30/03/2009

Τρία χρόνια Καμπάνια των ΜΚΟ για το Σύνταγμα

Μας τόνισε ότι η κοινωνία των πολιτών δεν βρίσκεται πλέον στα πρώτα της βήματα και δεν περιμένει παθητικά τις καλές προθέσεις των όποιων κομματικών εκπροσώπων. Μπορεί, ισχυρή καθώς είναι, να θέσει η ίδια ζητήματα στην ατζέντα και τα κόμματα να ακούσουν τη δυνατή φωνή της.

Μας θύμισε επίσης ότι, μία παρόμοια προσπάθεια έγινε και το 2001, χωρίς όμως επιτυχία.

Τώρα όμως δεν είναι 2001 και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.

Ο συνταγματολόγος και φίλος του Νικήτα, Γιώργος Παπαδημητρίου, που δυστυχώς έφυγε από κοντά μας πρόσφατα, στην πρώτη εκείνη συνάντηση, διατύπωσε προφορικά τη θετική του άποψη τεκμηριώνοντας την ανάγκη να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, προσθέτοντας ότι η ανανέωση των πολιτικών θεσμών, που είναι κουρασμένοι, περνάει μέσα από την αναβάθμιση των ΜΚΟ.

Εκείνο το βράδυ όλοι μαζί, επιβεβαιώνοντας την κοινή αντίληψη ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί το κρίσιμο σημείο αλλά και το μέτρο για τον μελλοντικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να κινητοποιήσουμε όσες περισσότερες οργανώσεις μπορούμε στον κοινό αγώνα, γιατί πιστεύαμε ότι η ένταξη σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος ειδικής παραγράφου, που θα αναγνωρίζει τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και των οργανώσεών της, θα χάραζε μακροχρόνια και ανεξίτηλα το τοπίο αλλά και τις δυνατότητες των ΜΚΟ.

Όταν ξεκινήσαμε λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2006 κανείς μας δεν φανταζόταν την επιτυχία που ερχόταν. Ξεκινήσαμε 50 ΜΚΟ και σήμερα είμαστε περίπου 800. Ακόμα και τίποτα να μην γινόταν, το ότι μίλησαν μεταξύ τους και αποφάσισαν για μία κοινή δράση τόσες πολλές οργανώσεις (ΜΚΟ), είναι μεγάλη επιτυχία και οδηγεί τον χώρο σε νέες προοπτικές.

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία μία θεσμική συνταγματική αλλαγή ζητήθηκε από τα κάτω. Για πρώτη φορά εκατοντάδες ΜΚΟ ενώθηκαν για ένα σκοπό. Για πρώτη φορά συναντήθηκαν στην Καμπάνια τόσες, διαφορετικών δραστηριοτήτων και διαφόρων μεγεθών, ΜΚΟ, οι οποίες μέχρι πριν λίγο καιρό αδυνατούσαν να βρουν έστω και ένα κοινό σημείο. Για πρώτη φορά σχηματίσθηκε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος, όχι υπέρ κάποιου κόμματος ή μιας ιδεολογίας, αλλά υπέρ της Κοινωνίας των Πολιτών, που βρίσκεται πέρα από τα κόμματα και πέρα από το κράτος. Για πρώτη φορά άνοιξαν πόρτες υπουργείων, οργανισμών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων, για συζήτηση, ενημέρωση και κυρίως διαβούλευση.

Αλλά η μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος ήταν ότι στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ.

Η πρόταση της ΝΔ (νέα παράγραφος στο & 16) ψηφίστηκε στην ολομέλεια της βουλής από 152 βουλευτές αλλά δεν πέρασε γιατί δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Καμπάνιας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας, ανανεώνοντας τις επαφές και την προώθηση της ουσιαστικής συνεργασίας με κρατικούς και δημόσιους φορείς, με στόχο πάντα τη θεσμική αναβάθμιση της Κοινωνίας των Πολιτών και των Οργανώσεών της.

Η Καμπάνια με το κύρος των ΜΚΟ, που την απαρτίζουν αλλά και των στελεχών, που αποτελούν την ευρεία συντονιστική της επιτροπή, έχει ήδη ξεκινήσει με τους υπεύθυνους των υπουργείων και των αρμοδίων, για κάθε θέμα, φορέων, διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσεων για όλα τα εκκρεμή σχετικά θέματα (έχουν γίνει ήδη τα πρώτα θετικά βήματα). Στις διαβουλεύσεις αυτές συμμετέχουν όποιες από τις, ομοειδών ενδιαφερόντων, οργανώσεις το επιθυμούν και ο ρόλος της συντονιστικής επιτροπής της Καμπάνιας είναι διαμεσολαβητικός και επικουρικός.

Συμφωνήσαμε επίσης για την ανανέωση της διαδικασίας διαβούλευσης με εκπροσώπους των κομματικών παρατάξεων.

Είμαστε εδώ, η προσπάθεια συνεχίζεται και μέχρι να γίνει, όποτε γίνει, η επόμενη αναθεώρηση η Καμπάνια θα είναι παρούσα.

Επίσης από τα πλέον σοβαρά θέματα είναι ότι εμείς οι ίδιοι και οι οργανώσεις μας πρέπει να πιστέψουμε περισσότερο στις δυνάμεις μας. Να αντιληφθούμε ότι υπάρχουμε σαν διακριτή κατηγορία πολιτικών και όχι κομματικών υποκειμένων, που μπορούμε να προωθούμε και ευρύτερους κοινωνικούς στόχους και αιτήματα, πέρα από αυτά, που προωθεί κάθε οργάνωση από μόνη της. Πρέπει οι οργανώσεις μας να αισθάνονται σίγουρες για να αναλάβουν, εμμέσως, νομοθετικές πρωτοβουλίες για επίλυση εξειδικευμένων προβλημάτων τους.

Πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό δρόμο διαλόγου και παραγωγής πολιτικής.

Με την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των ομάδων διαβούλευσης θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας και θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στα θέματα, που θεωρούμε ότι μας αφορούν και στα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε άποψη.

Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τα όνειρά μας, οι προσπάθειες αλλά και οι εμπειρίες, που αποκτήσαμε από το εγχείρημα αυτό.

Τώρα θέτουμε σαν βασικό μας στόχο το συνέδριο μας, όπου θα προβάλουμε την πρότασή μας για την αυτορρύθμιση και την αυτοδέσμευση των ΜΚΟ, με βασικό εργαλείο το κείμενο του ΑΠΟΠΛΟΥ, που συνέταξαν και επεξεργάστηκαν έμπειρα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και ενέκριναν οι οργανώσεις μέλη της Καμπάνιας.

Έχουμε υποχρέωση να διαβεβαιώσουμε κατηγορηματικά την κοινωνία ότι, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε διαδικασίες αξιοκρατίας και οικονομικής και διοικητικής διαφάνειας.

Επιβάλλεται το συνέδριό μας να έχει απήχηση στην κοινωνία, ειδικά την περίοδο αυτή που η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους πολίτες.

Την επιτυχία των προσπαθειών μας την χρωστάμε :

Στους εαυτούς μας.

Στα παιδιά μας.

Στις οργανώσεις μας και

Στον φίλο Νικήτα.

Γιʼ αυτό θα κληθούν όλες οι οργανώσεις να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του συνεδρίου και να πλαισιώσουν ενεργά όλες τις δραστηριότητες της Καμπάνιας, που οι ίδιες απαρτίζουν.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ραΐσης Νικόλας Συντονιστής της Καμπάνιας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!