21/02/2023

Το Εργαστήριο στις μεθόδους περίθαλψης των θαλάσσιων χελωνών έγινε πραγματικότητα

Οι γνώσεις και η εμπειρία σχετικά με την περίθαλψη και τη φροντίδα τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών ολοένα αυξάνονται παγκοσμίως και το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ προσπαθεί να βελτιώνεται με κάθε ευκαιρία τόσο σε υποδομές όσο και σε τεχνικές περίθαλψης. wild-life-vets-sea-turtle-workshop.jpg Η πρόσφατη ευκαιρία ήρθε με την συνδρομή των Wildlife Vets International, μίας μη κερδοσκοπικής Εταιρείας από τη Βρετανία, που από το 2019 υποστηρίζει τον ΑΡΧΕΛΩΝ με επιμορφωτικές επισκέψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η ιδέα ήταν να διοργανωθεί ένα επιμορφωτικό εργαστήριο στις μεθόδους περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών για τους ανθρώπους και φορείς που βρίσκονται συχνά σε επαφή με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για περιστατικά διάσωσης τραυματισμένων χελωνών σε όλη την Ελλάδα. the-necessity-for-an-holistic-approach-to-chelonian-wound-healing-wild-life-vets.jpg Έτσι, στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2023 στο Palmyra Beach Hotel και στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιήθηκε το Επιμορφωτικό Εργαστήριο με θέμα τις σύγχρονες μεθόδους διάσωσης και περίθαλψης για τις θαλάσσιες χελώνες.

Στο εργαστήριο παρευρέθηκαν φίλοι από την Καβάλα (Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας), την Αττική ( Αττικό Ζωολογικό Πάρκο), την Κρήτη (Cretaquarium), την Κεφαλλονιά (Wildlife Sense), την Νάξο (Naxos Wildlife Protection), τη Λακωνία (Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή), τη Ρόδο (Υδροβιολογικός Σταθμός ΕΛΚΕΘΕ). Υπήρξαν επίσης και διεθνείς συμμετοχές από το SEA LIFE Brighton και το National Aquarium στο Abu Dhabi. wild-life-vets-sea-turtle-workshop.jpg Η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Δικτύου Περίθαλψης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, μίλησε για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διάσωση θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. H Tania Monreal και ο Matt Rendle των Wildlife Vets International και οι έμπειροι καλεσμένοι και συνεργάτες τους, παρουσίασαν αναβαθμισμένες και σύγχρονες τεχνικές περίθαλψης και αξιολόγησης της ευζωίας για τις θαλάσσιες χελώνες. Jack-pye-from-international-wild-life-vets-sea-turtle-workshop.jpg Ανάμεσα στα ιδιαίτερα στιγμιότυπα του Εργαστηρίου ήταν η επίδειξη υπερηχογραφήματος σε θαλάσσια χελώνα με χρήση κινητού τηλεφώνου από τον κτηνιατρικό νοσηλευτή Jack Pye, αλλά και η επίδειξη τοποθέτησης πομπών σε θαλάσσιες χελώνες από τον Alasdair Davies των Arribada Initiative/ZSL.

«Βασικός στόχος μας κατά την διοργάνωση του εργαστηρίου ήταν να δημιουργηθεί ένα κοινό λεξιλόγιο μεταξύ μας στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των περιστατικών και την καλύτερη ανάρρωση των θαλάσσιων χελωνών με βάση τα διεθνή πρότυπα», εξηγεί ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης. international-wild-life-vets-and-archelon-sea-turtle-workshop.jpg Το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας και λειτουργεί όλο το χρόνο με προσωπικό και εθελοντές. Το 2022 φιλοξενήθηκαν εκεί 62 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες, από τις οποίες 29 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές και 33 έφτασαν το 2022. Χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων στο Κέντρο Διάσωσης, 32 χελώνες επέστρεψαν στη θάλασσα αποθεραπευμένες. Δυστυχώς 14 χελώνες υπέκυψαν στα τραύματά τους. Σήμερα στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται υπό περίθαλψη 19 ζώα.

Σπουδάζεις κάτι σχετικό με την βιολογία, την περίθαλψη και την προστασία της θαλάσσιας άγριας ζωής; Μπορείς να κάνεις την πρακτική σου στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μάθε περισσότερα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!