13/01/2023

Κάλεσμα για Υπεύθυνους Πεδίου: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις!

Έχεις ενδιαφέρον για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων ή την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον; Έχεις συμμετάσχει ποτέ ως εθελοντής σε προγράμματα προστασίας ή έχεις εργαστεί στο πεδίο κατασκηνώνοντας στην ύπαιθρο; Ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις κοινότητες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς; Πιστεύεις ότι μπορείς να μεταδώσεις γνώσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους; Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου (Field Leaders) στα Προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί, καταγράφει και προστατεύει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών Καρέττα με τη βοήθεια εθελοντών εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Επτά Προγράμματα προστασίας διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας. Στόχος είναι η προστασία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς, με εθελοντές από όλο τον κόσμο να καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι για να λάβουν μέρος στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ειδικευμένων εθελοντών επιλέγεται για να γίνουν οι Υπεύθυνοι Πεδίου κάθε Προγράμματος.

kalesma-gia-ypeuthynous-pediou-an-mporeis-na-to-oneireuteis-mporeis-na-to-kaneis-fieldleaders23_1.jpg

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου είναι αρμόδιοι για την καθοδήγηση των ομάδων και τη διασφάλιση της σωστής υλοποίησης των δράσεων καταγραφής και προστασίας (Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας - Monitoring Field Leaders), των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού (Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης - Public Awareness Field Leaders) και την καλή κατάσταση των Ερευνητικών Σταθμών του ΑΡΧΕΛΩΝ (Υπεύθυνοι Εθελοντών και Κατασκήνωσης - Camp and Volunteer Field Leaders). Μαζί διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και διάθεση των εθελοντών και διαχειρίζονται προβλήματα που παρουσιάζονται, σε συνεργασία πάντα με τους Υπεύθυνους των Προγραμμάτων (Project Managers).

Η υποβολή των αιτήσεων έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η επιλογή θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρέχει την απαραίτητη εκπαίδευση, ξεκινώντας με ένα διαδικτυακό σεμινάριο τον Απριλίο. Ακολουθεί ένα μονοήμερο σεμινάριο στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, στις αρχές Μαΐου, πριν οι ομάδες ξεκινήσουν για τις παραλίες ωοτοκίας. Η εκπαίδευση στο πεδίο θα οργανωθεί γύρω στον Ιούλιο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Προγράμματος», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η θέση του Υπεύθυνου Πεδίου προσφέρει υψηλό επίπεδο εμπειρίας σε έργα διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και ανάπτυξη επικοινωνιακών και ηγετικών δεξιοτήτων. «Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα ήταν να χτίζω και να διατηρώ δεσμούς με ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Jacob Whelan, ο περσινός Υπεύθυνος Καταγραφής και Προστασίας στο Πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου δεν δικαιούνται μισθό αλλά τους παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, στέγαση σε κατασκήνωση, βασικά έξοδα διατροφής, καθώς και ασφάλιση έναντι ατυχημάτων. Οι υποψήφιοι με προηγούμενη εμπειρία ως Υπεύθυνοι Πεδίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή σε παρόμοια προγράμματα δικαιούνται πρόσθετα οφέλη.

kalesma-gia-ypeuthynous-pediou-an-mporeis-na-to-oneireuteis-mporeis-na-to-kaneis-fieldleaders23_2.jpg

Η επιστροφή στα Προγράμματα ως Υπεύθυνος Πεδίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ηγηθείτε των δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσετε και να βοηθήσετε άλλους. «Μου άρεσε πολύ η δουλειά μου και είμαι πολύ ικανοποιημένη με την εξέλιξη της σεζόν. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία!», λέει η Lucie Grosjean, η περσινή Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο Πρόγραμμα των Χανίων, Κρήτης.

Για να πληροίτε τα κριτήρια για τη θέση, πρέπει να είστε άνω των 20 ετών, να έχετε άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ΕΕ ή διεθνής), να γνωρίζετε άπταιστα αγγλικά και να είστε έτοιμοι να περάσετε από 3 έως 6 μήνες στο πεδίο. Προηγούμενη συμμετοχή σε Προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα. Οι αιτήσεις για τις θέσεις του φετινού καλοκαιριού είναι πλέον ανοιχτές με προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις! Θα βρεις τα πάντα σχετικά με την υποβολή της αίτησης σου εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!