13/01/2023

Κάλεσμα για Υπεύθυνους Πεδίου: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις!

Έχεις ενδιαφέρον για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων ή την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον; Έχεις συμμετάσχει ποτέ ως εθελοντής σε προγράμματα προστασίας ή έχεις εργαστεί στο πεδίο κατασκηνώνοντας στην ύπαιθρο; Ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις κοινότητες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς; Πιστεύεις ότι μπορείς να μεταδώσεις γνώσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους; Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου (Field Leaders) στα Προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί, καταγράφει και προστατεύει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών Καρέττα με τη βοήθεια εθελοντών εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Επτά Προγράμματα προστασίας διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας. Στόχος είναι η προστασία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς, με εθελοντές από όλο τον κόσμο να καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι για να λάβουν μέρος στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ειδικευμένων εθελοντών επιλέγεται για να γίνουν οι Υπεύθυνοι Πεδίου κάθε Προγράμματος.

kalesma-gia-ypeuthynous-pediou-an-mporeis-na-to-oneireuteis-mporeis-na-to-kaneis-fieldleaders23_1.jpg

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου είναι αρμόδιοι για την καθοδήγηση των ομάδων και τη διασφάλιση της σωστής υλοποίησης των δράσεων καταγραφής και προστασίας (Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας - Monitoring Field Leaders), των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού (Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης - Public Awareness Field Leaders) και την καλή κατάσταση των Ερευνητικών Σταθμών του ΑΡΧΕΛΩΝ (Υπεύθυνοι Εθελοντών και Κατασκήνωσης - Camp and Volunteer Field Leaders). Μαζί διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και διάθεση των εθελοντών και διαχειρίζονται προβλήματα που παρουσιάζονται, σε συνεργασία πάντα με τους Υπεύθυνους των Προγραμμάτων (Project Managers).

Η υποβολή των αιτήσεων έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η επιλογή θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρέχει την απαραίτητη εκπαίδευση, ξεκινώντας με ένα διαδικτυακό σεμινάριο τον Απριλίο. Ακολουθεί ένα μονοήμερο σεμινάριο στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, στις αρχές Μαΐου, πριν οι ομάδες ξεκινήσουν για τις παραλίες ωοτοκίας. Η εκπαίδευση στο πεδίο θα οργανωθεί γύρω στον Ιούλιο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Προγράμματος», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η θέση του Υπεύθυνου Πεδίου προσφέρει υψηλό επίπεδο εμπειρίας σε έργα διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και ανάπτυξη επικοινωνιακών και ηγετικών δεξιοτήτων. «Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα ήταν να χτίζω και να διατηρώ δεσμούς με ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Jacob Whelan, ο περσινός Υπεύθυνος Καταγραφής και Προστασίας στο Πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου δεν δικαιούνται μισθό αλλά τους παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, στέγαση σε κατασκήνωση, βασικά έξοδα διατροφής, καθώς και ασφάλιση έναντι ατυχημάτων. Οι υποψήφιοι με προηγούμενη εμπειρία ως Υπεύθυνοι Πεδίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή σε παρόμοια προγράμματα δικαιούνται πρόσθετα οφέλη.

kalesma-gia-ypeuthynous-pediou-an-mporeis-na-to-oneireuteis-mporeis-na-to-kaneis-fieldleaders23_2.jpg

Η επιστροφή στα Προγράμματα ως Υπεύθυνος Πεδίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ηγηθείτε των δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσετε και να βοηθήσετε άλλους. «Μου άρεσε πολύ η δουλειά μου και είμαι πολύ ικανοποιημένη με την εξέλιξη της σεζόν. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία!», λέει η Lucie Grosjean, η περσινή Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο Πρόγραμμα των Χανίων, Κρήτης.

Για να πληροίτε τα κριτήρια για τη θέση, πρέπει να είστε άνω των 20 ετών, να έχετε άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ΕΕ ή διεθνής), να γνωρίζετε άπταιστα αγγλικά και να είστε έτοιμοι να περάσετε από 3 έως 6 μήνες στο πεδίο. Προηγούμενη συμμετοχή σε Προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα. Οι αιτήσεις για τις θέσεις του φετινού καλοκαιριού είναι πλέον ανοιχτές με προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις! Θα βρεις τα πάντα σχετικά με την υποβολή της αίτησης σου εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!