29/04/2022

Η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση

h-analhpsh-drashs-gia-na-swthoun-ta-xelwnakia-gemizei-ikanopoihsh-4_Gymnasia.jpg

Η κεντρική ιδέα που διαπερνά τις ιστορίες είναι ότι η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση τους ήρωες. Κι αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο για την ομάδα επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έτσι νιώθει, για παράδειγμα, ο ήρωας του Γιώργου Αντωνίου μόλις, με μία παράτολμη ενέργεια, απομάκρυνε ένα τζετ σκι από την θάλασσα γύρω από περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα. Οι ήρωες του Μάριου Δέδε ήταν επίσης ικανοποιημένοι που βοήθησαν τις χελώνες και έδειξαν ότι ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό και καλό.

Οι ήρωες της Μαρίας Θεοδωρακοπούλου έζησαν από κοντά το θαύμα της φύσης, εντόπισαν τους κινδύνους από την ηχο-ρύπανση και την φωτο-ρύπανση και ένιωσαν ικανοποίηση που βοήθησαν τα χελωνάκια.

Ο καθένας μας μπορεί να κάτι κάτι καλό να βοηθήσει άλλους, που στην περίπτωση αυτή ήταν τα χελωνάκια, σύμφωνα με την ιστορία της Σοφίας Καβαδά. Η Μυρτώ Αδάμη εστίασε την ιστορία της σε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να σωθούν τα χελωνάκια από τους επισκέπτες της παραλίας.

ΣΠΑΘΙΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάποιες ιστορίες είχαν ως αφηγητή τα ίδια τα ζώα. Τι αντιμετωπίζουν τα χελωνάκια μέσα στη φωλιά, αλλά και όταν εκκολαφθούν, ήταν το κύριο θέμα της Εβίτας Ηλιοπούλου, που έθιξε από τους φυσικούς θηρευτές μέχρι τα σκουπίδια που πετούν οι άνθρωποι. Παρόμοια, οι 3 χελώνες της ιστορίας της Αντωνίας Καλλιθράκα έδειξαν τους κινδύνους από τη φωτο-ρύπανση και η φιλία τους αποδεικνύει ότι με τη συνεργασία και τη φροντίδα για τους άλλους μπορούμε να κατορθώσουμε κάτι καλό.

Πως μπορεί κάποιος να μάθει από τα λάθη του και να αλλάξει τη ζωή του; Αυτό είναι το θέμα που έθιξε η Γωγώ Γεωργίου, που περιγράφει τη σημασία της ενημέρωσης όσο πιο πολλών ανθρώπων γίνεται για την προστασία των χελωνών και των παραλιών ωοτοκίας. Το τέλος της ιστορίας έδειξε ότι η δράση ακόμη και ενός ανθρώπου μπορεί να φέρει μία καλή λύση.

Το ότι χρειάζεται να μιλήσουμε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην παραλία ωοτοκίας για το πως θα αποφύγουν να ενοχλούν τις χελώνες ή να πληγώνουν τα μικρά χελωνάκια στις φωλιές με ομπρέλες δείχνει η ιστορία της Αναστασίας Δραγάτη.

Ένα βήμα παραπάνω κάνει η Μαρίζα Συντέτα στην ιστορία της, που ζητάει από τις επιχειρήσεις πάνω στην παραλία να μετακινήσουν το δίχτυ του βόλεϊ για να μην ενοχλούν τις φωλιές. Η ιστορία ξεχώρισε για την αποφασιστικότητα των ηρώων της.

Η επιστήμη της οικολογίας δείχνει ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή και έτσι οργανώνεται ένα οικοσύστημα. Ο Κωσταντίνος Αντωνίου μίλησε για τους πιθανούς θηρευτές των μικρών χελωνών και οι ήρωες της ιστορίας του έσωσαν τα χελωνάκια από τα καβούρια.

Ποιος μπορεί να φροντίσει ένα τραυματισμένο χελωνάκι? Οι ήρωες της Κωσταντίνας Νικολούδια φρόντισαν τα χελωνάκια που τραυματίστηκαν και ενημέρωσαν αυτούς που κάνουν πάρτι στην παραλία για τους κινδύνους των μικρών θαλάσσιων χελωνών από τα φώτα και το θόρυβο. Η ιστορία ξεχώρισε για το μήνυμά της: oι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αδιαφορούν για τα άλλα ζωντανά όντα του πλανήτη μας.

Ο εθελοντισμός για την προστασία των φωλιών ήταν κύριο στοιχείο της ιστορίας της Κορίνας Αναγνωστοπούλου. Όσο για την γεμάτη φαντασία περιπέτεια του Χάρη Ζαφείρη, κάποιος έκλεψε τα αυγά από μια φωλιά χελώνας, αλλά οι ήρωες της ιστορίας ήταν πολύ προσεκτικοί να μην καταστρέψουν άθελά τους φωλιές.

Ένα μεγάλο μπράβο και στους 15 συγγραφείς! Ευχαριστούμε τους μαθητές και την φιλόλογο κα Παναγιώτα Σουρίδη για το ενδιαφέρον στη #χελωνο-πρόκληση 4 και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Στα τέλη Μαΐου αρχίζει η περίοδος ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών οπότε και θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το υλικό της #χελωνο-πρόκλησης 4 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Θα χαρούμε να υποδεχτούμε τα παιδιά στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, αλλά και στον Περιβαλλοντικό Σταθμό στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας και στο Σταθμό Ενημέρωσης στο Ρέθυμνο! Απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν, για να προγραμματιστεί η συνάντησή σας με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ! Θα βρείτε τα τηλέφωνα στην ιστοσελίδα μας https://www.archelon.gr/contents/contact.php

Δείτε το βίντεο «Η αγάπη βρίσκει πάντα το δρόμο της» του ΕΕΕΓΕΛ Σύρου εδώ.

Δείτε την ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρεττάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/11/2023

  Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!

  Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/11/2023

  Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

  Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/11/2023

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

  Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/11/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!