07/06/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Απρίλιος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Απριλίου 2017.

"Ιδού η χώρα σας. Να αγαπάτε αυτά τα φυσικά θαύματα, να αγαπάτε τους φυσικούς πόρους, να προστατεύετε με αγάπη την ιστορία και το ρομαντισμό ως ιερή κληρονομιά, για τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας. Μην επιτρέψετε σε ανθρώπους εγωιστές και σε άπληστα συμφέροντα να γυμνώσουν τη χώρα σας από την ομορφιά, τα πλούτη ή το ρομαντισμό της." (Θίοντορ Ρούσβελτ, 1858-1919)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-rc_work_april.jpg

Όπως έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, ο χειμώνας του 2016 - 2017 αποδείχθηκε ένα έτος κατά το οποίο σημειώθηκε ρεκόρ όσον αφορά στον αριθμό των χελωνών που θεραπεύτηκαν. Και λυπάμαι που πρέπει να πω ότι τα περισσότερα από τα προβλήματά τους προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες. Από τις συνολικά 33 χελώνες του Κέντρου Διάσωσης στα τέλη του Απριλίου 2017, οι 13 φέρουν τραυματισμούς που σκόπιμα προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες, οι 8 φέρουν τραυματισμούς που σχετίζονται με την αλιευτική δράση (π.χ. κατάποση αγκιστριών ή/και πετονιάς και τραυματισμοί που προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυα), και, πιο πρόσφατα, 7 που υποφέρουν από φυσικά αίτια όπως είναι η υποθερμία εξαιτίας της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Οι υπόλοιπες 5 χελώνες πάσχουν από άλλων ειδών προβλήματα.

Αφίξεις

Ο “Λάζαρος”, μια αρσενική καρέτα, μας έφτασε από τη Ρόδο στις 4 Απριλίου 2017. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 71.6 εκ. και η οποία ζυγίζει 39 κιλά, φέρει τραυματισμούς στο καβούκι που μοιάζουν να έχουν προκληθεί σκόπιμα από κάποιον με μαχαίρι. Η χελώνα βρέθηκε και διασώθηκε από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου. Ευτυχώς, ο “Λάζαρος” αναρρώνει καλά και ελπίζουμε να απελευθερωθεί στο προσεχές μέλλον.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-Hydra.jpg

Η “Υακίνθη”, θηλυκή καρέτα, βρέθηκε κοντά στην παραλία της Βάρκιζας. Έφτασε στο ΚΔ στις 26 Απριλίου 2017. Δεν έχει εμφανείς τραυματισμούς, αλλά ίσως πάσχει από γαστρεντερική έμφραξη καθώς αρνείται να φάει. Κατάφερε να αποβάλλει κάποια περιττώματα με περίεργη όψη (τα οποία ο Παύλος υποψιάζεται πως είναι αγγούρια της θάλασσας). Ελπίζουμε πως αυτό ίσως να είναι ένα σημάδι ότι η Υακίνθη αρχίζει να συνέρχεται. Βρέθηκε από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν την ακτοφυλακή. Πολλές ευχαριστίες στην ακτοφυλακή, που έφτασε γρήγορα ώστε να διασώσει τη χελώνα και έμεινε μαζί της στην παραλία μέχρι να καταφτάσουν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ για να την πάρουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο μέλος της ακτοφυλακής Ειρήνη Φολάκη που αργότερα ήρθε στο ΚΔ για να επισκεφθεί τη χελώνα και να μας φέρει κάποια ιατρικά εφόδια.

Η “Ζωή”, μια καρέτα της οποίας το καβούκι έφτανε τα 65.1 εκ. και η οποία ζύγιζε 35.5 κιλά, κατέφτασε από τη Ζαχάρω στις 2 Απριλίου 2017 με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι (που προκλήθηκαν σκόπιμα από ανθρώπους). Δυστυχώς, η χελώνα πέθανε στις 24 Απριλίου 2017 ως αποτέλεσμα των τραυματισμών της. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής που είχαν δει τη χελώνα ανέφεραν το γεγονός και δημοσίευσαν φωτογραφίες στο FB, αλλά δεν έκαναν κάτι για να τη σώσουν. Μόνο μια γυναίκα, η Δήμητρα (μαζί με το μικρό γιο της), σκέπασαν τη χελώνα και έμειναν με τη “Ζωή” μέχρι αργά τη νύχτα που την πήραν και τη φρόντισαν ο Κώστας και η Τζούντι, που αναφέρθηκαν και νωρίτερα. Ο Κώστας είχε την καλοσύνη να φέρει τη χελώνα στην Αθήνα με το αμάξι του την επόμενη μέρα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-Patrokolos.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-Sofia.jpg

Η ‘Λούνα”, που είναι σε μεγάλη δεξαμενή εδώ και κάποιο διάστημα, θα είναι μια από τις πρώτες χελώνες που θα απελευθερωθούν.

Ο ‘Γεώργιος’, που συνεχίζει να βελτιώνεται, θα συνεχίσει την αποκατάστασή του στη μεγάλη δεξαμενή μόλις απελευθερωθεί η Λούνα.

Η ‘Ρέα’ υποβλήθηκε σε χειρουργείο για να αφαιρεθεί ένα άγκιστρο που είχε καταπιεί και αναρρώνει καλά.

Η ‘Σοφία’ είχε ένα άγκιστρο στο στόμα που μπόρεσε να αφαιρεθεί χωρίς χειρουργείο, αλλά χρειάστηκε εγχείριση για να αφαιρεθεί το τραυματισμένο της πτερύγιο. Αναρρώνει καλά.

Γνωρίζετε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2017-hatchlings_crete.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!