ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Το «διαφορετικό» πρόγραμμα για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό κόλπο

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας κλειστός κόλπος στη Δυτική Ελλάδα, που επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος μέσω του στενού της Πρέβεζας. Είναι μία περιοχή με μεγάλη οικολογική σημασία και έχει χαρακτηριστεί «Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων» καθώς έχουν καταγραφεί εκεί 290 είδη πουλιών από τα οποία τα 220 παρατηρούνται κάθε χρόνο. Παρότι δεν έχει παρατηρηθεί ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας μέσα στον Κόλπο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται εκεί τα τελευταία 20 χρόνια με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι σε άλλα προγράμματα.

Το «διαφορετικό» πρόγραμμα για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό κόλπο

«Έχει ανακαλυφθεί ότι ο Αμβρακικός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους τροφοληψίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα», εξηγεί η Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου - Αμβρακικού. «Σκοπός του προγράμματος είναι η συλλογή δεδομένων για τη δομή και την προέλευση των πληθυσμών, καθώς και για τον ρυθμό ανάπτυξης των θαλάσσιων χελωνών που τρέφονται εκεί», συμπληρώνει. Οι βασικές δραστηριότητες του προγράμματος είναι ο εντοπισμός και η ολιγόλεπτη σύλληψη θαλάσσιων χελωνών, χρησιμοποιώντας βάρκα, κατά την οποία γίνεται η σήμανση και οι μετρήσεις.

Για άλλη μια χρονιά, λοιπόν, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό Κόλπο. «Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές και τον Υπεύθυνο Καταγραφών, Leo Cormary, για το χρόνο και την αφοσίωσή τους που τελικά συνέβαλαν σε μια πολύ επιτυχημένη σεζόν», λέει η Γαλήνη. Το φετινό καλοκαίρι ήταν ξεχωριστό για όλους καθώς σηματοδοτήθηκε από μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Η Γαλήνη εξηγεί ενθουσιασμένη: «Πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια η ομάδα πεδίου κατάφερε τη σύλληψη ενήλικης Πράσινης Χελώνας!». Η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) είναι ένα λιγότερο γνωστό είδος θαλάσσιας χελώνας που κολυμπάει στα ελληνικά νερά. Σε αντίθεση με την Καρέττα, δεν επισκέπτεται τις ελληνικές ακτές για ωοτοκία αλλά τη βρίσκουμε συχνά σε διάφορα σημεία προς αναζήτηση τροφής.

Το «διαφορετικό» πρόγραμμα για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό κόλπο

Αν ενδιαφέρεσαι να συμμετέχεις στο πρόγραμμα του Αμβρακικού το καλοκαίρι του 2023, δες περισσότερες πληροφορίες και κάνε αίτηση εδώ. Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις το φυλλάδιο με τα προγράμματα του 2023.


 

Navigation

Social Media