17/01/2018

Εθελοντισμός στον ΑΡΧΕΛΩΝ

ethelontismos-ston-arxelwn-stef.jpg

Η πρώτη μου γεύση με τον ΑΡΧΕΛΩΝ διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα ως επισκέπτης στο πρόγραμμα πεδίου της Ζακύνθου. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάποιο επάγγελμα στον τομέα της διατήρησης του περιβάλλοντος και αυτή ήταν η πρώτη πραγματική μου εμπειρία. Έφτασα στον χώρο διαμονής στη Ζάκυνθο το Σεπτέμβριο του 2016 και έμεινα έκπληκτος με το τόσο θερμό καλωσόρισμα. Ήδη από το δεύτερο βράδυ κατάλαβα ότι επρόκειτο να επιστρέψω.

Στις αρχές του 2017 το μυαλό μου δεν ξέχασε αυτήν την υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου. Μόλις είχα αρκετά χρήματα, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και έφυγα από το σπίτι μου για εθελοντισμό. Ευτυχώς, μπορώ να σας πω χωρίς δισταγμό ότι ο χρόνος μου στο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εκπληκτικός. Μία από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου! Από ό,τι έχω ακούσει, πολλοί άνθρωποι την αποκαλούν μια εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο σκέψης ή ακόμη και την ζωή σου. Συμμετείχα στο πρόγραμμα πεδίου Ζακύνθου ως εθελοντής από τον Αύγουστο έως το τέλος του, στα μέσα Οκτωβρίου. Η μόνη μου λύπη είναι που δεν συμμετείχα νωρίτερα!

Ως επί το πλείστων, οι εθελοντές που ήρθαν στο πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ το καλοκαίρι έμειναν για ένα ή δύο μήνες. Από την εμπειρία μου, ο χρόνος που περνούσα απομονωμένος από τον έξω κόσμο και περιβαλλόταν από μια στενή ομάδα ομοϊδεατών ανθρώπων είχε μεγάλη επιρροή στη νοοτροπία μου για πολλά διαφορετικά πράγματα. Για μένα, η προσωπική ανάπτυξη ή η απόκτηση υπομονής και κατανόησης για τους άλλους είχαν απόλυτη συνάφεια με τον τρόπο ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αυτή η εμπειρία είναι ανεκτίμητη σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων, η παρακολούθηση των φωλιών στις παραλίες περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες. Μεγάλο μέρος του φόρτου εργασίας παρακολούθησης συνίσταται στην επισήμανση των χελωνών και στην εύρεση φωλιών (αρχής γενομένης από τη μέση της σεζόν) ή στην προστασία των φωλιών / εκκολαπτηρίων και στην εκτέλεση ανασκαφών (μέση έως τέλος της εποχής). Περιττό να πω ότι υπήρχαν πάντα πολλά πράγματα και το έργο ήταν πάντα ενδιαφέρον. Εκτός από την παρακολούθηση, είναι εξίσου σημαντική η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις προσπάθειες διατήρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη στις παραλίες ωοτοκίας. Τέλος, είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων για να μπορεί το πρόγραμμα να συνεχίζεται και στο μέλλον.

Τα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι μόνο μια οικονομική επένδυση σε φιλανθρωπία που βρίσκεται κοντά στις καρδιές των εθελοντών. Δεν είναι απλώς μια επένδυση χρόνου για να διατηρήσουν αποτελεσματικά το έργο τους. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να επιστρέψουν κάθε χρόνο είναι η συναισθηματική επένδυση του κάθε ατόμου. Η προστασία της άγριας πανίδας και των τοπικών οικοσυστημάτων από τις ανθρωπογενείς απειλές, μαζί με μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών, καθώς και οι φύλακες των εθνικών πάρκων (όπως οι φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου) μπορούν να επικαλεστούν μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση. Υπήρχαν πτυχές διατήρησης, τις οποίες παρακολούθησα κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο, που σαφώς είχαν στο κέντρο τους ανθρώπους. Βλέποντας, από πρώτο χέρι, την τεράστια έκταση των οικολογικών και ενίοτε και των πολιτικών ζητημάτων που επηρεάζουν τα τοπικά και παγκόσμια οικοσυστήματα μας αναμφισβήτητα θα έχουν την τιμητική τους με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ανθεκτικότητα της ομάδας των εθελοντών και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου,

Οι φύλακες ήταν πάντα εμφανείς. Οι εθελοντές που συμμετείχαν πραγματικά αισθάνθηκαν μεγάλη περηφάνια σε κάθε μικρή νίκη και, δυστυχώς, έφεραν και τις απώλειες εξίσου βαθιά.

Μόλις το τέλος του προγράμματος ήταν κοντά, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν σε καμία περίπτωση έτοιμος να αφήσω αυτή την εμπειρία πίσω μου ακόμα. Η λύση ήταν απλή, πήγα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για τον επόμενο μήνα. Αποδείχθηκε ότι είναι ένας άλλος τρόπος για να εμβαθύνει κανείς ακόμη περισσότερο στην οργάνωση και να κατανοήσεις την πραγματική ανάγκη για συνεχή συγκέντρωση κεφαλαίων και αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Το Κέντρο Διάσωσης, που βρίσκεται στην Αθήνα, μου έδωσε το μεγάλο κίνητρο να συνεχίσω όσο το δυνατόν περισσότερο για την οργάνωση. Είναι εκπληκτικό να εργάζεσαι στενά με την όμορφη Caretta caretta.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο υπήρχαν αρκετές χελώνες (τραυματισμένες ή νεκρές θαλάσσιες χελώνες που ξεπλένονται σε παραλίες). Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι υπεύθυνος για τη συλλογή δεδομένων από τυχόν χελώνες στις παραλίες της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια του προγράμματος πεδίου. Το Κέντρο Διάσωσης είναι υπεύθυνο για τη θεραπεία και αποκατάσταση τυχόν τραυματισμένων χελωνών που βρίσκονται σε ολόκληρη την ακτή της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο, βοήθησα σε μια κλήση για μια ζωντανή τραυματισμένη χελώνα. Αφού μεταφέραμε τη χελώνα με ασφάλεια πίσω στην κατασκήνωση, περιμέναμε με ανυπομονησία τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης το ίδιο βράδυ. Αυτή η υπόθεση έμελλε να γίνει πολύ προσωπική για μένα. Η διάσωση μιας τραυματισμένης χελώνας, η θεραπεία της, ο καθαρισμός και η σίτιση αυτού του άγριου τραυματισμένου ζώου ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά και εκπληκτικά γεγονότα που βίωσα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Θα ήθελα ιδιαίτερα να συστήσω σε όλους τους ανθρώπους με αγάπη στα ζώα και τη φύση να σκεφτούν σοβαρά τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ, τόσο στα προγράμματα πεδίου όσο και στο Κέντρο Διάσωσης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους τους συν εθελοντές μου κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Ζάκυνθο για όσα έμαθα και έζησα. Ευχαριστώ για την υπέροχη ομάδα υπευθύνων του 2017, για την εκπληκτική δουλειά που έκαναν. Και τέλος, ευχαριστώ τον ΑΡΧΕΛΩΝ ως οργάνωση για το τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί.

Ααρών ΜακΚόριμ ΑΡΧΕΛΩΝ Εθελοντής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!