ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: η τύχη των θαλασσίων χελωνών εξαρτάται από τη συνέχιση των δράσεων προστασίας

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, με μορφή ανασκόπησης, τα επιστημονικά συμπεράσματα από την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για τα δύο είδη θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγονται στη Μεσόγειο, την καρέτα (Caretta caretta) και την πράσινη χελώνα (Chelonia mydas). Στην εργασία αυτή συμμετείχαν τρία μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ, οι Δ. Μαργαριτούλης, Α. Παναγοπούλου και A.Rees που παρουσίασαν τα σημαντικότερα δεδομένα που συλλέγονται στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ κάθε χρόνο.
Από την αξιολόγηση αυτή, φαίνεται ότι οι προσπάθειες προστασίας των τελευταίων δεκαετιών έχουν φέρει αποτελέσματα, καθώς σταμάτησε η εκμετάλλευση των ζώων αυτών που γινόταν σε ορισμένες χώρες και εφαρμόστηκαν μέτρα προστασίας στις περιοχές ωοτοκίας με τη μορφή εθνικών κανονισμών και ενεργούς προστασίας των φωλιών. Για τους παραπάνω λόγους η παρούσα κατάσταση διατήρησης των πληθυσμών θεωρείται ως άμεσα εξαρτώμενη από τη συνέχιση των υφιστάμενων δράσεων προστασίας.
Επίσης, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, παρόλο ότι γνωρίζουμε ήδη αρκετά για διάφορες πλευρές της βιολογίας, της οικολογίας των βιοτόπων και των πληθυσμών των δύο ειδών, υπάρχει κενό πληροφοριών σε ορισμένες περιοχές όπως η νότιο-ανατολική Μεσόγειος και ειδικά για την πράσινη χελώνα. Επίσης κενά εντοπίζονται στην ηλικία ωριμότητας, στα ποσοστά επιβίωσης και στην οικολογία συμπεριφοράς.
Κλείνοντας, στο άρθρο περιλαμβάνεται κατάλογος προτεινόμενων δράσεων προτεραιότητας σχετικά με την έρευνα και την προστασία. Σημαντική θεωρείται η ανάγκη αντιμετώπισης των τυχαίων συλλήψεων θαλάσσιων χελωνών σε αλιευτικά εργαλεία, που αποτελεί την κύρια ανθρωπογενή απειλή στη θάλασσα.
Με χαρά διαβάσαμε στις ευχαριστίες την αναφορά σε όλους τους υπεύθυνους πεδίου, βοηθούς και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ για τις πολλές ώρες σκληρής δουλειάς και την αφοσίωσή τους στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών.
Κατεβάστε τα κείμενα της σχετικής έρευνας εδώ https://www.int-res.com/articles/esr2018/36/n036p229.pdf
Είδα χελώνα στη θάλασσα - το μοιράζομαι στο eTurtle!
Ματιά ζωής για το μέλλον
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

