ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Αναζητάτε μια μοναδική οικογενειακή εμπειρία για την περίοδο των διακοπών ή τα Σαββατοκύριακα; Ελάτε για μια επίσκεψη στον ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί ένα «νοσοκομείο» για τις τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα σημείο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στο χώρο του μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έρχονται κοντά στα πανάρχαια αυτά ζώα, στους βιοτόπους τους, στις ιστορίες τους και στους ανθρώπους που αγωνίζονται μαζί τους ώστε να επιστρέψουν υγιή στη θάλασσα.

Αυτό το ιδιαίτερο «νοσοκομείο» βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας δίπλα στην θάλασσα και στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένα παλιά βαγόνια τραίνου και κοντέινερ. Τους επισκέπτες υποδέχονται στην είσοδο εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και η περιήγηση γίνεται σε ημι-υπαίθρια διαδρομή, πλάι στις εξωτερικές δεξαμενές, στο θερμοκήπιο και στην ειδικά διαμορφωμένη έκθεση πληροφοριών.

Αναζητάτε μια μοναδική οικογενειακή εμπειρία για την περίοδο των διακοπών ή τα Σαββατοκύριακα; Ελάτε για μια επίσκεψη στον ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα

Η λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισε το 1994 με τη συνεργασία του Δήμου Γλυφάδας. Από τότε μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει υποδεχτεί πάνω από 1250 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες. «Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις περίθαλψης το προσωπικό και οι εθελοντές δίνουν αγώνα διάσωσης για αυτές. Γύρω στις 700 χελώνες έχουν επιστρέψει υγιείς στη θάλασσα έχοντας ολοκληρώσει την περίθαλψή τους στο Κέντρο μέχρι σήμερα», λέει ο ωκεανογράφος Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου.

Οι θαλάσσιες χελώνες και το έργο των εθελοντών τραβούν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων και το Κέντρο έχει γίνει δημοφιλής προορισμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. «Δεχόμαστε πάνω από 10.000 επισκέπτες το χρόνο κατά τις ώρες ελεύθερης εισόδου του κοινού» λέει η Άννα Καρατσώρη, Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Πέραν αυτών, αρκετοί επιλέγουν να κλείσουν θέση ηλεκτρονικά στην 45λεπτη εκπαιδευτική ξενάγηση ”Sea Turtle Rescue Tour”, που απευθύνεται σε μικρές ομάδες που υιοθετούν μία τραυματισμένη χελώνα. Η ξενάγηση αυτή ολοκληρώνεται με προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε κλειστό χώρο. Λίγες ημέρες αργότερα, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ηλεκτρονικά πληροφορίες για τη χελώνα που υιοθέτησαν. «Συμμετέχοντας στο “Sea Turtle Rescue Tour” δεν είσαι απλός παρατηρητής των θαλάσσιων χελωνών αλλά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους!», τονίζει ο Δημήτρης.

Αναζητάτε μια μοναδική οικογενειακή εμπειρία για την περίοδο των διακοπών ή τα Σαββατοκύριακα; Ελάτε για μια επίσκεψη στον ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα

Στα σχόλια ανθρώπων που συμμετείχαν στην ξενάγηση διαβάζουμε:

«Μια ενδιαφέρουσα και ενημερωτική περιήγηση! Οι εθελοντές που μας ξενάγησαν είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και μοιράζονται τις πληροφορίες με ζωηρό και ενδιαφέροντα τρόπο.» (Jennie Reeves)

«Είναι μια εξαιρετική εμπειρία και την έχω ήδη προτείνει σε πολλούς ανθρώπους. Είναι υπέροχο να βλέπεις πόσο πολύ οι εθελοντές νοιάζονται για τις χελώνες. Απόλαυσα κάθε λεπτό αυτής της ξενάγησης και είμαι τόσο χαρούμενη που είχα την ευκαιρία να σας επισκεφτώ. Ας ελπίσουμε ότι μια μέρα θα επιστρέψω ως εθελόντρια!» (Hollie Wood)

«Η ξενάγηση αύξησε τη κατανόησή μας σχετικά με το γιατί τραυματίζονται οι θαλάσσιες χελώνες και τι κάνει το Κέντρο Διάσωσης καθημερινά για να τις βοηθήσει. Οι δύο κόρες μου άρχισαν ήδη να σκέπτονται τι θα μπορούσαν να κάνουν στο μέλλον για τον κόσμο..» (Jermaine Chow)

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας (στάση ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») και διαθέτει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (κατάστρωμα παρατήρησης και τουαλέτα).

Ελεύθερη είσοδος του κοινού κάθε Δευτέρα - Παρασκευή 13.00 - 15.00 και κάθε Σαββατοκύριακο 11:00 - 17:00, με δυνατότητα σύντομης επίσκεψης/ενημέρωσης από εθελοντή (μέχρι 15 λεπτά- Ελληνικά και Αγγλικά).

Η δραστηριότητα ξενάγηση ”Sea Turtle Rescue Tour” είναι διαθέσιμη κατόπιν κράτησης, για ομάδες από 1-8 άτομα (παιδιά κάτω των 4 ετών δωρεάν) που θα κάνουν μία δωρεά περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας για 10 ημέρες (50 Ευρώ). Η περιήγηση γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, εκτός του ωραρίου ελεύθερης εισόδου, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και είναι κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά. Διαρκεί 45 λεπτά και περιλαμβάνει πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες, τη διάσωση, την περίθαλψη και την προστασία τους στις παραλίες ωοτοκίας. Υπάρχει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (υπόστεγο παρατήρησης και τουαλέτα).Δείτε πληροφορίες και κάνετε κρατήσεις θέσεων online.

Επικοινωνία στο τηλέφωνο 210 8982600 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00-17:00) και στο email rc.officer@archelon.gr

Υποσημείωση: Το Κέντρο Διάσωσης θα παραμείνει κλειστό τις ακόλουθες ημερομηνίες:
24/12/2022, 25/12/2022, 26/12/2022, 31/12/2022, 01/01/2023, 06/01/2023

 

 

 

Navigation

Social Media