30/03/2009

Τρία χρόνια Καμπάνια των ΜΚΟ για το Σύνταγμα

Μας τόνισε ότι η κοινωνία των πολιτών δεν βρίσκεται πλέον στα πρώτα της βήματα και δεν περιμένει παθητικά τις καλές προθέσεις των όποιων κομματικών εκπροσώπων. Μπορεί, ισχυρή καθώς είναι, να θέσει η ίδια ζητήματα στην ατζέντα και τα κόμματα να ακούσουν τη δυνατή φωνή της.

Μας θύμισε επίσης ότι, μία παρόμοια προσπάθεια έγινε και το 2001, χωρίς όμως επιτυχία.

Τώρα όμως δεν είναι 2001 και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.

Ο συνταγματολόγος και φίλος του Νικήτα, Γιώργος Παπαδημητρίου, που δυστυχώς έφυγε από κοντά μας πρόσφατα, στην πρώτη εκείνη συνάντηση, διατύπωσε προφορικά τη θετική του άποψη τεκμηριώνοντας την ανάγκη να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, προσθέτοντας ότι η ανανέωση των πολιτικών θεσμών, που είναι κουρασμένοι, περνάει μέσα από την αναβάθμιση των ΜΚΟ.

Εκείνο το βράδυ όλοι μαζί, επιβεβαιώνοντας την κοινή αντίληψη ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί το κρίσιμο σημείο αλλά και το μέτρο για τον μελλοντικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να κινητοποιήσουμε όσες περισσότερες οργανώσεις μπορούμε στον κοινό αγώνα, γιατί πιστεύαμε ότι η ένταξη σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος ειδικής παραγράφου, που θα αναγνωρίζει τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και των οργανώσεών της, θα χάραζε μακροχρόνια και ανεξίτηλα το τοπίο αλλά και τις δυνατότητες των ΜΚΟ.

Όταν ξεκινήσαμε λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2006 κανείς μας δεν φανταζόταν την επιτυχία που ερχόταν. Ξεκινήσαμε 50 ΜΚΟ και σήμερα είμαστε περίπου 800. Ακόμα και τίποτα να μην γινόταν, το ότι μίλησαν μεταξύ τους και αποφάσισαν για μία κοινή δράση τόσες πολλές οργανώσεις (ΜΚΟ), είναι μεγάλη επιτυχία και οδηγεί τον χώρο σε νέες προοπτικές.

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία μία θεσμική συνταγματική αλλαγή ζητήθηκε από τα κάτω. Για πρώτη φορά εκατοντάδες ΜΚΟ ενώθηκαν για ένα σκοπό. Για πρώτη φορά συναντήθηκαν στην Καμπάνια τόσες, διαφορετικών δραστηριοτήτων και διαφόρων μεγεθών, ΜΚΟ, οι οποίες μέχρι πριν λίγο καιρό αδυνατούσαν να βρουν έστω και ένα κοινό σημείο. Για πρώτη φορά σχηματίσθηκε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος, όχι υπέρ κάποιου κόμματος ή μιας ιδεολογίας, αλλά υπέρ της Κοινωνίας των Πολιτών, που βρίσκεται πέρα από τα κόμματα και πέρα από το κράτος. Για πρώτη φορά άνοιξαν πόρτες υπουργείων, οργανισμών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων, για συζήτηση, ενημέρωση και κυρίως διαβούλευση.

Αλλά η μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος ήταν ότι στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ.

Η πρόταση της ΝΔ (νέα παράγραφος στο & 16) ψηφίστηκε στην ολομέλεια της βουλής από 152 βουλευτές αλλά δεν πέρασε γιατί δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Καμπάνιας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας, ανανεώνοντας τις επαφές και την προώθηση της ουσιαστικής συνεργασίας με κρατικούς και δημόσιους φορείς, με στόχο πάντα τη θεσμική αναβάθμιση της Κοινωνίας των Πολιτών και των Οργανώσεών της.

Η Καμπάνια με το κύρος των ΜΚΟ, που την απαρτίζουν αλλά και των στελεχών, που αποτελούν την ευρεία συντονιστική της επιτροπή, έχει ήδη ξεκινήσει με τους υπεύθυνους των υπουργείων και των αρμοδίων, για κάθε θέμα, φορέων, διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσεων για όλα τα εκκρεμή σχετικά θέματα (έχουν γίνει ήδη τα πρώτα θετικά βήματα). Στις διαβουλεύσεις αυτές συμμετέχουν όποιες από τις, ομοειδών ενδιαφερόντων, οργανώσεις το επιθυμούν και ο ρόλος της συντονιστικής επιτροπής της Καμπάνιας είναι διαμεσολαβητικός και επικουρικός.

Συμφωνήσαμε επίσης για την ανανέωση της διαδικασίας διαβούλευσης με εκπροσώπους των κομματικών παρατάξεων.

Είμαστε εδώ, η προσπάθεια συνεχίζεται και μέχρι να γίνει, όποτε γίνει, η επόμενη αναθεώρηση η Καμπάνια θα είναι παρούσα.

Επίσης από τα πλέον σοβαρά θέματα είναι ότι εμείς οι ίδιοι και οι οργανώσεις μας πρέπει να πιστέψουμε περισσότερο στις δυνάμεις μας. Να αντιληφθούμε ότι υπάρχουμε σαν διακριτή κατηγορία πολιτικών και όχι κομματικών υποκειμένων, που μπορούμε να προωθούμε και ευρύτερους κοινωνικούς στόχους και αιτήματα, πέρα από αυτά, που προωθεί κάθε οργάνωση από μόνη της. Πρέπει οι οργανώσεις μας να αισθάνονται σίγουρες για να αναλάβουν, εμμέσως, νομοθετικές πρωτοβουλίες για επίλυση εξειδικευμένων προβλημάτων τους.

Πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό δρόμο διαλόγου και παραγωγής πολιτικής.

Με την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των ομάδων διαβούλευσης θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας και θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στα θέματα, που θεωρούμε ότι μας αφορούν και στα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε άποψη.

Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τα όνειρά μας, οι προσπάθειες αλλά και οι εμπειρίες, που αποκτήσαμε από το εγχείρημα αυτό.

Τώρα θέτουμε σαν βασικό μας στόχο το συνέδριο μας, όπου θα προβάλουμε την πρότασή μας για την αυτορρύθμιση και την αυτοδέσμευση των ΜΚΟ, με βασικό εργαλείο το κείμενο του ΑΠΟΠΛΟΥ, που συνέταξαν και επεξεργάστηκαν έμπειρα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και ενέκριναν οι οργανώσεις μέλη της Καμπάνιας.

Έχουμε υποχρέωση να διαβεβαιώσουμε κατηγορηματικά την κοινωνία ότι, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε διαδικασίες αξιοκρατίας και οικονομικής και διοικητικής διαφάνειας.

Επιβάλλεται το συνέδριό μας να έχει απήχηση στην κοινωνία, ειδικά την περίοδο αυτή που η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους πολίτες.

Την επιτυχία των προσπαθειών μας την χρωστάμε :

Στους εαυτούς μας.

Στα παιδιά μας.

Στις οργανώσεις μας και

Στον φίλο Νικήτα.

Γιʼ αυτό θα κληθούν όλες οι οργανώσεις να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του συνεδρίου και να πλαισιώσουν ενεργά όλες τις δραστηριότητες της Καμπάνιας, που οι ίδιες απαρτίζουν.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ραΐσης Νικόλας Συντονιστής της Καμπάνιας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!