ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Γενικές Πληροφορίες

 

Τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ χρειάζονται ενθουσιώδεις και αφοσιωμένους εθελοντές που θα βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Κάθε πρόγραμμα συνεισφέρει με διαφορετικό τρόπο στις ανάγκες προστασίας ανάλογα με τον τόπο διεξαγωγής του.

 • Στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέτα (Caretta caretta) στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη γίνεται συστηματική παρακολούθηση της αναπαραγωγής των μεγαλύτερων πληθυσμών στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Επίσης γίνεται προστασία φωλιών και ενημέρωση/ ευαισθητοποίηση του κοινού. ΟΙ παραλίες αυτές παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία 30 χρόνια και η συνέχιση των δράσεων προστασίας έχει ζωτική σημασία. Τα προγράμματα εκτελούνται από το Μάιο μέχρι και το Σεπτέμβριο κάθε χρόνο.
 • Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής (κοντά στην Αθήνα) δίπλα στη θάλασσα, θα συμμετέχεις στην καθημερινή λειτουργία του Κέντρου. Οι ασχολίες περιλαμβάνουν την παραλαβή τραυματισμένων και άρρωστων ζώων από όλη την Ελλάδα, την καθημερινή περίθαλψη και αποκατάστασή τους υπό την επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού και την απελευθέρωσή τους πίσω στη θάλασσα όταν αποθεραπευθούν. Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1994 και λειτουργεί όλο το χρόνο με παράλληλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού.
 • Στα ρηχά νερά του Αμβρακικού Κόλπου, στη βορειοδυτική Ελλάδα, γίνεται παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων από ένα σημαντικό διατροφικό πεδίο θαλασσίων χελωνών. Οι χελώνες «συλλαμβάνονται» με τη μέθοδο του «ροντέο» από βάρκα, παίρνονται δεδομένα και μετρήσεις και αφήνονται πίσω στη θάλασσα μέσα σε λίγα λεπτά. Στο ίδιο πρόγραμμα, στις παραλίες της Πρέβεζας γίνονται έρευνες για φωλεοποίηση και δράσεις προστασίας φωλιών. Το πρόγραμμα εκτελείται από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Αυγούστου κάθε χρόνο.

 

Σημαντικές πληροφορίες

 1. Η συμμετοχή εθελοντών για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία των προγραμμάτων.
 2. Εθελοντέςπουεπιστρέφουνσταπρογράμματαείναικαλοδεχούμενοικαθώςενισχύουν την απόδοση των ομάδων με την εμπειρία τους.
 3. Σε όλα τα προγράμματα δίνεται δυνατότητα για πρακτική άσκηση φοιτητών από διάφορα ακαδημαϊκά πεδία.
 4. Μπορούν να γίνουν συνδυασμοί συμμετοχής σε πάνω από ένα προγράμματα, εφόσον η συνολική παραμονή είναι 8 μήνες και πάνω.
 5. Υπάρχουν ευκαιρίες για οικογενειακό εθελοντισμό σε 4 προγράμματα παραλιών ωοτοκίας.
 6. Η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου συνεισφέρει σημαντικά στην απρόσκοπτη εκτέλεση των προγραμμάτων.
 7. Θα απαντήσουμε στη αίτησή σας εντός 10 ημερών.

Επίσης σημειώστε ότι:

 • Τα αγγλικά είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε όλα τα προγράμματα. Θα εκτιμηθεί η γνώση άλλων γλωσσών και η κατοχή δεξιοτήτων. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προηγούμενη εμπειρία ή γνώση για τις θαλάσσιες χελώνες.
 • Ένας συγκεκριμένος αριθμός εθελοντών με άριστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας και νοοτροπίας είναι απαραίτητος για τα προγράμματα σε παραλίες ωοτοκίας. Δείτε περισσότερα.
 • Εθελοντές προηγούμενων ετών με υψηλού βαθμού δεξιότητες μπορούν να κάνουν αίτηση για την επιλογή τους σαν Υπεύθυνοι Πεδίου. Η διαδικασία επιλογής υπευθύνων πεδίου έχει καταληκτική προθεσμία αίτησης. Δείτε περισσότερα.
 • Η εθελοντική εισφορά συμμετοχής αφορά το διοικητικό κόστος και το κόστος εκπαίδευσης, κάλυψη ασφάλειας για ατυχήματα ( μέχρι ένα όριο), ετήσια συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ και, στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος διαμονής. Η πολιτική για τις ακυρώσεις και την αλλαγή ημερομηνιών συμμετοχής περιλαμβάνεται στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εθελοντικών εισφορών, που θα ισχύει για συμμετοχή μετά την 1/1/2019. Δείτε τον Γενικό Πίνακα.

