05/12/2022

Ανανεώνουμε το ραντεβού στον κόλπο της Μεσσαράς για το επόμενο καλοκαίρι!

Τα τελευταία 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιεί δράσεις προστασίας της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στις όμορφες παραλίες του κόλπου της Μεσσαράς, στην Κρήτη. Κάθε πρωί εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν στις παραλίες, που έχουν μήκος 8 χιλιόμετρα, ώστε να εντοπίσουν τα ίχνη της εξόδου των ενήλικων θηλυκών και τις φωλιές τους. Σχεδόν δύο μήνες αφού σημαδέψουν μία φωλιά, την επισκέπτονται ξανά για την εντόπιση και προστασία των εκκολαπτόμενων νεοσσών, που βγαίνουν τη νύχτα.

Οι ψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν τους «χελωνάδες»! Περίπου 110 φωλιές θαλάσσιας χελώνας καταγράφηκαν και χιλιάδες χελωνάκια βρήκαν τον δρόμο τους στην θάλασσα το 2022 με την βοήθειά τους. Η Ballantyne Colette, η Evans Shannon και ο Lang Fergus ήταν οι υπεύθυνοι πεδίου που εκπαίδευσαν και συντόνισαν τους εθελοντές στην καταγραφή και προστασία των φωλιών, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την οργάνωση της κατασκήνωσης.

ananewnoume-to-rantebou-ston-kolpo-ths-messaras-gia-to-epomeno-kalokairi-ARCHELON_MESSARA_1.jpg

«Όλοι οι συμμετέχοντες, υπεύθυνοι πεδίου, εθελοντές από μακριά και τοπικοί εθελοντές, ανταπεξήλθαν στις δυσκολίες και έτσι καταφέραμε να προστατεύσουμε όλες τις φωλιές και τα χελωνάκια. Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενέργεια που δώσατε στο πρόγραμμα », λέει η Λυδία Κουτρουδίτσου, η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η παραλία στα Μάταλα είναι διάσημη για τις ζωγραφιστές σπηλιές στους βράχους και του χίπηδες του ‘70. Παράλληλα πολύ κοντά στην παραλία ωοτοκίας βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού και ο αρχαιολογικός χώρος του Κομού. Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στη γύρω περιοχή λόγω των αρχαιολογικών χώρων. Οι επισκέπτες είναι ευαισθητοποιημένοι και προτιμούν πιο εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς.

«Έντονη τουριστική ανάπτυξη και δραστηριότητα στις παραλίες ωοτοκίας παρατηρείται μόνο σε ορισμένα σημεία του κόλπου της Μεσσαράς, κι εκεί προσπαθούμε να εφαρμόσουμε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τον τουρισμό» εξηγεί η Λυδία. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημέρωσαν σχεδόν 2000 επισκέπτες για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας σε παραλίες, σε ενημερωτικές προβολές, σε ξενοδοχεία αλλά και στον Εποχικό Σταθμό Ενημέρωσης στα Μάταλα.

ananewnoume-to-rantebou-ston-kolpo-ths-messaras-gia-to-epomeno-kalokairi-ARCHELON_MESSARA_2.jpg

Το πρόγραμμα του 2023 στον κόλπο Μεσσαράς έχει ήδη ανακοινωθεί. Ανανεώνουμε το ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι!

Αν ενδιαφέρεσαι να λάβεις μέρος στο πρόγραμμα προστατεύοντας φωλιές και μικρά χελωνάκια, μάθε περισσότερα εδώ.

Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις το φυλλάδιο με τα προγράμματα του 2023.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/01/2025

    ΑΡΧΕΛΩΝ 2024: Συνεχίζουμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και την προστασία των ωκεανών

    Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/01/2025

    Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/01/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/01/2025

    Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.

    Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/01/2025

    Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!

    Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2024

    Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.

    Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/12/2024

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.

    Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/12/2024

    Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης

    Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/12/2024

    Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!

    Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/11/2024

    Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού

    Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/11/2024

    Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!

    Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/11/2024

    Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/11/2024

    Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!

    Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/11/2024

    Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα

    Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2024

    Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!