13/01/2023

Κάλεσμα για Υπεύθυνους Πεδίου: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις!

Έχεις ενδιαφέρον για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων ή την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον; Έχεις συμμετάσχει ποτέ ως εθελοντής σε προγράμματα προστασίας ή έχεις εργαστεί στο πεδίο κατασκηνώνοντας στην ύπαιθρο; Ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις κοινότητες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς; Πιστεύεις ότι μπορείς να μεταδώσεις γνώσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους; Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου (Field Leaders) στα Προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί, καταγράφει και προστατεύει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών Καρέττα με τη βοήθεια εθελοντών εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Επτά Προγράμματα προστασίας διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας. Στόχος είναι η προστασία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς, με εθελοντές από όλο τον κόσμο να καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι για να λάβουν μέρος στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ειδικευμένων εθελοντών επιλέγεται για να γίνουν οι Υπεύθυνοι Πεδίου κάθε Προγράμματος.

kalesma-gia-ypeuthynous-pediou-an-mporeis-na-to-oneireuteis-mporeis-na-to-kaneis-fieldleaders23_1.jpg

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου είναι αρμόδιοι για την καθοδήγηση των ομάδων και τη διασφάλιση της σωστής υλοποίησης των δράσεων καταγραφής και προστασίας (Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας - Monitoring Field Leaders), των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού (Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης - Public Awareness Field Leaders) και την καλή κατάσταση των Ερευνητικών Σταθμών του ΑΡΧΕΛΩΝ (Υπεύθυνοι Εθελοντών και Κατασκήνωσης - Camp and Volunteer Field Leaders). Μαζί διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και διάθεση των εθελοντών και διαχειρίζονται προβλήματα που παρουσιάζονται, σε συνεργασία πάντα με τους Υπεύθυνους των Προγραμμάτων (Project Managers).

Η υποβολή των αιτήσεων έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η επιλογή θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρέχει την απαραίτητη εκπαίδευση, ξεκινώντας με ένα διαδικτυακό σεμινάριο τον Απριλίο. Ακολουθεί ένα μονοήμερο σεμινάριο στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, στις αρχές Μαΐου, πριν οι ομάδες ξεκινήσουν για τις παραλίες ωοτοκίας. Η εκπαίδευση στο πεδίο θα οργανωθεί γύρω στον Ιούλιο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Προγράμματος», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η θέση του Υπεύθυνου Πεδίου προσφέρει υψηλό επίπεδο εμπειρίας σε έργα διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και ανάπτυξη επικοινωνιακών και ηγετικών δεξιοτήτων. «Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα ήταν να χτίζω και να διατηρώ δεσμούς με ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Jacob Whelan, ο περσινός Υπεύθυνος Καταγραφής και Προστασίας στο Πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου δεν δικαιούνται μισθό αλλά τους παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, στέγαση σε κατασκήνωση, βασικά έξοδα διατροφής, καθώς και ασφάλιση έναντι ατυχημάτων. Οι υποψήφιοι με προηγούμενη εμπειρία ως Υπεύθυνοι Πεδίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή σε παρόμοια προγράμματα δικαιούνται πρόσθετα οφέλη.

kalesma-gia-ypeuthynous-pediou-an-mporeis-na-to-oneireuteis-mporeis-na-to-kaneis-fieldleaders23_2.jpg

Η επιστροφή στα Προγράμματα ως Υπεύθυνος Πεδίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ηγηθείτε των δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσετε και να βοηθήσετε άλλους. «Μου άρεσε πολύ η δουλειά μου και είμαι πολύ ικανοποιημένη με την εξέλιξη της σεζόν. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία!», λέει η Lucie Grosjean, η περσινή Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο Πρόγραμμα των Χανίων, Κρήτης.

Για να πληροίτε τα κριτήρια για τη θέση, πρέπει να είστε άνω των 20 ετών, να έχετε άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ΕΕ ή διεθνής), να γνωρίζετε άπταιστα αγγλικά και να είστε έτοιμοι να περάσετε από 3 έως 6 μήνες στο πεδίο. Προηγούμενη συμμετοχή σε Προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα. Οι αιτήσεις για τις θέσεις του φετινού καλοκαιριού είναι πλέον ανοιχτές με προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις! Θα βρεις τα πάντα σχετικά με την υποβολή της αίτησης σου εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/11/2023

  Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!

  Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/11/2023

  Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

  Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/11/2023

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

  Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/11/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!