09/09/2024

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!

Για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, ο ΑΡΧΕΛΩΝ εμπνέει εκατοντάδες νέους και παιδιά να αναλάβουν δράση για τη φύση στις ακτές και τη θάλασσα. Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, έχουν μετατρέψει τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα σε ένα αγαπημένο σύμβολο της πολύτιμης βιοποικιλότητας της Ελλάδας.

Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.

Photo of Sea Turtle Rescue Centre during a school visit

Οι μαθητές των πολυάριθμων τμημάτων των σχολείων της Αττικής είχαν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τους ασθενείς μας από κοντά στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας πραγματοποιώντας μια δια ζώσης επίσκεψη, ενώ οι μαθητές ολιγοθέσιων και μη απομακρυσμένων σχολείων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών, όπως η Ήπειρος, η Λέσβος και η Αμοργός, από μακριά πραγματοποιώντας μια διαδικτυακή ξενάγηση. Τα προγράμματα μας έφτασαν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας στα ελληνικά σχολεία των Βρυξελλών και της Ουτρέχτης και σε διεθνή σχολεία της Ελβετίας και της Αγγλίας.

Συγκινηθήκαμε βαθιά από το ενδιαφέρον και τη δέσμευση που επέδειξαν αυτοί οι μικροί οικολόγοι, οι οποίοι συγκέντρωσαν περίπου 20.000 ευρώ σε δωρεές για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας στη διάσωση και αποκατάσταση των τραυματισμένων χελωνών της Ελλάδας. Η γενναιοδωρία τους είναι απόδειξη της δύναμης της εκπαίδευσης και της σημασίας της καλλιέργειας μιας ουσιαστικής σχέσης με τη φύση.

A collage of 3 photos of school visits at the rescue centre

Είστε έτοιμοι να εμπνεύσετε τους μαθητές σας;

Οι κρατήσεις εκπαιδευτικών επισκέψεων για το σχολικό έτος 2024-2025 θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από τη σελίδα μας (www.archelon.gr) και το σύστημα κρατήσεων θα ανοίξει στις 11 Σεπτεμβρίου μαζί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς!

Για πρώτη φορά φέτος οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επιλογή ανάμεσα σε 4 διαφορετικά προγράμματα!

Ταξιδέψτε με την τάξη σας στον κόσμο των θαλάσσιων χελωνών και καλλιεργήστε μια δια βίου εκτίμηση για τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας.

Κάντε κράτηση για μία δια ζώσης επίσκεψη με το σχολείο σας!

(Για τις διαδικτυακές επισκέψεις για τα σχολεία της περιφέρειας θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση μέσα στον Οκτώβριο.)

Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις θαλάσσιες χελώνες και τον πλανήτη μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/09/2024

    Συμμαχία για την Άγρια Ζωή

    Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα 

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/09/2024

    Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών

    Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/09/2024

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/09/2024

    Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/09/2024

    Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/08/2024

    Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/08/2024

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/08/2024

    Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο

    Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/07/2024

    Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!

    Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/07/2024

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!

    Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/07/2024

    Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!

    Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!