21/02/2023

Το Εργαστήριο στις μεθόδους περίθαλψης των θαλάσσιων χελωνών έγινε πραγματικότητα

Το Εργαστήριο στις μεθόδους περίθαλψης των θαλάσσιων χελωνών έγινε πραγματικότητα

Οι γνώσεις και η εμπειρία σχετικά με την περίθαλψη και τη φροντίδα τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών ολοένα αυξάνονται παγκοσμίως και το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ προσπαθεί να βελτιώνεται με κάθε ευκαιρία τόσο σε υποδομές όσο και σε τεχνικές περίθαλψης. wild-life-vets-sea-turtle-workshop.jpg Η πρόσφατη ευκαιρία ήρθε με την συνδρομή των Wildlife Vets International, μίας μη κερδοσκοπικής Εταιρείας από τη Βρετανία, που από το 2019 υποστηρίζει τον ΑΡΧΕΛΩΝ με επιμορφωτικές επισκέψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η ιδέα ήταν να διοργανωθεί ένα επιμορφωτικό εργαστήριο στις μεθόδους περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών για τους ανθρώπους και φορείς που βρίσκονται συχνά σε επαφή με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για περιστατικά διάσωσης τραυματισμένων χελωνών σε όλη την Ελλάδα. the-necessity-for-an-holistic-approach-to-chelonian-wound-healing-wild-life-vets.jpg Έτσι, στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2023 στο Palmyra Beach Hotel και στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιήθηκε το Επιμορφωτικό Εργαστήριο με θέμα τις σύγχρονες μεθόδους διάσωσης και περίθαλψης για τις θαλάσσιες χελώνες.

Στο εργαστήριο παρευρέθηκαν φίλοι από την Καβάλα (Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας), την Αττική ( Αττικό Ζωολογικό Πάρκο), την Κρήτη (Cretaquarium), την Κεφαλλονιά (Wildlife Sense), την Νάξο (Naxos Wildlife Protection), τη Λακωνία (Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή), τη Ρόδο (Υδροβιολογικός Σταθμός ΕΛΚΕΘΕ). Υπήρξαν επίσης και διεθνείς συμμετοχές από το SEA LIFE Brighton και το National Aquarium στο Abu Dhabi. wild-life-vets-sea-turtle-workshop.jpg Η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Δικτύου Περίθαλψης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, μίλησε για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διάσωση θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. H Tania Monreal και ο Matt Rendle των Wildlife Vets International και οι έμπειροι καλεσμένοι και συνεργάτες τους, παρουσίασαν αναβαθμισμένες και σύγχρονες τεχνικές περίθαλψης και αξιολόγησης της ευζωίας για τις θαλάσσιες χελώνες. Jack-pye-from-international-wild-life-vets-sea-turtle-workshop.jpg Ανάμεσα στα ιδιαίτερα στιγμιότυπα του Εργαστηρίου ήταν η επίδειξη υπερηχογραφήματος σε θαλάσσια χελώνα με χρήση κινητού τηλεφώνου από τον κτηνιατρικό νοσηλευτή Jack Pye, αλλά και η επίδειξη τοποθέτησης πομπών σε θαλάσσιες χελώνες από τον Alasdair Davies των Arribada Initiative/ZSL.

«Βασικός στόχος μας κατά την διοργάνωση του εργαστηρίου ήταν να δημιουργηθεί ένα κοινό λεξιλόγιο μεταξύ μας στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των περιστατικών και την καλύτερη ανάρρωση των θαλάσσιων χελωνών με βάση τα διεθνή πρότυπα», εξηγεί ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης. international-wild-life-vets-and-archelon-sea-turtle-workshop.jpg Το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας και λειτουργεί όλο το χρόνο με προσωπικό και εθελοντές. Το 2022 φιλοξενήθηκαν εκεί 62 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες, από τις οποίες 29 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές και 33 έφτασαν το 2022. Χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων στο Κέντρο Διάσωσης, 32 χελώνες επέστρεψαν στη θάλασσα αποθεραπευμένες. Δυστυχώς 14 χελώνες υπέκυψαν στα τραύματά τους. Σήμερα στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται υπό περίθαλψη 19 ζώα.

Σπουδάζεις κάτι σχετικό με την βιολογία, την περίθαλψη και την προστασία της θαλάσσιας άγριας ζωής; Μπορείς να κάνεις την πρακτική σου στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μάθε περισσότερα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!