05/07/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-31 Μαΐου 2016.

Καθώς μπαίνουμε στην πολυάσχολη θερινή περίοδο, θα χρειαστούν περισσότεροι εθελοντές (σε καθημερινή και μακροχρόνια βάση) να αναλάβουν την φροντίδα των χελωνών. Αν σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο rescue@archelon.gr.

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 24.

Τώρα που το καλοκαίρι έφτασε, οι χελώνες που έχουν αναρρώσει είναι έτοιμες προς απελευθέρωση.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Η «Emilia» έφτασε στις 28 Μαΐου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από άνθρωπο. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποια θα είναι η πορεία της.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2016-Pounda16.jpg

Η «Πούντα» έφτασε στις 31 Μαΐου 2016 από την Πρέβεζα με σοβαρό τραυματισμό στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, που έχει επηρεάσει το μάτι της. Η ζημία προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την σοβαρότητα της κατάστασης.

Θάνατοι

Δυστυχώς, ένας αριθμός χελωνών που αυτό τον καιρό ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης, με σοβαρούς τραυματισμούς δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Η χελώνα με το όνομα «Καβούρι», μήκους 40 εκατοστά και βάρους 10 κιλά που έφτασε στις 24 Απριλίου 2016 από το Καβούρι, είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, καθώς είχε και ένα μεγάλο τραυματισμό στο πίσω μέρος του καβουκιού από άγνωστη αιτία. Χειρουργήθηκε και με επιτυχία της αφαιρέθηκε το αγκίστρι. Ανάρρωνε καλά, είχε αρχίσει να τρώει, ενώ είχε αποβληθεί και η πετονιά από το γαστρεντερικό της σύστημα, όμως ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, πέθανε στις 26 Μαΐου.

Η «Luna» έφτασε από τον Ωρωπό στις 28 Μαΐου 2016. Η χελώνα ήταν πολύ αδύναμη και δυστυχώς, πέθανε την ίδια ημέρα.

Η «Σύλβια», Caretta με καβούκι 25 εκατοστά και βάρος 1,8 κιλά, έφτασε από την Φοινικούντα στις 25 Μαΐου 2016, με κατάποση αγκιστριού/πετονιάς και τραυματισμούς στη δεξιά πλευρά του καβουκιού της. Ήταν πολύ αδύναμη και δυστυχώς, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει για να τη σώσει. Πέθανε στις 29 Μαΐου.

Η «Sunny», Caretta με καβούκι 67εκατοστά και βάρος 29 κιλά, είχε φτάσει στις 10 Αυγούστου 2015 με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο καβούκι και ένα χαμένο πτερύγιο. Ο τραυματισμός στο καβούκι επηρέασε την σπονδυλική της στήλη, οδηγώντας την τελικά στο θάνατο.

Ο «Πέτρος», μια Caretta με 70 εκατοστά καβούκι και βάρος 42 κιλά έφθασε στις 5 του Μάρτη 2016 από την Κεφαλλονιά με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η χελώνα είχε διασωθεί και αποσταλεί στο Κέντρο Διάσωσης από την τοπική ομάδα προστασίας άγριας ζωής Sense. Δυστυχώς, πέθανε στις 23 Μαΐου.

Άλλες Ειδήσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2016-wtd16_kids.jpg

Γνωρίζετε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2016-wtd16_kids2.jpg

Εδώ είναι μια σύντομη περίληψη της επιστολής:

"Ανοικτή Επιστολή από 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη. Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υπογράψει και πιστεύουν ότι αυτή η «εν λευκώ» παραχώρηση των προστατευόμενων ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων της χώρας με τις τοπικές αρχές («ΟΤΑ») θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των περιοχών, αφού δεν θα είναι δυνατό να ελεγχθεί ο αριθμός των συμβάσεων παραχώρησης που θα να γίνεται, καθώς επίσης και σε ποιους τομείς θα συμβεί, αλλά και τι είδος ανάπτυξης θα γίνει."

(Ας σημειωθεί, ότι ο νόμος είναι ακόμα υπό συζήτηση και ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!