07/06/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Απρίλιος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Απριλίου 2017.

"Ιδού η χώρα σας. Να αγαπάτε αυτά τα φυσικά θαύματα, να αγαπάτε τους φυσικούς πόρους, να προστατεύετε με αγάπη την ιστορία και το ρομαντισμό ως ιερή κληρονομιά, για τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας. Μην επιτρέψετε σε ανθρώπους εγωιστές και σε άπληστα συμφέροντα να γυμνώσουν τη χώρα σας από την ομορφιά, τα πλούτη ή το ρομαντισμό της." (Θίοντορ Ρούσβελτ, 1858-1919)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-rc_work_april.jpg

Όπως έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, ο χειμώνας του 2016 - 2017 αποδείχθηκε ένα έτος κατά το οποίο σημειώθηκε ρεκόρ όσον αφορά στον αριθμό των χελωνών που θεραπεύτηκαν. Και λυπάμαι που πρέπει να πω ότι τα περισσότερα από τα προβλήματά τους προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες. Από τις συνολικά 33 χελώνες του Κέντρου Διάσωσης στα τέλη του Απριλίου 2017, οι 13 φέρουν τραυματισμούς που σκόπιμα προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες, οι 8 φέρουν τραυματισμούς που σχετίζονται με την αλιευτική δράση (π.χ. κατάποση αγκιστριών ή/και πετονιάς και τραυματισμοί που προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυα), και, πιο πρόσφατα, 7 που υποφέρουν από φυσικά αίτια όπως είναι η υποθερμία εξαιτίας της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Οι υπόλοιπες 5 χελώνες πάσχουν από άλλων ειδών προβλήματα.

Αφίξεις

Ο “Λάζαρος”, μια αρσενική καρέτα, μας έφτασε από τη Ρόδο στις 4 Απριλίου 2017. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 71.6 εκ. και η οποία ζυγίζει 39 κιλά, φέρει τραυματισμούς στο καβούκι που μοιάζουν να έχουν προκληθεί σκόπιμα από κάποιον με μαχαίρι. Η χελώνα βρέθηκε και διασώθηκε από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου. Ευτυχώς, ο “Λάζαρος” αναρρώνει καλά και ελπίζουμε να απελευθερωθεί στο προσεχές μέλλον.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-Hydra.jpg

Η “Υακίνθη”, θηλυκή καρέτα, βρέθηκε κοντά στην παραλία της Βάρκιζας. Έφτασε στο ΚΔ στις 26 Απριλίου 2017. Δεν έχει εμφανείς τραυματισμούς, αλλά ίσως πάσχει από γαστρεντερική έμφραξη καθώς αρνείται να φάει. Κατάφερε να αποβάλλει κάποια περιττώματα με περίεργη όψη (τα οποία ο Παύλος υποψιάζεται πως είναι αγγούρια της θάλασσας). Ελπίζουμε πως αυτό ίσως να είναι ένα σημάδι ότι η Υακίνθη αρχίζει να συνέρχεται. Βρέθηκε από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν την ακτοφυλακή. Πολλές ευχαριστίες στην ακτοφυλακή, που έφτασε γρήγορα ώστε να διασώσει τη χελώνα και έμεινε μαζί της στην παραλία μέχρι να καταφτάσουν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ για να την πάρουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο μέλος της ακτοφυλακής Ειρήνη Φολάκη που αργότερα ήρθε στο ΚΔ για να επισκεφθεί τη χελώνα και να μας φέρει κάποια ιατρικά εφόδια.

Η “Ζωή”, μια καρέτα της οποίας το καβούκι έφτανε τα 65.1 εκ. και η οποία ζύγιζε 35.5 κιλά, κατέφτασε από τη Ζαχάρω στις 2 Απριλίου 2017 με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι (που προκλήθηκαν σκόπιμα από ανθρώπους). Δυστυχώς, η χελώνα πέθανε στις 24 Απριλίου 2017 ως αποτέλεσμα των τραυματισμών της. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής που είχαν δει τη χελώνα ανέφεραν το γεγονός και δημοσίευσαν φωτογραφίες στο FB, αλλά δεν έκαναν κάτι για να τη σώσουν. Μόνο μια γυναίκα, η Δήμητρα (μαζί με το μικρό γιο της), σκέπασαν τη χελώνα και έμειναν με τη “Ζωή” μέχρι αργά τη νύχτα που την πήραν και τη φρόντισαν ο Κώστας και η Τζούντι, που αναφέρθηκαν και νωρίτερα. Ο Κώστας είχε την καλοσύνη να φέρει τη χελώνα στην Αθήνα με το αμάξι του την επόμενη μέρα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-Patrokolos.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-Sofia.jpg

Η ‘Λούνα”, που είναι σε μεγάλη δεξαμενή εδώ και κάποιο διάστημα, θα είναι μια από τις πρώτες χελώνες που θα απελευθερωθούν.

Ο ‘Γεώργιος’, που συνεχίζει να βελτιώνεται, θα συνεχίσει την αποκατάστασή του στη μεγάλη δεξαμενή μόλις απελευθερωθεί η Λούνα.

Η ‘Ρέα’ υποβλήθηκε σε χειρουργείο για να αφαιρεθεί ένα άγκιστρο που είχε καταπιεί και αναρρώνει καλά.

Η ‘Σοφία’ είχε ένα άγκιστρο στο στόμα που μπόρεσε να αφαιρεθεί χωρίς χειρουργείο, αλλά χρειάστηκε εγχείριση για να αφαιρεθεί το τραυματισμένο της πτερύγιο. Αναρρώνει καλά.

Γνωρίζετε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-hatchlings_crete.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!