05/07/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-31 Μαΐου 2016.

Καθώς μπαίνουμε στην πολυάσχολη θερινή περίοδο, θα χρειαστούν περισσότεροι εθελοντές (σε καθημερινή και μακροχρόνια βάση) να αναλάβουν την φροντίδα των χελωνών. Αν σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο rescue@archelon.gr.

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 24.

Τώρα που το καλοκαίρι έφτασε, οι χελώνες που έχουν αναρρώσει είναι έτοιμες προς απελευθέρωση.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Η «Emilia» έφτασε στις 28 Μαΐου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από άνθρωπο. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποια θα είναι η πορεία της.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2016-Pounda16.jpg

Η «Πούντα» έφτασε στις 31 Μαΐου 2016 από την Πρέβεζα με σοβαρό τραυματισμό στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, που έχει επηρεάσει το μάτι της. Η ζημία προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την σοβαρότητα της κατάστασης.

Θάνατοι

Δυστυχώς, ένας αριθμός χελωνών που αυτό τον καιρό ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης, με σοβαρούς τραυματισμούς δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Η χελώνα με το όνομα «Καβούρι», μήκους 40 εκατοστά και βάρους 10 κιλά που έφτασε στις 24 Απριλίου 2016 από το Καβούρι, είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, καθώς είχε και ένα μεγάλο τραυματισμό στο πίσω μέρος του καβουκιού από άγνωστη αιτία. Χειρουργήθηκε και με επιτυχία της αφαιρέθηκε το αγκίστρι. Ανάρρωνε καλά, είχε αρχίσει να τρώει, ενώ είχε αποβληθεί και η πετονιά από το γαστρεντερικό της σύστημα, όμως ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, πέθανε στις 26 Μαΐου.

Η «Luna» έφτασε από τον Ωρωπό στις 28 Μαΐου 2016. Η χελώνα ήταν πολύ αδύναμη και δυστυχώς, πέθανε την ίδια ημέρα.

Η «Σύλβια», Caretta με καβούκι 25 εκατοστά και βάρος 1,8 κιλά, έφτασε από την Φοινικούντα στις 25 Μαΐου 2016, με κατάποση αγκιστριού/πετονιάς και τραυματισμούς στη δεξιά πλευρά του καβουκιού της. Ήταν πολύ αδύναμη και δυστυχώς, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει για να τη σώσει. Πέθανε στις 29 Μαΐου.

Η «Sunny», Caretta με καβούκι 67εκατοστά και βάρος 29 κιλά, είχε φτάσει στις 10 Αυγούστου 2015 με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο καβούκι και ένα χαμένο πτερύγιο. Ο τραυματισμός στο καβούκι επηρέασε την σπονδυλική της στήλη, οδηγώντας την τελικά στο θάνατο.

Ο «Πέτρος», μια Caretta με 70 εκατοστά καβούκι και βάρος 42 κιλά έφθασε στις 5 του Μάρτη 2016 από την Κεφαλλονιά με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η χελώνα είχε διασωθεί και αποσταλεί στο Κέντρο Διάσωσης από την τοπική ομάδα προστασίας άγριας ζωής Sense. Δυστυχώς, πέθανε στις 23 Μαΐου.

Άλλες Ειδήσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2016-wtd16_kids.jpg

Γνωρίζετε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2016-wtd16_kids2.jpg

Εδώ είναι μια σύντομη περίληψη της επιστολής:

"Ανοικτή Επιστολή από 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη. Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υπογράψει και πιστεύουν ότι αυτή η «εν λευκώ» παραχώρηση των προστατευόμενων ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων της χώρας με τις τοπικές αρχές («ΟΤΑ») θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των περιοχών, αφού δεν θα είναι δυνατό να ελεγχθεί ο αριθμός των συμβάσεων παραχώρησης που θα να γίνεται, καθώς επίσης και σε ποιους τομείς θα συμβεί, αλλά και τι είδος ανάπτυξης θα γίνει."

(Ας σημειωθεί, ότι ο νόμος είναι ακόμα υπό συζήτηση και ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!