Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2016)?
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-31 Μαΐου 2016.
Καθώς μπαίνουμε στην πολυάσχολη θερινή περίοδο, θα χρειαστούν περισσότεροι εθελοντές (σε καθημερινή και μακροχρόνια βάση) να αναλάβουν την φροντίδα των χελωνών. Αν σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο rescue@archelon.gr.
Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 24.
Τώρα που το καλοκαίρι έφτασε, οι χελώνες που έχουν αναρρώσει είναι έτοιμες προς απελευθέρωση.
Χελωνο-ενημέρωση
Αφίξεις
Η «Emilia» έφτασε στις 28 Μαΐου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από άνθρωπο. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποια θα είναι η πορεία της.

Η «Πούντα» έφτασε στις 31 Μαΐου 2016 από την Πρέβεζα με σοβαρό τραυματισμό στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, που έχει επηρεάσει το μάτι της. Η ζημία προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την σοβαρότητα της κατάστασης.
Θάνατοι
Δυστυχώς, ένας αριθμός χελωνών που αυτό τον καιρό ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης, με σοβαρούς τραυματισμούς δεν κατάφερε να επιβιώσει.
Η χελώνα με το όνομα «Καβούρι», μήκους 40 εκατοστά και βάρους 10 κιλά που έφτασε στις 24 Απριλίου 2016 από το Καβούρι, είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, καθώς είχε και ένα μεγάλο τραυματισμό στο πίσω μέρος του καβουκιού από άγνωστη αιτία. Χειρουργήθηκε και με επιτυχία της αφαιρέθηκε το αγκίστρι. Ανάρρωνε καλά, είχε αρχίσει να τρώει, ενώ είχε αποβληθεί και η πετονιά από το γαστρεντερικό της σύστημα, όμως ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, πέθανε στις 26 Μαΐου.
Η «Luna» έφτασε από τον Ωρωπό στις 28 Μαΐου 2016. Η χελώνα ήταν πολύ αδύναμη και δυστυχώς, πέθανε την ίδια ημέρα.
Η «Σύλβια», Caretta με καβούκι 25 εκατοστά και βάρος 1,8 κιλά, έφτασε από την Φοινικούντα στις 25 Μαΐου 2016, με κατάποση αγκιστριού/πετονιάς και τραυματισμούς στη δεξιά πλευρά του καβουκιού της. Ήταν πολύ αδύναμη και δυστυχώς, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει για να τη σώσει. Πέθανε στις 29 Μαΐου.
Η «Sunny», Caretta με καβούκι 67εκατοστά και βάρος 29 κιλά, είχε φτάσει στις 10 Αυγούστου 2015 με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο καβούκι και ένα χαμένο πτερύγιο. Ο τραυματισμός στο καβούκι επηρέασε την σπονδυλική της στήλη, οδηγώντας την τελικά στο θάνατο.
Ο «Πέτρος», μια Caretta με 70 εκατοστά καβούκι και βάρος 42 κιλά έφθασε στις 5 του Μάρτη 2016 από την Κεφαλλονιά με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η χελώνα είχε διασωθεί και αποσταλεί στο Κέντρο Διάσωσης από την τοπική ομάδα προστασίας άγριας ζωής Sense. Δυστυχώς, πέθανε στις 23 Μαΐου.
Άλλες Ειδήσεις

Γνωρίζετε ότι...

Εδώ είναι μια σύντομη περίληψη της επιστολής:
"Ανοικτή Επιστολή από 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη. Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υπογράψει και πιστεύουν ότι αυτή η «εν λευκώ» παραχώρηση των προστατευόμενων ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων της χώρας με τις τοπικές αρχές («ΟΤΑ») θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των περιοχών, αφού δεν θα είναι δυνατό να ελεγχθεί ο αριθμός των συμβάσεων παραχώρησης που θα να γίνεται, καθώς επίσης και σε ποιους τομείς θα συμβεί, αλλά και τι είδος ανάπτυξης θα γίνει."
(Ας σημειωθεί, ότι ο νόμος είναι ακόμα υπό συζήτηση και ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί).

(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)
Απελευθέρωση του «Ελευθήρ-Λεών» στο Ρέθυμνο
Ξεπέρασαν τις 1.000 οι φωλιές της Caretta caretta στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/12/2025
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους
Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/11/2025
Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις
Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/11/2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/11/2025
6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.


