Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό. Καθώς σκεφτόμαστε την περασμένη χρονιά, θέλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους Υπεύθυνους που έκαναν τη σεζόν του 2024 τόσο επιτυχημένη.

Από το Πρόγραμμα της Ζακύνθου, είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για την βοήθεια της Sarah Bala, του Oliver Power, της Jessica Eadle, της Sarah Crosse, της Gabriella Lozano και της Sophie Lloyd, που ηγήθηκαν επιδέξια στις προσπάθειες παρακολούθησης της ωοτοκίας. Η Έφη Τζανέτη και η Natasha Radosavljevic παρείχαν πολύτιμη καθοδήγηση για την ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ η Nicole Braunecker εξασφάλισε την ομαλή λειτουργία της ζωής στην κατασκήνωση, φροντίζοντας ώστε οι εθελοντές να αισθάνονται άνετα και να υποστηρίζονται.
Στο Ρέθυμνο, η Audrey Busa, ο David De Haan και η Camille Bellemin ανέλαβαν τα καθήκοντα της παρακολούθησης και προστασίας, δουλεύοντας ακούραστα στις παραλίες για να καταγράψουν τις δραστηριότητες φωλεοποίησης και να προστατεύσουν τις χελώνες. Η Pia Ostroske και η Alicia Kolhosser ηγήθηκαν των προσπαθειών ευαισθητοποίησης του κοινού, μοιράζοντας τις γνώσεις τους με ντόπιους και τουρίστες. Η Evita Andreikeviciute ήταν εκεί σε κάθε βήμα της διαδρομής, φροντίζοντας τις ανάγκες και την υποστήριξη των εθελοντών.

Το Πρόγραμμα στον Κόλπο της Μεσσαράς είδε την Holly Wallace να ηγείται των προσπαθειών καταγραφής και προστασίας με αφοσίωση και πάθος, ενώ οι Pierre Coelaert και Solene Carlier παρείχαν στο κοινό σημαντικές πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες. Η Evita φρόντισε κι εδώ να κυλούν ομαλά οι λειτουργίες της κατασκήνωσης, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι εθελοντές αισθάνονται υποστήριξη.
Στα Χανιά, η Eleanor και η Phoebe Goodsell, μαζί με τη Maja Andersson, έκαναν εξαιρετική δουλειά, καθοδηγώντας τις δράσεις προστασίας, ενώ ο Gabriel Grosjean αφοσιώθηκε στις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του κοινού. Ο Tomer Amit εργάστηκε σκληρά στα παρασκήνια ως υπεύθυνος της κατασκήνωσης και των εθελοντών, φροντίζοντας οι καθημερινές δραστηριότητες να κυλούν ομαλά και οι εθελοντές να έχουν όλα όσα χρειάζονταν για να πετύχουν.

Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, οι Megan Harvey, Lizzie Burrows West, Βασιλίνα Βραδέλη, Matthew Adams, Charline Poncet, Tom Wirkel, Άρης Τσίρογλου, Ellen Nicholson και Noha Ratouit ανέλαβαν τις δράσεις προστασίας των χελωνών που φωλιάζουν στην περιοχή, καταγράφοντας περισσότερες από 7.000 φωλιές θαλάσσιων χελωνών! Ο Άρης ανέλαβε επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού και μαζί με τη Δήμητρα Καρανίκα διέδωσε τη σημασία της διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας. Οι Leonie Orio και Danielle Rhodes ασχολήθηκαν με την αποτελεσματική λειτουργία της κατασκήνωσης, προσφέροντας κρίσιμη υποστήριξη στους εθελοντές καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Στον Λακωνικό Κόλπο, ο Sam Finlayson και η Stefanie Knell ηγήθηκαν των ερευνών παρακολούθησης, διασφαλίζοντας ότι όλες οι φωλιές καταγράφονταν και προστατεύονταν σωστά. Η Gracie Rowe, ο Ιωάννης Κοντούδιος και η Sarah Hobbs αύξησαν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες μέσω διαφόρων προσπαθειών ενημέρωσης, ενώ η Sarah διαδραμάτισε επίσης ζωτικό ρόλο στη διαχείριση των λειτουργιών του ερευνητικού σταθμού.
Και το πρόγραμμα στην Κορώνη είχε τον Sam και τη Stefanie στο τιμόνι των προσπαθειών παρακολούθησης, ενώ η Sarah ανέλαβε και εδώ τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού με τη βοήθεια της Ιωάννας Ντίντσιου. Η Sarah επίσης φρόντισε για την καλή λειτουργία της κατασκήνωσης.

Τέλος, στον Αμβρακικό Κόλπο, η Carola Manzoni ανέλαβε την ευθύνη να καθοδηγήσει εθελοντές στη σύλληψη και συλλογή σημαντικών δεδομένων από θαλάσσιες χελώνες, συμβάλλοντας στην πολύτιμη και πολύχρονη έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή.
Οι Υπεύθυνοι του 2024 ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ και η σκληρή δουλειά τους άφησε μόνιμο αντίκτυπο τόσο στους εθελοντές όσο και στις θαλάσσιες χελώνες για τις οποίες εργάστηκαν τόσο ακούραστα να προστατεύσουν.

Έλα στην ομάδα του 2025: Γίνε Υπεύθυνος Πεδίου
Είσαι έτοιμος να αναλάβεις κι εσύ ηγετικό ρόλο το 2025; Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχεται αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου της ερχόμενης σεζόν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025. Ως Υπεύθυνος Πεδίου, θα είσαι στην πρώτη γραμμή της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, καθοδηγώντας και εμπνέοντας εθελοντές, ενώ θα συμβάλλεις σε κρίσιμες προσπάθειες έρευνας και ενημέρωσης του κοινού.
Είτε ενδιαφέρεσαι για την καταγραφή και προστασία των φωλιών, την ευαισθητοποίηση του κοινού ή την υποστήριξη των εθελοντών και της κατασκήνωσης, υπάρχει ένας ρόλος για σένα στα Προγράμματα του 2025. Μάθε περισσότερα για τις θέσεις ΕΔΩ.
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNaturaΗ επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura» 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ΚαρέτταΤο 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών! 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μαςΕυχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των ΕπιστημόνωνΤην Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ΡέθυμνοΗ γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον ΑμβρακικόΗ φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε! 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιάΟ μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, ΜεσσηνίαΑπό τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/08/2025Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνεςΟι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου. 

