07/06/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Απρίλιος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Απριλίου 2017.

"Ιδού η χώρα σας. Να αγαπάτε αυτά τα φυσικά θαύματα, να αγαπάτε τους φυσικούς πόρους, να προστατεύετε με αγάπη την ιστορία και το ρομαντισμό ως ιερή κληρονομιά, για τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας. Μην επιτρέψετε σε ανθρώπους εγωιστές και σε άπληστα συμφέροντα να γυμνώσουν τη χώρα σας από την ομορφιά, τα πλούτη ή το ρομαντισμό της." (Θίοντορ Ρούσβελτ, 1858-1919)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-rc_work_april.jpg

Όπως έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, ο χειμώνας του 2016 - 2017 αποδείχθηκε ένα έτος κατά το οποίο σημειώθηκε ρεκόρ όσον αφορά στον αριθμό των χελωνών που θεραπεύτηκαν. Και λυπάμαι που πρέπει να πω ότι τα περισσότερα από τα προβλήματά τους προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες. Από τις συνολικά 33 χελώνες του Κέντρου Διάσωσης στα τέλη του Απριλίου 2017, οι 13 φέρουν τραυματισμούς που σκόπιμα προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες, οι 8 φέρουν τραυματισμούς που σχετίζονται με την αλιευτική δράση (π.χ. κατάποση αγκιστριών ή/και πετονιάς και τραυματισμοί που προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυα), και, πιο πρόσφατα, 7 που υποφέρουν από φυσικά αίτια όπως είναι η υποθερμία εξαιτίας της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Οι υπόλοιπες 5 χελώνες πάσχουν από άλλων ειδών προβλήματα.

Αφίξεις

Ο “Λάζαρος”, μια αρσενική καρέτα, μας έφτασε από τη Ρόδο στις 4 Απριλίου 2017. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 71.6 εκ. και η οποία ζυγίζει 39 κιλά, φέρει τραυματισμούς στο καβούκι που μοιάζουν να έχουν προκληθεί σκόπιμα από κάποιον με μαχαίρι. Η χελώνα βρέθηκε και διασώθηκε από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου. Ευτυχώς, ο “Λάζαρος” αναρρώνει καλά και ελπίζουμε να απελευθερωθεί στο προσεχές μέλλον.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-Hydra.jpg

Η “Υακίνθη”, θηλυκή καρέτα, βρέθηκε κοντά στην παραλία της Βάρκιζας. Έφτασε στο ΚΔ στις 26 Απριλίου 2017. Δεν έχει εμφανείς τραυματισμούς, αλλά ίσως πάσχει από γαστρεντερική έμφραξη καθώς αρνείται να φάει. Κατάφερε να αποβάλλει κάποια περιττώματα με περίεργη όψη (τα οποία ο Παύλος υποψιάζεται πως είναι αγγούρια της θάλασσας). Ελπίζουμε πως αυτό ίσως να είναι ένα σημάδι ότι η Υακίνθη αρχίζει να συνέρχεται. Βρέθηκε από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν την ακτοφυλακή. Πολλές ευχαριστίες στην ακτοφυλακή, που έφτασε γρήγορα ώστε να διασώσει τη χελώνα και έμεινε μαζί της στην παραλία μέχρι να καταφτάσουν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ για να την πάρουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο μέλος της ακτοφυλακής Ειρήνη Φολάκη που αργότερα ήρθε στο ΚΔ για να επισκεφθεί τη χελώνα και να μας φέρει κάποια ιατρικά εφόδια.

Η “Ζωή”, μια καρέτα της οποίας το καβούκι έφτανε τα 65.1 εκ. και η οποία ζύγιζε 35.5 κιλά, κατέφτασε από τη Ζαχάρω στις 2 Απριλίου 2017 με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι (που προκλήθηκαν σκόπιμα από ανθρώπους). Δυστυχώς, η χελώνα πέθανε στις 24 Απριλίου 2017 ως αποτέλεσμα των τραυματισμών της. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής που είχαν δει τη χελώνα ανέφεραν το γεγονός και δημοσίευσαν φωτογραφίες στο FB, αλλά δεν έκαναν κάτι για να τη σώσουν. Μόνο μια γυναίκα, η Δήμητρα (μαζί με το μικρό γιο της), σκέπασαν τη χελώνα και έμειναν με τη “Ζωή” μέχρι αργά τη νύχτα που την πήραν και τη φρόντισαν ο Κώστας και η Τζούντι, που αναφέρθηκαν και νωρίτερα. Ο Κώστας είχε την καλοσύνη να φέρει τη χελώνα στην Αθήνα με το αμάξι του την επόμενη μέρα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-Patrokolos.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-Sofia.jpg

Η ‘Λούνα”, που είναι σε μεγάλη δεξαμενή εδώ και κάποιο διάστημα, θα είναι μια από τις πρώτες χελώνες που θα απελευθερωθούν.

Ο ‘Γεώργιος’, που συνεχίζει να βελτιώνεται, θα συνεχίσει την αποκατάστασή του στη μεγάλη δεξαμενή μόλις απελευθερωθεί η Λούνα.

Η ‘Ρέα’ υποβλήθηκε σε χειρουργείο για να αφαιρεθεί ένα άγκιστρο που είχε καταπιεί και αναρρώνει καλά.

Η ‘Σοφία’ είχε ένα άγκιστρο στο στόμα που μπόρεσε να αφαιρεθεί χωρίς χειρουργείο, αλλά χρειάστηκε εγχείριση για να αφαιρεθεί το τραυματισμένο της πτερύγιο. Αναρρώνει καλά.

Γνωρίζετε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-hatchlings_crete.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!