώνουν από τα τραύματά τους:

Οι παραπάνω δράσεις έγιναν στα πλαίσια του Έργου «Διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη θαλασσίων χελωνών στο φυσικό́ περιβάλλον το 2023». Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο. Άξονας Προτεραιότητας: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του Χ.Π. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023. Προϋπολογισμός: 45.000,00 €. Δικαιούχος: ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας χελώνας.

PRASINO-TAMEIO.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/06/2023

  Η ωοτοκία έχει αρχίσει! Μάθε τι μπορείς να κάνεις αν βρεις ίχνη ή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία

  Η περίοδος ωοτοκίας των χελωνών Καρέττα έχει ξεκινήσει. Οι φωλιές που γίνονται στις περιοχές που παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες συνεργαζόμενες ομάδες ήδη καταγράφονται. Αν όμως βρεις ίχνη ή φωλιά σε άλλες παραλίες, μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στην προσπάθεια καταγραφής και προστασίας των σποραδικών φωλιών. Μάθε γιατί είναι σημαντικό…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!