ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Κάλεσμα για Υπεύθυνους Πεδίου: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις!

Έχεις ενδιαφέρον για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων ή την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον; Έχεις συμμετάσχει ποτέ ως εθελοντής σε προγράμματα προστασίας ή έχεις εργαστεί στο πεδίο κατασκηνώνοντας στην ύπαιθρο; Ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις κοινότητες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς; Πιστεύεις ότι μπορείς να μεταδώσεις γνώσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους; Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου (Field Leaders) στα Προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί, καταγράφει και προστατεύει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών Καρέττα με τη βοήθεια εθελοντών εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Επτά Προγράμματα προστασίας διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας. Στόχος είναι η προστασία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς, με εθελοντές από όλο τον κόσμο να καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι για να λάβουν μέρος στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ειδικευμένων εθελοντών επιλέγεται για να γίνουν οι Υπεύθυνοι Πεδίου κάθε Προγράμματος.

Κάλεσμα για Υπεύθυνους Πεδίου: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις!

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου είναι αρμόδιοι για την καθοδήγηση των ομάδων και τη διασφάλιση της σωστής υλοποίησης των δράσεων καταγραφής και προστασίας (Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας - Monitoring Field Leaders), των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού (Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης - Public Awareness Field Leaders) και την καλή κατάσταση των Ερευνητικών Σταθμών του ΑΡΧΕΛΩΝ (Υπεύθυνοι Εθελοντών και Κατασκήνωσης - Camp and Volunteer Field Leaders). Μαζί διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και διάθεση των εθελοντών και διαχειρίζονται προβλήματα που παρουσιάζονται, σε συνεργασία πάντα με τους Υπεύθυνους των Προγραμμάτων (Project Managers).

Η υποβολή των αιτήσεων έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η επιλογή θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρέχει την απαραίτητη εκπαίδευση, ξεκινώντας με ένα διαδικτυακό σεμινάριο τον Απριλίο. Ακολουθεί ένα μονοήμερο σεμινάριο στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, στις αρχές Μαΐου, πριν οι ομάδες ξεκινήσουν για τις παραλίες ωοτοκίας. Η εκπαίδευση στο πεδίο θα οργανωθεί γύρω στον Ιούλιο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Προγράμματος», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η θέση του Υπεύθυνου Πεδίου προσφέρει υψηλό επίπεδο εμπειρίας σε έργα διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και ανάπτυξη επικοινωνιακών και ηγετικών δεξιοτήτων. «Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα ήταν να χτίζω και να διατηρώ δεσμούς με ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Jacob Whelan, ο περσινός Υπεύθυνος Καταγραφής και Προστασίας στο Πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου δεν δικαιούνται μισθό αλλά τους παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, στέγαση σε κατασκήνωση, βασικά έξοδα διατροφής, καθώς και ασφάλιση έναντι ατυχημάτων. Οι υποψήφιοι με προηγούμενη εμπειρία ως Υπεύθυνοι Πεδίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή σε παρόμοια προγράμματα δικαιούνται πρόσθετα οφέλη.

Κάλεσμα για Υπεύθυνους Πεδίου: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις!

Η επιστροφή στα Προγράμματα ως Υπεύθυνος Πεδίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ηγηθείτε των δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσετε και να βοηθήσετε άλλους. «Μου άρεσε πολύ η δουλειά μου και είμαι πολύ ικανοποιημένη με την εξέλιξη της σεζόν. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία!», λέει η Lucie Grosjean, η περσινή Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο Πρόγραμμα των Χανίων, Κρήτης.

Για να πληροίτε τα κριτήρια για τη θέση, πρέπει να είστε άνω των 20 ετών, να έχετε άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ΕΕ ή διεθνής), να γνωρίζετε άπταιστα αγγλικά και να είστε έτοιμοι να περάσετε από 3 έως 6 μήνες στο πεδίο. Προηγούμενη συμμετοχή σε Προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα. Οι αιτήσεις για τις θέσεις του φετινού καλοκαιριού είναι πλέον ανοιχτές με προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις! Θα βρεις τα πάντα σχετικά με την υποβολή της αίτησης σου εδώ.

 

Navigation

Social Media