Επείγοντα περιστατικά χελωνών
Ειδικά την περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών τα τηλεφωνήματα από ευαισθητοποιημένους πολίτες που βρίσκουν αποπροσανατολισμένα χελωνάκια πληθαίνουν και η κατά τόπους ερευνητική ομάδα τρέχει για κάθε μια ʽTURTLE EMERGENCYʼ όπου κι αν βρίσκεται.
Το πρόγραμμα της Κρήτης την τελευταία εβδομάδα έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλά τέτοια περιστατικά. Στις 3 Σεπτέμβρη ένα τηλέφωνο από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου τα χαράματα κινητοποίησε άμεσα την υπεύθυνη παρακολούθησης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας (monitoring) του προγράμματος Ρεθύμνου, Jennifer Swiggs, που μαζί με την Συντονίστρια του Προγράμματος Κρήτης, Ρεγγίνα Στεφανάτου, βρέθηκαν από τις 2 μέχρι τις 4 το πρωί να μαζεύουν αποπροσανατολισμένα χελωνάκια στην παραλία της Επισκοπής. Η καίρια βοήθεια και των ευαισθητοποιημένων πολιτών που βρέθηκαν στην περιοχή συνετέλεσε στην σωτηρία 61 νεοσσών που μεταφέρθηκαν ασφαλώς σε σκοτεινό σημείο της παραλίας και αφέθηκαν στην άμμο μερικά μέτρα από τη θάλασσα για να ξεκινήσουν προς την σωστή κατεύθυνση την δύσκολη πορεία τους προς την ενηλικίωση. Δυστυχώς τα φώτα των παρακείμενων εστιατορίων τα είχαν αποπροσανατολίσει και με το πρώτο φως της ημέρας θα αφυδατώνονταν και θα πέθαιναν.
Και το Πρόγραμμα Χανίων βρέθηκε σε αντίστοιχη κινητοποίηση στις 7 Σεπτέμβρη, όταν ευαισθητοποιημένος πολίτης βρήκε ένα αποπροσανατολισμένο και εξασθενημένο χελωνάκι σε ποτάμι κοντά στο Σταυρό. Κατόπιν συνεννόησης με τον Υπεύθυνο Κέντρου Διάσωσης & Δικτύου Διάσωσης, Παύλο Τσάρο, το χελωνάκι παρέλαβε η ομάδα του Προγράμματος Χανίων υπό την καθοδήγηση της Heather Bingham και της Ruth Robinson, και φρόντισε να επιστρέψει ασφαλώς στη θάλασσα.
Χωρίς τη βοήθεια όλων μας, όλα αυτά τα επείγοντα περιστατικά χελωνών δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Κάθε ένα αποπροσανατολισμένο χελωνάκι που φτάνει στη θάλασσα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση ενδιαφέροντος και καλής επικοινωνίας και συνεργασίας. Το Πρόγραμμα Κρήτης και ο ΑΡΧΕΛΩΝ ευχαριστούν θερμά όλους αυτούς τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται και επιλέγουν να προσπαθήσουν για κάθε ένα από αυτά, γιατί όλοι ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ. (Σ.Τ.)
Ο Οκτώβριος τελειώνει με ακόμη δύο απελευθερώσεις
Άλλη μια υπέροχη στιγμή στη προσπάθειά μας για τη σωτηρία τους...
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2026
Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης
Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2026
Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!
Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/07/2026
Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!
Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.