 

Προϋποθέσεις για να γίνεις εθελοντής full-time

 • Οι αιτούντες πρέπει να είναι πάνω από 18 ετών, ικανοί να επικοινωνούν πολύ καλά στα Αγγλικά και να έχουν προσωπική ασφάλιση υγείας
 • Η ελάχιστη περίοδος συμμετοχής στα προγράμματα είναι 4 εβδομάδες, αλλά συνιστάται θερμά σε όλους τους εθελοντές να δηλώσουν συμμετοχή για περισσότερο χρόνο π.χ. για 6 εβδομάδες ή περισσότερο.
 • Οι αιτούντες πρέπει να έχουν πολύ καλή υγεία και σωματική κατάσταση, καθώς τα προγράμματα περιλαμβάνουν απαιτητικά καθήκοντα και όρους διαμονής.
 • Οι εθελοντές επιλέγονται σε προσωπική βάση. Ομάδες με περισσότερα από 2 άτομα δεν γίνονται δεκτά στο ίδιο πρόγραμμα για την ίδια χρονική περίοδο.
 • Η συμμετοχή στα προγράμματα θα επιτραπεί μόνο στα άτομα που έχουν λάβει επιβεβαίωση από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ότι έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των εντύπων που αναφέρονται στην επιστολή αποδοχής τους.
 • Η διαδικασία αίτησης αναμένεται ότι θα αυτοματοποιηθεί με δυνατότητες on-line booking από τις αρχές του 2019. Μέχρι τότε, θα ακολουθούνται τα παρακάτω:
  • Συμπλήρωση και υποβολή της επίσημης on-line αίτησης προς τον ΑΡΧΕΛΩΝ
  • Λήψη της επιστολής αποδοχής από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η επιστολή περιλαμβάνει κατάλογο επιπλέον προαπαιτούμενων που πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 30 ημέρες, δηλαδή ιατρικού πιστοποιητικού, φωτογραφίας μεγέθους διαβατηρίου, αποδεικτικού αποστολής της εισφοράς και δύο υπογεγραμμένων εντύπων συμμετοχής.
  • Λήψη επιβεβαίωσης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μετά την υποβολή όλων των προ απαιτούμενων εντύπων από το εθελοντή.
  • Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των στοιχείων άφιξης στο πρόγραμμα από τον εθελοντή προς τον ΑΡΧΕΛΩΝ, το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από 5 εργάσιμες ημέρες πριν την αναμενόμενη άφιξη.
 • ΟΙ εθελοντές πρέπει να φέρουν τον δικός τους εξοπλισμό κατασκήνωσης (υπνόσακο, σκηνή, φακό, ξυπνητήρι κλπ.)
 • Οι εθελοντές πρέπει να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε κοινή διαβίωση, να ζήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε μέρη μοναχικά ή και σε μέρη με πολυκοσμία, συχνά σαν μέλη μικρών ομάδων και συνήθως σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Παρόλο που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, είναι απαραίτητο να είναι ικανοί να ζήσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και προέλευσης.
 • Οι εθελοντές εκπαιδεύονται και επιβλέπονται από τους Υπεύθυνους Πεδίου και έμπειρους Υπεύθυνους προγραμμάτων. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν σε κάθε καθήκον του προγράμματος.
 • Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι ικανοί να λειτουργήσουν σαν μέλη μικρών ομάδων και να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους με υπευθυνότητα. Τα καθήκοντα οργανώνονται και μοιράζονται από τους Υπεύθυνους Πεδίου και μπορεί να περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα, βάρδιες νυκτερινές ή βάρδιες πολύωρες μέσα στην ημέρα.
 • Κάποιες φορές η δράση γίνεται μέσα στη ζέστη στην ύπαιθρο, είναι πολύωρη ( φθάνει μέχρι 6 ώρες) και περιλαμβάνει περπάτημα για μεγάλες αποστάσεις ή ανηφόρες και κατηφόρες για να φτάσει κανείς σε συγκεκριμένες παραλίες. Με ένα μέσο επίπεδο αντοχών αυτό είναι δυνατό αλλά θα πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για απαιτητική και κουραστική δράση. Με τη σωστή στάση και τη σωστή ομάδα, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να περάσει κανείς υπέροχα!
 • Ο ελεύθερος χρόνος οργανώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του προγράμματος και είναι συνήθως 3 ημέρες ρεπό ανά περίοδο 4 εβδομάδων, που δεν μπορούν να είναι συνεχόμενες.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 

The Sea Turtle Rescue Centre

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Έλα μαζί μας στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών. Θα έχεις μια άμεση εμπειρία με τα θαυμαστά αυτά πλάσματα της θάλασσας και θα βοηθήσεις στην περίθαλψη, την αποκατάσταση και την απελευθέρωσή τους πίσω στη θάλασσα.

