17/01/2018

Εθελοντισμός στον ΑΡΧΕΛΩΝ

ethelontismos-ston-arxelwn-stef.jpg

Η πρώτη μου γεύση με τον ΑΡΧΕΛΩΝ διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα ως επισκέπτης στο πρόγραμμα πεδίου της Ζακύνθου. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάποιο επάγγελμα στον τομέα της διατήρησης του περιβάλλοντος και αυτή ήταν η πρώτη πραγματική μου εμπειρία. Έφτασα στον χώρο διαμονής στη Ζάκυνθο το Σεπτέμβριο του 2016 και έμεινα έκπληκτος με το τόσο θερμό καλωσόρισμα. Ήδη από το δεύτερο βράδυ κατάλαβα ότι επρόκειτο να επιστρέψω.

Στις αρχές του 2017 το μυαλό μου δεν ξέχασε αυτήν την υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου. Μόλις είχα αρκετά χρήματα, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και έφυγα από το σπίτι μου για εθελοντισμό. Ευτυχώς, μπορώ να σας πω χωρίς δισταγμό ότι ο χρόνος μου στο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εκπληκτικός. Μία από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου! Από ό,τι έχω ακούσει, πολλοί άνθρωποι την αποκαλούν μια εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο σκέψης ή ακόμη και την ζωή σου. Συμμετείχα στο πρόγραμμα πεδίου Ζακύνθου ως εθελοντής από τον Αύγουστο έως το τέλος του, στα μέσα Οκτωβρίου. Η μόνη μου λύπη είναι που δεν συμμετείχα νωρίτερα!

Ως επί το πλείστων, οι εθελοντές που ήρθαν στο πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ το καλοκαίρι έμειναν για ένα ή δύο μήνες. Από την εμπειρία μου, ο χρόνος που περνούσα απομονωμένος από τον έξω κόσμο και περιβαλλόταν από μια στενή ομάδα ομοϊδεατών ανθρώπων είχε μεγάλη επιρροή στη νοοτροπία μου για πολλά διαφορετικά πράγματα. Για μένα, η προσωπική ανάπτυξη ή η απόκτηση υπομονής και κατανόησης για τους άλλους είχαν απόλυτη συνάφεια με τον τρόπο ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αυτή η εμπειρία είναι ανεκτίμητη σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων, η παρακολούθηση των φωλιών στις παραλίες περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες. Μεγάλο μέρος του φόρτου εργασίας παρακολούθησης συνίσταται στην επισήμανση των χελωνών και στην εύρεση φωλιών (αρχής γενομένης από τη μέση της σεζόν) ή στην προστασία των φωλιών / εκκολαπτηρίων και στην εκτέλεση ανασκαφών (μέση έως τέλος της εποχής). Περιττό να πω ότι υπήρχαν πάντα πολλά πράγματα και το έργο ήταν πάντα ενδιαφέρον. Εκτός από την παρακολούθηση, είναι εξίσου σημαντική η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις προσπάθειες διατήρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη στις παραλίες ωοτοκίας. Τέλος, είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων για να μπορεί το πρόγραμμα να συνεχίζεται και στο μέλλον.

Τα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι μόνο μια οικονομική επένδυση σε φιλανθρωπία που βρίσκεται κοντά στις καρδιές των εθελοντών. Δεν είναι απλώς μια επένδυση χρόνου για να διατηρήσουν αποτελεσματικά το έργο τους. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να επιστρέψουν κάθε χρόνο είναι η συναισθηματική επένδυση του κάθε ατόμου. Η προστασία της άγριας πανίδας και των τοπικών οικοσυστημάτων από τις ανθρωπογενείς απειλές, μαζί με μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών, καθώς και οι φύλακες των εθνικών πάρκων (όπως οι φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου) μπορούν να επικαλεστούν μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση. Υπήρχαν πτυχές διατήρησης, τις οποίες παρακολούθησα κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο, που σαφώς είχαν στο κέντρο τους ανθρώπους. Βλέποντας, από πρώτο χέρι, την τεράστια έκταση των οικολογικών και ενίοτε και των πολιτικών ζητημάτων που επηρεάζουν τα τοπικά και παγκόσμια οικοσυστήματα μας αναμφισβήτητα θα έχουν την τιμητική τους με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ανθεκτικότητα της ομάδας των εθελοντών και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου,

Οι φύλακες ήταν πάντα εμφανείς. Οι εθελοντές που συμμετείχαν πραγματικά αισθάνθηκαν μεγάλη περηφάνια σε κάθε μικρή νίκη και, δυστυχώς, έφεραν και τις απώλειες εξίσου βαθιά.

Μόλις το τέλος του προγράμματος ήταν κοντά, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν σε καμία περίπτωση έτοιμος να αφήσω αυτή την εμπειρία πίσω μου ακόμα. Η λύση ήταν απλή, πήγα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για τον επόμενο μήνα. Αποδείχθηκε ότι είναι ένας άλλος τρόπος για να εμβαθύνει κανείς ακόμη περισσότερο στην οργάνωση και να κατανοήσεις την πραγματική ανάγκη για συνεχή συγκέντρωση κεφαλαίων και αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Το Κέντρο Διάσωσης, που βρίσκεται στην Αθήνα, μου έδωσε το μεγάλο κίνητρο να συνεχίσω όσο το δυνατόν περισσότερο για την οργάνωση. Είναι εκπληκτικό να εργάζεσαι στενά με την όμορφη Caretta caretta.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο υπήρχαν αρκετές χελώνες (τραυματισμένες ή νεκρές θαλάσσιες χελώνες που ξεπλένονται σε παραλίες). Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι υπεύθυνος για τη συλλογή δεδομένων από τυχόν χελώνες στις παραλίες της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια του προγράμματος πεδίου. Το Κέντρο Διάσωσης είναι υπεύθυνο για τη θεραπεία και αποκατάσταση τυχόν τραυματισμένων χελωνών που βρίσκονται σε ολόκληρη την ακτή της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο, βοήθησα σε μια κλήση για μια ζωντανή τραυματισμένη χελώνα. Αφού μεταφέραμε τη χελώνα με ασφάλεια πίσω στην κατασκήνωση, περιμέναμε με ανυπομονησία τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης το ίδιο βράδυ. Αυτή η υπόθεση έμελλε να γίνει πολύ προσωπική για μένα. Η διάσωση μιας τραυματισμένης χελώνας, η θεραπεία της, ο καθαρισμός και η σίτιση αυτού του άγριου τραυματισμένου ζώου ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά και εκπληκτικά γεγονότα που βίωσα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Θα ήθελα ιδιαίτερα να συστήσω σε όλους τους ανθρώπους με αγάπη στα ζώα και τη φύση να σκεφτούν σοβαρά τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ, τόσο στα προγράμματα πεδίου όσο και στο Κέντρο Διάσωσης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους τους συν εθελοντές μου κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Ζάκυνθο για όσα έμαθα και έζησα. Ευχαριστώ για την υπέροχη ομάδα υπευθύνων του 2017, για την εκπληκτική δουλειά που έκαναν. Και τέλος, ευχαριστώ τον ΑΡΧΕΛΩΝ ως οργάνωση για το τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί.

Ααρών ΜακΚόριμ ΑΡΧΕΛΩΝ Εθελοντής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!