05/07/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-31 Μαΐου 2016.

Καθώς μπαίνουμε στην πολυάσχολη θερινή περίοδο, θα χρειαστούν περισσότεροι εθελοντές (σε καθημερινή και μακροχρόνια βάση) να αναλάβουν την φροντίδα των χελωνών. Αν σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο rescue@archelon.gr.

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 24.

Τώρα που το καλοκαίρι έφτασε, οι χελώνες που έχουν αναρρώσει είναι έτοιμες προς απελευθέρωση.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Η «Emilia» έφτασε στις 28 Μαΐου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από άνθρωπο. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποια θα είναι η πορεία της.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2016-Pounda16.jpg

Η «Πούντα» έφτασε στις 31 Μαΐου 2016 από την Πρέβεζα με σοβαρό τραυματισμό στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, που έχει επηρεάσει το μάτι της. Η ζημία προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την σοβαρότητα της κατάστασης.

Θάνατοι

Δυστυχώς, ένας αριθμός χελωνών που αυτό τον καιρό ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης, με σοβαρούς τραυματισμούς δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Η χελώνα με το όνομα «Καβούρι», μήκους 40 εκατοστά και βάρους 10 κιλά που έφτασε στις 24 Απριλίου 2016 από το Καβούρι, είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, καθώς είχε και ένα μεγάλο τραυματισμό στο πίσω μέρος του καβουκιού από άγνωστη αιτία. Χειρουργήθηκε και με επιτυχία της αφαιρέθηκε το αγκίστρι. Ανάρρωνε καλά, είχε αρχίσει να τρώει, ενώ είχε αποβληθεί και η πετονιά από το γαστρεντερικό της σύστημα, όμως ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, πέθανε στις 26 Μαΐου.

Η «Luna» έφτασε από τον Ωρωπό στις 28 Μαΐου 2016. Η χελώνα ήταν πολύ αδύναμη και δυστυχώς, πέθανε την ίδια ημέρα.

Η «Σύλβια», Caretta με καβούκι 25 εκατοστά και βάρος 1,8 κιλά, έφτασε από την Φοινικούντα στις 25 Μαΐου 2016, με κατάποση αγκιστριού/πετονιάς και τραυματισμούς στη δεξιά πλευρά του καβουκιού της. Ήταν πολύ αδύναμη και δυστυχώς, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει για να τη σώσει. Πέθανε στις 29 Μαΐου.

Η «Sunny», Caretta με καβούκι 67εκατοστά και βάρος 29 κιλά, είχε φτάσει στις 10 Αυγούστου 2015 με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο καβούκι και ένα χαμένο πτερύγιο. Ο τραυματισμός στο καβούκι επηρέασε την σπονδυλική της στήλη, οδηγώντας την τελικά στο θάνατο.

Ο «Πέτρος», μια Caretta με 70 εκατοστά καβούκι και βάρος 42 κιλά έφθασε στις 5 του Μάρτη 2016 από την Κεφαλλονιά με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η χελώνα είχε διασωθεί και αποσταλεί στο Κέντρο Διάσωσης από την τοπική ομάδα προστασίας άγριας ζωής Sense. Δυστυχώς, πέθανε στις 23 Μαΐου.

Άλλες Ειδήσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2016-wtd16_kids.jpg

Γνωρίζετε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2016-wtd16_kids2.jpg

Εδώ είναι μια σύντομη περίληψη της επιστολής:

"Ανοικτή Επιστολή από 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη. Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υπογράψει και πιστεύουν ότι αυτή η «εν λευκώ» παραχώρηση των προστατευόμενων ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων της χώρας με τις τοπικές αρχές («ΟΤΑ») θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των περιοχών, αφού δεν θα είναι δυνατό να ελεγχθεί ο αριθμός των συμβάσεων παραχώρησης που θα να γίνεται, καθώς επίσης και σε ποιους τομείς θα συμβεί, αλλά και τι είδος ανάπτυξης θα γίνει."

(Ας σημειωθεί, ότι ο νόμος είναι ακόμα υπό συζήτηση και ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!