ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούλιος 2017);

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιουλίου του 2017.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, από την πεποίθηση ότι κάποιος άλλος, θα το σώσει» Robert Swan

 

Ευτυχώς, πολλές από τις χελώνες που δέχθηκαν αγωγή και θεραπεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν αναρρώσει και τώρα που όλες οι μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές λειτουργούν, μπορούμε να τις παρακολουθούμε και να τις απελευθερώσουμε γρηγορότερα από ό,τι ήταν δυνατόν την περασμένη χρονιά. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των χελωνών που κατά το παρόν διάστημα δέχονται θεραπεία, αν και είναι ακόμη αρκετά μεγάλος, είναι περισσότερο διαχειρίσιμος.

Τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους εθελοντές για την αφοσίωση τους και για την σκληρή δουλειά τους, κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων ημερών του καύσωνα που έπληξαν την περιοχή μας.

Με περισσότερα άτομα στις παραλίες και στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η οποία συμπίπτει και με το ζευγάρωμα της Καρέτα, την φωλεοποίηση και την εκκόλαψη, υπάρχουν περισσότερες αναφορές για “μπλεγμένες» χελώνες (τραυματισμένες ή νεκρές). Οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργάζονται στο πεδίο, είναι συντονισμένες για τη διάσωση και την περίθαλψη των τραυματισμένων χελωνών, τις οποίες βρίσκουν ή αναφέρονται σε αυτούς, και στην οργάνωση τις μεταφοράς τους, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα. Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές και στους πολίτες για τον ενδιαφέρον τους στις θαλάσσιες χελώνες.

Ο «Ηλιος», Μία καρέτα που το καβούκι της έχει μήκος 61.3 εκ. και ζυγίζει 28 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ στις 14 Ιουλίου 2017. Η χελώνα είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, με ένα τραύμα στο κεφάλι, στη δεξιά πλευρά, ακριβώς πάνω από το μάτι της. Το τραύμα είχε επί σκοπώ προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Ευχαριστούμε τη Μονάδα Σπάνιων και Άγριων Ζώων ( Επικεφαλής της μονάδας η κα. Κομνηνού) της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και όλους τους φοιτητές για την προσφορά των πρώτων βοηθειών και για την οργάνωση της μεταφοράς της χελώνας στο Κ.Δ.

Η «Θάλεια» ήρθε από την Πρέβεζα στις 28 Ιουλίου του 2017. Το καβούκι της χελώνας είναι 58.9 εκ. μήκους και ζυγίζει 28 κιλά. Διασώθηκε στην Πέλλα, από ένα μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που έχει συνεισφέρει στη διάσωση πολλών χελωνών στο παρελθόν. Η Θάλεια, δεν έχει εμφανή τραύματα, και μέσω μιας εξέτασης αποκαλύφθηκε ότι το πλάστρον είναι μαλακό, πράγμα που κάποιες φορές καταδεικνύει ότι η χελώνα πάσχει από υποσιτισμό.

Η «Σύρα», έφθασε στο Κ.Δ στις 31 Ιουλίου του 2017 από την Ποσειδωνία (Σύρος). Το καβούκι της θαλάσσιας χελώνας έχει μήκος 66.4 εκ και βάρος 20.0 κιλά. Η χελώνα δεν είχε εμφανή τραύματα, αλλά οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι έπασχε από μόλυνση στο πνεύμονα. Η «Σύρα», προς το παρόν λαμβάνει θεραπεία για την κατάσταση της και αναμένεται να αναρρώσει. Πολλά ευχαριστώ στον κο. Γ.Μ για τη διάσωση της χελώνας.

Η «Χάτι» βρέθηκε να κολυμπάει κοντά στο λιμάνι του Αργοστολίου από το Σύλλογο Wildlife Sense της Κεφαλονιάς. Η χελώνα ήταν καλυμμένη με βδέλλες κάτω από τον λαιμό, στην περιοχή της αφόδευσης, και σε όλες τις κοιλότητες γύρω από τα πτερύγια της. Η θηλυκή χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 73.8εκ, και ζυγίζει 55.7 κιλά, δεν έχει εμφανή τραύματα. Παρόλα αυτά, η μόλυνση από τις βδέλλες είναι συνήθως ένδειξη αδράνειας για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως έχει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα. είναι η δεύτερη χελώνα αυτό το χρόνο που βρέθηκε, της χορηγήθηκε αγωγή και διασώθηκε από την ομάδα και έπειτα εστάλη στο Κ.Δ για αποκατάσταση. ( Δείτε τη σελίδα τους στο https://wildlifesense.com/en/kefalonia/ )

