Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
08/08/2018

Συστάσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ προς τους λουόμενους σχετικά με την παρουσία θαλασσίων χελωνών στις ακτές

8 Αυγούστου 2018

Με αφορμή την παρουσία θαλασσίων χελωνών σε παραλίες της Αττικής και πιο συγκεκριμένα τα περιστατικά ελαφρού τραυματισμού λουόμενων στις περιοχές του Πόρτο Ράφτη και της Παλαιάς Φώκαιας, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ θα ήθελε να παραθέσει κάποιες σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες με στόχο τη σωστή ενημέρωση του κοινού και την αποφυγή εσφαλμένων συμπερασμάτων.

Οι θαλάσσιες χελώνες απαντώνται σε ολόκληρο το θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας όπου ζευγαρώνουν, τρέφονται και μεταναστεύουν. Βρίσκονται υπό προστασία καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που απειλούν την επιβίωσή τους. Οι σοβαρότερες απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο είναι η τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία. Είναι κατεξοχήν ήρεμα ζώα και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πολίτες, στις παραλίες της Αττικής, όπου σημειώθηκαν περιστατικά δαγκώματος των λουόμενων, φαίνεται να έχει παρατηρηθεί τάισμα των θαλασσίων χελωνών. Η παροχή τροφής σε άγρια ζώα επηρεάζει τόσο την υγεία τους όσο και τη συμπεριφορά τους και αποτελεί σημαντική όχληση και απειλή για τα προστατευόμενα ζώα. Με τέτοιου είδους πρακτικές, οι θαλάσσιες χελώνες συσχετίζουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή. Αυτό το γεγονός τις οδηγεί στο να εξοικειώνονται και να πλησιάζουν τους ανθρώπους με σκοπό την αναζήτηση τροφής, εκδηλώνοντας έτσι την αντίστοιχη συμπεριφορά που έχουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής τους τροφοληψίας στη φύση.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ θα ήθελε να τονίσει ότι η πρακτική ταΐσματος των θαλασσίων χελωνών πρέπει άμεσα να σταματήσει διότι:

Τα άγρια ζώα δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κατοικίδια

Η θάλασσα είναι το φυσικό περιβάλλον των θαλασσίων χελωνών στο οποίο διατρέφονται με όλα τα απαραίτητα συστατικά

Η παροχή φαγητού στα άγρια ζώα μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στη φυσιολογική συμπεριφορά τους καθώς και στην ασφάλεια των ανθρώπων

Εκτός από το τάισμα αυτών των ζώων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρούμε και να πραγματοποιούμε οποιουδήποτε είδους φυσική επαφή, για παράδειγμα να ακουμπάμε ή να χαϊδεύουμε τα ζώα Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, η παροχή φαγητού στις θαλάσσιες χελώνες των συγκεκριμένων περιοχών να είναι η αιτία των περιστατικών που σημειώθηκαν. Μια πιθανή επέμβαση και μεταφορά αυτών των ζώων δεν είναι επιτρεπτή καθώς βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η αποτελεσματική λύση για αυτά τα περιστατικά είναι η άμεση διακοπή της πρακτικής του ταΐσματος και φυσικά η αποφυγή οποιασδήποτε φυσικής επαφής με το άγριο ζώο. Οι πλέον αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες και να συνυπάρξουμε μαζί τους, όπως και με όλα τα άλλα είδη άγριων ζώων στη στεριά και τη θάλασσα.

Πληροφορίες: Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης & Περίθαλψης, Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511, e - mail: rescue @ archelon . gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/11/2025

    Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις

    Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/11/2025

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2025

    Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/11/2025

    Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue

    Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/11/2025

    6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!

    Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Επίσημη Πρεμιέρα για το Ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!