Διάρκεια:  Όλο το χρόνο
Εισφορά συμμετοχής: από €400 (περιλαμβάνεται διαμονή) 

Περισσότερα

PELOPONNESE - Bay of Kyparissia

Πελοπόννησος - Κυπαρισσία

Προστάτεψε την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα δηλώνοντας συμμετοχή στο πρόγραμμα προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κυπαρισσία.

Διάρκεια:  8 Μαΐου– 30 Σεπτεμβρίου
Εισφορά συμμετοχής: από €350 (περιλαμβάνεται διαμονή)
Για περιορισμένο αριθμό Ελληνόφωνων:  από €100 (περιλαμβάνεται διαμονή)

Περισσότερα

PELOPONNESE - Lakonikos Bay

Πελοπόννησος - Λακωνικός

Γίνε εθελοντής και σώσε τις θαλάσσιες χελώνες και τις φωλιές τους στις παραλίες του Λακωνικού κόλπου.

Διάρκεια:  26 Μαΐου– 30 Σεπτεμβρίου
Εισφορά συμμετοχής: από €350 (περιλαμβάνεται διαμονή)
Για περιορισμένο αριθμό Ελληνόφωνων:  από €100 (περιλαμβάνεται διαμονή)

Περισσότερα

PELOPONNESE - Koroni

Πελοπόννησος - Κορώνη

Προστάτεψε τις χελώνες και τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στις παραλίες της όμορφης Κορώνης, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο

Διάρκεια:  8 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου
Εισφορά συμμετοχής: από €350 (περιλαμβάνεται διαμονή)
Για περιορισμένο αριθμό Ελληνόφωνων:  από €100 (περιλαμβάνεται διαμονή)

Περισσότερα

Amvrakikos Bay

Αμβρακικός

Μία μοναδική ευκαιρία να συμμετέχεις σε έρευνες, να έχεις απευθείας επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες στη θάλασσα και να ανιχνεύσεις την αναπαραγωγική δραστηριότητα στη δυτική Ελλάδα.

Διάρκεια:  15 Ιουνίου – 15 Αυγούστου
Εισφορά συμμετοχής: €600 (περιλαμβάνεται διαμονή)

Περισσότερα

Zakynthos Island

Ζάκυνθος

Έλα μαζί μας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου για την παρακολούθηση και προστασία μίας από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο.

Διάρκεια:  8 Μαΐου– 15 Οκτωβρίου
Εισφορά συμμετοχής: από €350 (περιλαμβάνεται διαμονή)
Για περιορισμένο αριθμό Ελληνόφωνων:  από €100 (περιλαμβάνεται διαμονή)

Περισσότερα

CRETE - Rethymno

Κρήτη - Ρέθυμνο

Βοήθησε τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα να κάνουν τις φωλιές τους και τα μικρά χελωνάκια να σωθούν στο εθελοντικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο.

Διάρκεια:  8 Μαΐου– 10 Οκτωβρίου
Εισφορά συμμετοχής: από €350 (περιλαμβάνεται διαμονή)
Για περιορισμένο αριθμό Ελληνόφωνων:  από €100 (περιλαμβάνεται διαμονή)

Περισσότερα

CRETE - Chania

Κρήτη - Χανιά

Γίνε εθελοντής και προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες και τις φωλιές τους στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά.

Διάρκεια:  11 Μαΐου– 30 Σεπτεμβρίου
Εισφορά συμμετοχής: από €350 (περιλαμβάνεται διαμονή)
Για περιορισμένο αριθμό Ελληνόφωνων:  από €100 (περιλαμβάνεται διαμονή)

Περισσότερα

CRETE - Bay of Messara

Κρήτη - Μεσσαρά

Δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ και προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και το βιότοπό τους στον κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη.

Διάρκεια:  2 Ιουνίου- 25 Σεπτεμβρίου
Εισφορά συμμετοχής: από €350 (περιλαμβάνεται διαμονή)
Για περιορισμένο αριθμό Ελληνόφωνων:  από €100 (περιλαμβάνεται διαμονή)

Περισσότερα

Ειδικές κατηγορίες & άλλες ευκαιρίες 

Εθελοντές part time στο κέντρο διάσωσης

Οικογενειακός εθελοντισμός

Groups

Rescue Network Member

Πρακτική άσκηση και ευκαιρίες έρευνας

 

Navigation

Social Media