Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
20/01/2025

Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό. Καθώς σκεφτόμαστε την περασμένη χρονιά, θέλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους Υπεύθυνους που έκαναν τη σεζόν του 2024 τόσο επιτυχημένη.

Leaders.png

Από το Πρόγραμμα της Ζακύνθου, είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για την βοήθεια της Sarah Bala, του Oliver Power, της Jessica Eadle, της Sarah Crosse, της Gabriella Lozano και της Sophie Lloyd, που ηγήθηκαν επιδέξια στις προσπάθειες παρακολούθησης της ωοτοκίας. Η Έφη Τζανέτη και η Natasha Radosavljevic παρείχαν πολύτιμη καθοδήγηση για την ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ η Nicole Braunecker εξασφάλισε την ομαλή λειτουργία της ζωής στην κατασκήνωση, φροντίζοντας ώστε οι εθελοντές να αισθάνονται άνετα και να υποστηρίζονται.

Στο Ρέθυμνο, η Audrey Busa, ο David De Haan και η Camille Bellemin ανέλαβαν τα καθήκοντα της παρακολούθησης και προστασίας, δουλεύοντας ακούραστα στις παραλίες για να καταγράψουν τις δραστηριότητες φωλεοποίησης και να προστατεύσουν τις χελώνες. Η Pia Ostroske και η Alicia Kolhosser ηγήθηκαν των προσπαθειών ευαισθητοποίησης του κοινού, μοιράζοντας τις γνώσεις τους με ντόπιους και τουρίστες. Η Evita Andreikeviciute ήταν εκεί σε κάθε βήμα της διαδρομής, φροντίζοντας τις ανάγκες και την υποστήριξη των εθελοντών.

Leaders (2).png

Το Πρόγραμμα στον Κόλπο της Μεσσαράς είδε την Holly Wallace να ηγείται των προσπαθειών καταγραφής και προστασίας με αφοσίωση και πάθος, ενώ οι Pierre Coelaert και Solene Carlier παρείχαν στο κοινό σημαντικές πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες. Η Evita φρόντισε κι εδώ να κυλούν ομαλά οι λειτουργίες της κατασκήνωσης, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι εθελοντές αισθάνονται υποστήριξη.

Στα Χανιά, η Eleanor και η Phoebe Goodsell, μαζί με τη Maja Andersson, έκαναν εξαιρετική δουλειά, καθοδηγώντας τις δράσεις προστασίας, ενώ ο Gabriel Grosjean αφοσιώθηκε στις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του κοινού. Ο Tomer Amit εργάστηκε σκληρά στα παρασκήνια ως υπεύθυνος της κατασκήνωσης και των εθελοντών, φροντίζοντας οι καθημερινές δραστηριότητες να κυλούν ομαλά και οι εθελοντές να έχουν όλα όσα χρειάζονταν για να πετύχουν.

Leaders (4).png

Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, οι Megan Harvey, Lizzie Burrows West, Βασιλίνα Βραδέλη, Matthew Adams, Charline Poncet, Tom Wirkel, Άρης Τσίρογλου, Ellen Nicholson και Noha Ratouit ανέλαβαν τις δράσεις προστασίας των χελωνών που φωλιάζουν στην περιοχή, καταγράφοντας περισσότερες από 7.000 φωλιές θαλάσσιων χελωνών! Ο Άρης ανέλαβε επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού και μαζί με τη Δήμητρα Καρανίκα διέδωσε τη σημασία της διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας. Οι Leonie Orio και Danielle Rhodes ασχολήθηκαν με την αποτελεσματική λειτουργία της κατασκήνωσης, προσφέροντας κρίσιμη υποστήριξη στους εθελοντές καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Στον Λακωνικό Κόλπο, ο Sam Finlayson και η Stefanie Knell ηγήθηκαν των ερευνών παρακολούθησης, διασφαλίζοντας ότι όλες οι φωλιές καταγράφονταν και προστατεύονταν σωστά. Η Gracie Rowe, ο Ιωάννης Κοντούδιος και η Sarah Hobbs αύξησαν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες μέσω διαφόρων προσπαθειών ενημέρωσης, ενώ η Sarah διαδραμάτισε επίσης ζωτικό ρόλο στη διαχείριση των λειτουργιών του ερευνητικού σταθμού.

Και το πρόγραμμα στην Κορώνη είχε τον Sam και τη Stefanie στο τιμόνι των προσπαθειών παρακολούθησης, ενώ η Sarah ανέλαβε και εδώ τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού με τη βοήθεια της Ιωάννας Ντίντσιου. Η Sarah επίσης φρόντισε για την καλή λειτουργία της κατασκήνωσης.

Leaders (3).png

Τέλος, στον Αμβρακικό Κόλπο, η Carola Manzoni ανέλαβε την ευθύνη να καθοδηγήσει εθελοντές στη σύλληψη και συλλογή σημαντικών δεδομένων από θαλάσσιες χελώνες, συμβάλλοντας στην πολύτιμη και πολύχρονη έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή.

Οι Υπεύθυνοι του 2024 ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ και η σκληρή δουλειά τους άφησε μόνιμο αντίκτυπο τόσο στους εθελοντές όσο και στις θαλάσσιες χελώνες για τις οποίες εργάστηκαν τόσο ακούραστα να προστατεύσουν.

Leaders .png

Έλα στην ομάδα του 2025: Γίνε Υπεύθυνος Πεδίου

Είσαι έτοιμος να αναλάβεις κι εσύ ηγετικό ρόλο το 2025; Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχεται αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου της ερχόμενης σεζόν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025. Ως Υπεύθυνος Πεδίου, θα είσαι στην πρώτη γραμμή της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, καθοδηγώντας και εμπνέοντας εθελοντές, ενώ θα συμβάλλεις σε κρίσιμες προσπάθειες έρευνας και ενημέρωσης του κοινού.

Είτε ενδιαφέρεσαι για την καταγραφή και προστασία των φωλιών, την ευαισθητοποίηση του κοινού ή την υποστήριξη των εθελοντών και της κατασκήνωσης, υπάρχει ένας ρόλος για σένα στα Προγράμματα του 2025. Μάθε περισσότερα για τις θέσεις ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/07/2026

    43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο

    Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/07/2026

    Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!

    Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!