ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ WORKSHOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και ο Δήμος Γλυφάδας, διοργάνωσαν Μεσογειακό Workshop για την περίθαλψη τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών στις 19 και 20 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Γλυφάδας.
Το Workshop διοργανώθηκε στο πλαίσιο Κοινοτικού προγράμματος LIFE Nature που εκπονεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας των θαλάσσιων χελωνών στη θάλασσα. Στις εργασίες του συμμετείχαν 30 ειδικοί σε θέματα περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών από την Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, και παρατηρητές από την Τουρκία. Επιπλέον συμμετείχαν: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN), το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης της UNEP (Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών), το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για Περιοχές Ειδικής Προστασίας (RAC/SPA), Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
Κατά τη διάρκεια του Workshop ανταλλάχτηκαν εμπειρίες και τεχνογνωσία μεταξύ των ειδικών από το χώρο της Μεσογείου σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Περίθαλψης και το ρόλο τους στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι πολύ σημαντικά για την αναβάθμιση των Κέντρων Περίθαλψης και των Δικτύων Διάσωσης που τα υποστηρίζουν, ενώ τέθηκαν και οι βάσεις για τη δημιουργία Μεσογειακού Δικτύου Κέντρων Διάσωσης.
Μετά το τέλος των εργασιών του Workshop, ο Δήμαρχος Γλυφάδας κος Στυλιανός Σφακιανάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, παρέθεσαν δεξίωση στις εγκαταστάσεις του Golf Γλυφάδας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κος Σφακιανάκης απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους ενώ αναφέρθηκε και στην πολύχρονη συνεργασία του Δήμου Γλυφάδας με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών που λειτουργεί στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/06/2026
Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/06/2026
Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος
Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/05/2026
Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation
Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/05/2026
Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2026
Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία
Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/04/2026
Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!
Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/04/2026
Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου
Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2026
Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο
Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.