Η «Ρίκα», μία θαλάσσια χελώνα με καβούκι μήκους 49.6 εκ και βάρος 31.5 κιλά, έφθασε στο Κ.Δ στις 22 Ιουλίου του 2017, με τραύμα στο κεφάλι που προκλήθηκε σκοπίμως από ανθρώπινη ενέργεια. Η χελώνα βρέθηκε από την ομάδα Προστασίας Άγριας Ζωής της Νάξου και στάλθηκε στο Κ.Δ για θεραπεία. Τις θερμές ευχαριστίες μας ξανά στο Ρικάρντο, στο Γιάννη και την υπόλοιπη ομάδα της Νάξου για τη διάσωση της χελώνας και για τις συνεχείς προσπάθειες τους να προστατεύσουν τις θαλάσσιες χελώνες και την θαλάσσια βιοποικιλότητα στην περιοχή τους.

Η «Αθηνά», μια θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 63.0 εκ και έχει βάρος 25.0 κιλά, έφθασε στο Κ.Δ στις 12 Ιουλίου του 2017. Η χελώνα, η οποία βρέθηκε στον Πλαταμώνα, είχε τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, η χελώνα πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων της στις 29 Ιουλίου του 2017.

Η «Κόκο», έφθασε στο Κ.Δ από τη Ζάκυνθο στις 15 Ιουλίου του 2017 με πολλαπλά τραύματα, τα οποία προκλήθηκαν από τη σύγκρουση με ένα ταχύπλοο. Της χελώνας το καβούκι, έχει μήκος 72.0 εκ. Η χελώνα διασώθηκε από την ομάδα διάσωσης Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ και εστάλη στο Κ.Δ. Δυστυχώς όμως, πέθανε λίγο μετά την άφιξη της. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες αυτής της χελώνας, δείτε το άρθρο του ΑΡΧΕΛΩΝ στην ιστοσελίδα http://www.archelon.gr/eng/ournews.php?row=row10&nid=931

 

Απελευθερώσεις

Η «Σου», μια θαλάσσια χελώνα, η οποία έφθασε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2016 από τις Σπέτσες, επανάκτησε τις δυνάμεις της και αφέθηκε ελεύθερη στον κόλπο του Σαρωνικού στις 29 Ιουλίου του 2017. Η χελώνα είχε βρεθεί αδύναμη να επιπλέει στην επιφάνεια. Είχε δύο πολύ παλιά τραύματα στο κεφάλι (της έλειπε ένα πτερύγιο και ένα κομμάτι από το καβούκι της σε σχήμα ημισέληνου), τα οποία δεν ήταν η πηγή του προβλήματος της. Αφού της χορηγήθηκε αγωγή με αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα, επανάκτησε τις δυνάμεις της και αφέθηκε ελεύθερη. Πολλά ευχαριστώ στη Σου και Ασίζ, που τη διέσωσαν και υποστήριξαν οικονομικά την αποκατάσταση της.

Η «Σοφία» που έφθασε στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 από τα Χανιά, της αφαιρέθηκε το αγκίστρι που είχε καταπιεί, ανέρρωσε και αφέθηκε ελεύθερη στις 29 Ιουλίου του 2017 στον κόλπο του Σαρωνικού.

Η «Ρέα», η οποία έφθασε στις 29 Μαρτίου του 2017 από την Ερμιόνη, έχοντας ένα αγκίστρι στο στομάχι της, κατάφερε να αποβάλλει το αγκίστρι φυσικά και απελευθερώθηκε στις 29 Ιουλίου 2017 στον κόλπο του Σαρωνικού.

Ο «Πολύφυτος», που έφθασε από την Λέρο στις 15 Φεβρουαρίου 2017 υποφέροντας από υποθερμία, αφέθηκε ελεύθερος στις 11 Ιουλίου 2017 στην Κρήτη σε συνεργασία με την ομάδα του Grecotel, η οποία γενναιόδωρα πλήρωσε όλα τα έξοδα της χελώνας καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας. Συγκεκριμένα, τις ευχαριστίες μας στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace για την φιλοξενία της εκδήλωσης και για την συνεργασία τους με την ομάδα Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Επίσης θερμές ευχαριστίες στις τοπικές αρχές, στην κα. Ρένα Κουτσαλεδάκη, στον κο. Μάνο Νικολουδάκη και στη λιμενική αστυνομία. Θα θέλαμε ξανά να ευχαριστήσουμε τον γιατρό κο. Κοντραφούρη, μέλος του Κέντρου Διάσωσης και Αποκατάστασης ΑΡΙΩΝ Κρήτης, http://www.arion.org.gr/ για τη διαρκή βοήθεια τους στη διάσωση και στην περίθαλψη του Πολύφυτου και άλλων θαλάσσιων χελωνών. Υπάρχει ανάλογο άρθρο και φωτογραφίες από την απελευθέρωση στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. To άρθρο δεν διατίθεται στα αγγλικά, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τις φωτογραφίες. http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=923

