13/01/2023

Κάλεσμα για Υπεύθυνους Πεδίου: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις!

Έχεις ενδιαφέρον για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων ή την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον; Έχεις συμμετάσχει ποτέ ως εθελοντής σε προγράμματα προστασίας ή έχεις εργαστεί στο πεδίο κατασκηνώνοντας στην ύπαιθρο; Ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις κοινότητες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς; Πιστεύεις ότι μπορείς να μεταδώσεις γνώσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους; Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου (Field Leaders) στα Προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί, καταγράφει και προστατεύει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών Καρέττα με τη βοήθεια εθελοντών εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Επτά Προγράμματα προστασίας διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας. Στόχος είναι η προστασία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς, με εθελοντές από όλο τον κόσμο να καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι για να λάβουν μέρος στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ειδικευμένων εθελοντών επιλέγεται για να γίνουν οι Υπεύθυνοι Πεδίου κάθε Προγράμματος.

kalesma-gia-ypeuthynous-pediou-an-mporeis-na-to-oneireuteis-mporeis-na-to-kaneis-fieldleaders23_1.jpg

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου είναι αρμόδιοι για την καθοδήγηση των ομάδων και τη διασφάλιση της σωστής υλοποίησης των δράσεων καταγραφής και προστασίας (Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας - Monitoring Field Leaders), των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού (Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης - Public Awareness Field Leaders) και την καλή κατάσταση των Ερευνητικών Σταθμών του ΑΡΧΕΛΩΝ (Υπεύθυνοι Εθελοντών και Κατασκήνωσης - Camp and Volunteer Field Leaders). Μαζί διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και διάθεση των εθελοντών και διαχειρίζονται προβλήματα που παρουσιάζονται, σε συνεργασία πάντα με τους Υπεύθυνους των Προγραμμάτων (Project Managers).

Η υποβολή των αιτήσεων έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η επιλογή θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρέχει την απαραίτητη εκπαίδευση, ξεκινώντας με ένα διαδικτυακό σεμινάριο τον Απριλίο. Ακολουθεί ένα μονοήμερο σεμινάριο στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, στις αρχές Μαΐου, πριν οι ομάδες ξεκινήσουν για τις παραλίες ωοτοκίας. Η εκπαίδευση στο πεδίο θα οργανωθεί γύρω στον Ιούλιο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Προγράμματος», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η θέση του Υπεύθυνου Πεδίου προσφέρει υψηλό επίπεδο εμπειρίας σε έργα διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και ανάπτυξη επικοινωνιακών και ηγετικών δεξιοτήτων. «Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα ήταν να χτίζω και να διατηρώ δεσμούς με ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Jacob Whelan, ο περσινός Υπεύθυνος Καταγραφής και Προστασίας στο Πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου δεν δικαιούνται μισθό αλλά τους παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, στέγαση σε κατασκήνωση, βασικά έξοδα διατροφής, καθώς και ασφάλιση έναντι ατυχημάτων. Οι υποψήφιοι με προηγούμενη εμπειρία ως Υπεύθυνοι Πεδίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή σε παρόμοια προγράμματα δικαιούνται πρόσθετα οφέλη.

kalesma-gia-ypeuthynous-pediou-an-mporeis-na-to-oneireuteis-mporeis-na-to-kaneis-fieldleaders23_2.jpg

Η επιστροφή στα Προγράμματα ως Υπεύθυνος Πεδίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ηγηθείτε των δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσετε και να βοηθήσετε άλλους. «Μου άρεσε πολύ η δουλειά μου και είμαι πολύ ικανοποιημένη με την εξέλιξη της σεζόν. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία!», λέει η Lucie Grosjean, η περσινή Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο Πρόγραμμα των Χανίων, Κρήτης.

Για να πληροίτε τα κριτήρια για τη θέση, πρέπει να είστε άνω των 20 ετών, να έχετε άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ΕΕ ή διεθνής), να γνωρίζετε άπταιστα αγγλικά και να είστε έτοιμοι να περάσετε από 3 έως 6 μήνες στο πεδίο. Προηγούμενη συμμετοχή σε Προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα. Οι αιτήσεις για τις θέσεις του φετινού καλοκαιριού είναι πλέον ανοιχτές με προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις! Θα βρεις τα πάντα σχετικά με την υποβολή της αίτησης σου εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!