30/03/2009

Τρία χρόνια Καμπάνια των ΜΚΟ για το Σύνταγμα

Μας τόνισε ότι η κοινωνία των πολιτών δεν βρίσκεται πλέον στα πρώτα της βήματα και δεν περιμένει παθητικά τις καλές προθέσεις των όποιων κομματικών εκπροσώπων. Μπορεί, ισχυρή καθώς είναι, να θέσει η ίδια ζητήματα στην ατζέντα και τα κόμματα να ακούσουν τη δυνατή φωνή της.

Μας θύμισε επίσης ότι, μία παρόμοια προσπάθεια έγινε και το 2001, χωρίς όμως επιτυχία.

Τώρα όμως δεν είναι 2001 και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.

Ο συνταγματολόγος και φίλος του Νικήτα, Γιώργος Παπαδημητρίου, που δυστυχώς έφυγε από κοντά μας πρόσφατα, στην πρώτη εκείνη συνάντηση, διατύπωσε προφορικά τη θετική του άποψη τεκμηριώνοντας την ανάγκη να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, προσθέτοντας ότι η ανανέωση των πολιτικών θεσμών, που είναι κουρασμένοι, περνάει μέσα από την αναβάθμιση των ΜΚΟ.

Εκείνο το βράδυ όλοι μαζί, επιβεβαιώνοντας την κοινή αντίληψη ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί το κρίσιμο σημείο αλλά και το μέτρο για τον μελλοντικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να κινητοποιήσουμε όσες περισσότερες οργανώσεις μπορούμε στον κοινό αγώνα, γιατί πιστεύαμε ότι η ένταξη σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος ειδικής παραγράφου, που θα αναγνωρίζει τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και των οργανώσεών της, θα χάραζε μακροχρόνια και ανεξίτηλα το τοπίο αλλά και τις δυνατότητες των ΜΚΟ.

Όταν ξεκινήσαμε λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2006 κανείς μας δεν φανταζόταν την επιτυχία που ερχόταν. Ξεκινήσαμε 50 ΜΚΟ και σήμερα είμαστε περίπου 800. Ακόμα και τίποτα να μην γινόταν, το ότι μίλησαν μεταξύ τους και αποφάσισαν για μία κοινή δράση τόσες πολλές οργανώσεις (ΜΚΟ), είναι μεγάλη επιτυχία και οδηγεί τον χώρο σε νέες προοπτικές.

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία μία θεσμική συνταγματική αλλαγή ζητήθηκε από τα κάτω. Για πρώτη φορά εκατοντάδες ΜΚΟ ενώθηκαν για ένα σκοπό. Για πρώτη φορά συναντήθηκαν στην Καμπάνια τόσες, διαφορετικών δραστηριοτήτων και διαφόρων μεγεθών, ΜΚΟ, οι οποίες μέχρι πριν λίγο καιρό αδυνατούσαν να βρουν έστω και ένα κοινό σημείο. Για πρώτη φορά σχηματίσθηκε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος, όχι υπέρ κάποιου κόμματος ή μιας ιδεολογίας, αλλά υπέρ της Κοινωνίας των Πολιτών, που βρίσκεται πέρα από τα κόμματα και πέρα από το κράτος. Για πρώτη φορά άνοιξαν πόρτες υπουργείων, οργανισμών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων, για συζήτηση, ενημέρωση και κυρίως διαβούλευση.

Αλλά η μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος ήταν ότι στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ.

Η πρόταση της ΝΔ (νέα παράγραφος στο & 16) ψηφίστηκε στην ολομέλεια της βουλής από 152 βουλευτές αλλά δεν πέρασε γιατί δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Καμπάνιας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας, ανανεώνοντας τις επαφές και την προώθηση της ουσιαστικής συνεργασίας με κρατικούς και δημόσιους φορείς, με στόχο πάντα τη θεσμική αναβάθμιση της Κοινωνίας των Πολιτών και των Οργανώσεών της.

Η Καμπάνια με το κύρος των ΜΚΟ, που την απαρτίζουν αλλά και των στελεχών, που αποτελούν την ευρεία συντονιστική της επιτροπή, έχει ήδη ξεκινήσει με τους υπεύθυνους των υπουργείων και των αρμοδίων, για κάθε θέμα, φορέων, διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσεων για όλα τα εκκρεμή σχετικά θέματα (έχουν γίνει ήδη τα πρώτα θετικά βήματα). Στις διαβουλεύσεις αυτές συμμετέχουν όποιες από τις, ομοειδών ενδιαφερόντων, οργανώσεις το επιθυμούν και ο ρόλος της συντονιστικής επιτροπής της Καμπάνιας είναι διαμεσολαβητικός και επικουρικός.

Συμφωνήσαμε επίσης για την ανανέωση της διαδικασίας διαβούλευσης με εκπροσώπους των κομματικών παρατάξεων.

Είμαστε εδώ, η προσπάθεια συνεχίζεται και μέχρι να γίνει, όποτε γίνει, η επόμενη αναθεώρηση η Καμπάνια θα είναι παρούσα.

Επίσης από τα πλέον σοβαρά θέματα είναι ότι εμείς οι ίδιοι και οι οργανώσεις μας πρέπει να πιστέψουμε περισσότερο στις δυνάμεις μας. Να αντιληφθούμε ότι υπάρχουμε σαν διακριτή κατηγορία πολιτικών και όχι κομματικών υποκειμένων, που μπορούμε να προωθούμε και ευρύτερους κοινωνικούς στόχους και αιτήματα, πέρα από αυτά, που προωθεί κάθε οργάνωση από μόνη της. Πρέπει οι οργανώσεις μας να αισθάνονται σίγουρες για να αναλάβουν, εμμέσως, νομοθετικές πρωτοβουλίες για επίλυση εξειδικευμένων προβλημάτων τους.

Πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό δρόμο διαλόγου και παραγωγής πολιτικής.

Με την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των ομάδων διαβούλευσης θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας και θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στα θέματα, που θεωρούμε ότι μας αφορούν και στα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε άποψη.

Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τα όνειρά μας, οι προσπάθειες αλλά και οι εμπειρίες, που αποκτήσαμε από το εγχείρημα αυτό.

Τώρα θέτουμε σαν βασικό μας στόχο το συνέδριο μας, όπου θα προβάλουμε την πρότασή μας για την αυτορρύθμιση και την αυτοδέσμευση των ΜΚΟ, με βασικό εργαλείο το κείμενο του ΑΠΟΠΛΟΥ, που συνέταξαν και επεξεργάστηκαν έμπειρα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και ενέκριναν οι οργανώσεις μέλη της Καμπάνιας.

Έχουμε υποχρέωση να διαβεβαιώσουμε κατηγορηματικά την κοινωνία ότι, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε διαδικασίες αξιοκρατίας και οικονομικής και διοικητικής διαφάνειας.

Επιβάλλεται το συνέδριό μας να έχει απήχηση στην κοινωνία, ειδικά την περίοδο αυτή που η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους πολίτες.

Την επιτυχία των προσπαθειών μας την χρωστάμε :

Στους εαυτούς μας.

Στα παιδιά μας.

Στις οργανώσεις μας και

Στον φίλο Νικήτα.

Γιʼ αυτό θα κληθούν όλες οι οργανώσεις να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του συνεδρίου και να πλαισιώσουν ενεργά όλες τις δραστηριότητες της Καμπάνιας, που οι ίδιες απαρτίζουν.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ραΐσης Νικόλας Συντονιστής της Καμπάνιας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!