Πολλά ευχαριστώ στο Athens Divers Club, που για μία ακόμα φορά, μας παρείχαν τα σκάφη τους για την απελευθέρωση της Σοφίας, της Ρέας και της Σου. Και για τη συνεχή συνεργασία τους με τον Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Για το βίντεο της απελευθέρωσης των τριών χελωνών, δείτε https://vimeo.com/228823540

ΘΑΝΑΤΟΙ

Aυτό το μήνα, υπήρξαν εφτά θάνατοι χελωνών, όλοι προκαλούμενοι από ανθρώπινη ενέργεια. Επιπρόσθετα, στις δύο χελώνες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, οι οποίες απεβίωσαν λίγου μετά την άφιξη τους, ακόμα πέντε χελώνες έχασαν τις ζωές τους, επειδή είχαν την ατυχία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους. Μία πέθανε από αγκίστρι που κατάπιε, η δεύτερη από ένα σκάφος που έπλεε με υπερβολική ταχύτητα, και πέντε πέθαναν από επιτηδευμένο χτύπημα στο κεφάλι και αφήνοντας τις να ξεψυχήσουν αργά.

Ο «Άκης» ο οποίος έφθασε στις 16 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο, με τραύμα στο κεφάλι, που είχε σκοπούμενα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια, κατέληξε στις 27 Ιουλίου 2017 εξαιτίας των τραυμάτων του.

Η «Λία», η οποία ήρθε από την Τήνο στις 22 Οκτωβρίου 2016, με ένα τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε προκληθεί επίτηδες από άνθρωπο, πέθανε στις 22 Οκτωβρίου 2016.

Η «Καλυψώ», μια θαλάσσια χελώνα, που ήρθε από το Ρέθυμνο στις 16 Ιουνίου 2017, πέθανε ένα μήνα αργότερα στις 16 Ιουλίου 2017. Η χελώνα είχε καταπιεί ένα αγκίστρι, ήταν πολύ αδύναμη να επιζήσει της εγχείρησης όταν κατέφθασε και οι προσπάθειες να την βοηθήσουμε να επανακτήσει τις δυνάμεις της, ήταν ανεπιτυχείς.

Η «Τριάδα», έφθασε στο Κ.Δ στις 9 Ιουνίου του 2017 από την Αλεξανδρούπολη, με ένα τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε προκληθεί σκοπούμενα από άνθρωπο. Η χελώνα ήταν αρκετά αδυνατισμένη όταν έφτασε, και της αφαιρέθηκε υγρό από τη μύτη. Παρόλες τις προσπάθειες να σωθεί, πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων της στις 19 Ιουλίου 2017.

Η «Καλλίστη», έφθασε στις 14 Ιουνίου 2017 από την Άρτα. Ήταν ακόμα μία χελώνα με τραύμα στο κεφάλι, προκαλούμενο από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, αποτέλεσμα των τραυμάτων της, ήταν ο θάνατος της στις 6 Ιουλίου 2017.

 

Γνωρίζατε ότι...

Κάθε μία από τις κατά τόπους ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχει την προσωπική της σελίδα στο FB, η οποία ανανεώνεται τακτικά. Πληκτρολογήστε το όνομα ΑΡΧΕΛΩΝ στην μπάρα αναζήτησης του FB και θα δείτε τις διαφορετικές παραλίες δράσης και επιπλέον το έργο του Αμβρακικού Κόλπου. Και μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τακτικά την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ www.archelon.gr για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα.

Να θυμάστε ότι.. βοηθάτε στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλαστικά (και των τραυματισμών των θαλάσσιων χελωνών και άλλων ζώων), λέγοντας ΌΧΙ στα πλαστικά καλαμάκια.

 

Joanne Stournara
(μετάφραση: Ουρανία Θεοδωρακάκου)

Navigation

Social Media