17/01/2018

Εθελοντισμός στον ΑΡΧΕΛΩΝ

ethelontismos-ston-arxelwn-stef.jpg

Η πρώτη μου γεύση με τον ΑΡΧΕΛΩΝ διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα ως επισκέπτης στο πρόγραμμα πεδίου της Ζακύνθου. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάποιο επάγγελμα στον τομέα της διατήρησης του περιβάλλοντος και αυτή ήταν η πρώτη πραγματική μου εμπειρία. Έφτασα στον χώρο διαμονής στη Ζάκυνθο το Σεπτέμβριο του 2016 και έμεινα έκπληκτος με το τόσο θερμό καλωσόρισμα. Ήδη από το δεύτερο βράδυ κατάλαβα ότι επρόκειτο να επιστρέψω.

Στις αρχές του 2017 το μυαλό μου δεν ξέχασε αυτήν την υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου. Μόλις είχα αρκετά χρήματα, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και έφυγα από το σπίτι μου για εθελοντισμό. Ευτυχώς, μπορώ να σας πω χωρίς δισταγμό ότι ο χρόνος μου στο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εκπληκτικός. Μία από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου! Από ό,τι έχω ακούσει, πολλοί άνθρωποι την αποκαλούν μια εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο σκέψης ή ακόμη και την ζωή σου. Συμμετείχα στο πρόγραμμα πεδίου Ζακύνθου ως εθελοντής από τον Αύγουστο έως το τέλος του, στα μέσα Οκτωβρίου. Η μόνη μου λύπη είναι που δεν συμμετείχα νωρίτερα!

Ως επί το πλείστων, οι εθελοντές που ήρθαν στο πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ το καλοκαίρι έμειναν για ένα ή δύο μήνες. Από την εμπειρία μου, ο χρόνος που περνούσα απομονωμένος από τον έξω κόσμο και περιβαλλόταν από μια στενή ομάδα ομοϊδεατών ανθρώπων είχε μεγάλη επιρροή στη νοοτροπία μου για πολλά διαφορετικά πράγματα. Για μένα, η προσωπική ανάπτυξη ή η απόκτηση υπομονής και κατανόησης για τους άλλους είχαν απόλυτη συνάφεια με τον τρόπο ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αυτή η εμπειρία είναι ανεκτίμητη σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων, η παρακολούθηση των φωλιών στις παραλίες περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες. Μεγάλο μέρος του φόρτου εργασίας παρακολούθησης συνίσταται στην επισήμανση των χελωνών και στην εύρεση φωλιών (αρχής γενομένης από τη μέση της σεζόν) ή στην προστασία των φωλιών / εκκολαπτηρίων και στην εκτέλεση ανασκαφών (μέση έως τέλος της εποχής). Περιττό να πω ότι υπήρχαν πάντα πολλά πράγματα και το έργο ήταν πάντα ενδιαφέρον. Εκτός από την παρακολούθηση, είναι εξίσου σημαντική η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις προσπάθειες διατήρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη στις παραλίες ωοτοκίας. Τέλος, είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων για να μπορεί το πρόγραμμα να συνεχίζεται και στο μέλλον.

Τα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι μόνο μια οικονομική επένδυση σε φιλανθρωπία που βρίσκεται κοντά στις καρδιές των εθελοντών. Δεν είναι απλώς μια επένδυση χρόνου για να διατηρήσουν αποτελεσματικά το έργο τους. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να επιστρέψουν κάθε χρόνο είναι η συναισθηματική επένδυση του κάθε ατόμου. Η προστασία της άγριας πανίδας και των τοπικών οικοσυστημάτων από τις ανθρωπογενείς απειλές, μαζί με μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών, καθώς και οι φύλακες των εθνικών πάρκων (όπως οι φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου) μπορούν να επικαλεστούν μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση. Υπήρχαν πτυχές διατήρησης, τις οποίες παρακολούθησα κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο, που σαφώς είχαν στο κέντρο τους ανθρώπους. Βλέποντας, από πρώτο χέρι, την τεράστια έκταση των οικολογικών και ενίοτε και των πολιτικών ζητημάτων που επηρεάζουν τα τοπικά και παγκόσμια οικοσυστήματα μας αναμφισβήτητα θα έχουν την τιμητική τους με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ανθεκτικότητα της ομάδας των εθελοντών και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου,

Οι φύλακες ήταν πάντα εμφανείς. Οι εθελοντές που συμμετείχαν πραγματικά αισθάνθηκαν μεγάλη περηφάνια σε κάθε μικρή νίκη και, δυστυχώς, έφεραν και τις απώλειες εξίσου βαθιά.

Μόλις το τέλος του προγράμματος ήταν κοντά, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν σε καμία περίπτωση έτοιμος να αφήσω αυτή την εμπειρία πίσω μου ακόμα. Η λύση ήταν απλή, πήγα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για τον επόμενο μήνα. Αποδείχθηκε ότι είναι ένας άλλος τρόπος για να εμβαθύνει κανείς ακόμη περισσότερο στην οργάνωση και να κατανοήσεις την πραγματική ανάγκη για συνεχή συγκέντρωση κεφαλαίων και αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Το Κέντρο Διάσωσης, που βρίσκεται στην Αθήνα, μου έδωσε το μεγάλο κίνητρο να συνεχίσω όσο το δυνατόν περισσότερο για την οργάνωση. Είναι εκπληκτικό να εργάζεσαι στενά με την όμορφη Caretta caretta.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο υπήρχαν αρκετές χελώνες (τραυματισμένες ή νεκρές θαλάσσιες χελώνες που ξεπλένονται σε παραλίες). Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι υπεύθυνος για τη συλλογή δεδομένων από τυχόν χελώνες στις παραλίες της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια του προγράμματος πεδίου. Το Κέντρο Διάσωσης είναι υπεύθυνο για τη θεραπεία και αποκατάσταση τυχόν τραυματισμένων χελωνών που βρίσκονται σε ολόκληρη την ακτή της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο, βοήθησα σε μια κλήση για μια ζωντανή τραυματισμένη χελώνα. Αφού μεταφέραμε τη χελώνα με ασφάλεια πίσω στην κατασκήνωση, περιμέναμε με ανυπομονησία τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης το ίδιο βράδυ. Αυτή η υπόθεση έμελλε να γίνει πολύ προσωπική για μένα. Η διάσωση μιας τραυματισμένης χελώνας, η θεραπεία της, ο καθαρισμός και η σίτιση αυτού του άγριου τραυματισμένου ζώου ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά και εκπληκτικά γεγονότα που βίωσα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Θα ήθελα ιδιαίτερα να συστήσω σε όλους τους ανθρώπους με αγάπη στα ζώα και τη φύση να σκεφτούν σοβαρά τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ, τόσο στα προγράμματα πεδίου όσο και στο Κέντρο Διάσωσης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους τους συν εθελοντές μου κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Ζάκυνθο για όσα έμαθα και έζησα. Ευχαριστώ για την υπέροχη ομάδα υπευθύνων του 2017, για την εκπληκτική δουλειά που έκαναν. Και τέλος, ευχαριστώ τον ΑΡΧΕΛΩΝ ως οργάνωση για το τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί.

Ααρών ΜακΚόριμ ΑΡΧΕΛΩΝ Εθελοντής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!