21/03/2022

Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021

Στις 23 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε διπλή διαδικτυακή εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων του 2021. Πρώτα στα Ελληνικά και μετά στα Αγγλικά μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους πολλοί συνεργαζόμενοι φορείς, μέλη, εθελοντές και φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο τέλος και των δύο εκδηλώσεων ακούστηκαν 30 ονόματα ανθρώπων που έδωσαν σημαντική βοήθεια, ακόμη κι εκεί που δεν το περιμέναμε. Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένη Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021.

Οι Κυριάκος Κυβελίδης, Isabelle Mageren, Βασίλης Ντάσης, Ράνια Σπανίδου, Νεκτάριος Κωστελέτος, Νίκος Μανίας, ήταν οι άνθρωποι που συμπαραστάθηκαν σε ιδιαίτερο βαθμό στο έργο του Κέντρου Διάσωσης. Ανέλαβαν μεταφορές τραυματισμένων ζώων, υποστήριξαν την περίθαλψη, έφεραν σε πέρας ξεναγήσεις και ολοκλήρωσαν υπεύθυνα τη συλλογή των αναφορών για τους εκβρασμούς και τις φωλιές του 2021.

ta-brabeia-diakekrimenhs-prosforas-tou-arxelwn-gia-to-2021-ZAKgroupphoto2022.jpg

Ο Κανέλλος Δαβέρος στο Γύθειο, οι Σωτήρης & Θεόδωρος Μανδαλάς στο Μαυροβούνι Λακωνικού, ο Simon Wakefield, η Ciara O’Sullivan και ο Jimmy Ferguson στον κόλπο της Μεσσαράς, ο Δημήτρης Μυριοκεφαλιτάκης στο Ρέθυμνο, η Helen & ο Sean Johnstone στα Χανιά, έδωσαν πολύτιμη υποστήριξη στα προγράμματα πεδίου στη Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Κατέγραψαν και προστάτεψαν φωλιές, βοήθησαν στο στήσιμο των Σταθμών Ενημέρωσης, ανέλαβαν τεχνικές εργασίες στις κατασκηνώσεις, μας παραχώρησαν αποθηκευτικό χώρο, οργάνωσαν άλλους εθελοντές και εκδηλώσεις. Η Μαρία Αρώνη και άλλα μέλη του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» φιλοξένησαν τους εθελοντές του προγράμματος Λακωνικού, όταν χρειάστηκε να εκκενώσουν την κατασκήνωση λόγω της πυρκαγιάς στο Γύθειο. Χωρίς όλους αυτούς, το 2021 θα ήταν πολύ πιο δύσκολο.

Το 2021 ήταν η χρονιά με την μεγαλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στην προστασία σποραδικών φωλιών. Με μεγάλο ενθουσιασμό συνεργάστηκαν με τον ΑΡΧΕΛΩΝ ο Γιάννης Πατσαβούρας στη Μπούκα Μεσσηνίας, στη Σύρο η Βίκυ Δεναξά από την τοπική ομάδα WWF Ελλάς και η διεύθυνση του Plaza Resort, το Λιμεναρχείο Μαρκοπούλου το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Μαρκοπούλου Αττικής για την προστασία σποραδικών φωλιών.

«Τα βραβεία αυτά είναι ένα ονομαστικό ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά από όσους δεν αναφέρθηκαν, είναι όντως πολλοί άνθρωποι που βοήθησαν» είπε ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους εθελοντές, τους φίλους και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ που βοήθησαν σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις για τη φύση και το περιβάλλον».

Μία ακόμη, ιδιαίτερη, ομάδα ανθρώπων, έδωσε χαρά και ελπίδα με την συμμετοχή της στις δράσεις επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Βραβεία διακεκριμένης προσφοράς έλαβαν η Joanna Stournara, επί πολλά χρόνια εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης, που συνέβαλε στην αξιολόγηση των ιστοριών της #χελωνο-πρόκλησης 3. Επίσης, τιμήθηκαν η φιλόλογος Παναγιώτα Σουρίδη, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αργυρούπολης: Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Νικόλ Αργυροπούλου, Ελευθερία Γκόγια, Ελένη Θανοπούλου, Εμμανουήλ Καραγιάννης, Χριστιάννα Καραθάνου, Λαμπρινή Λαζαρίδη, Ελένη Λόη, Κατερίνα Μάντζαρη και Βίβιαν Χαλβατζάρα, και η σκηνοθέτης Ίριδα Μπαγλανέα. Όλοι τους έδωσαν χρόνο, ιδέες και ζωντάνια για τη δημιουργία της ταινίας «Μια περίεργη ημέρα» στο Κέντρο Διάσωσης, που συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και εξωτερικό.

«Το κεντρικό σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί», λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου. «Συνδυάζοντας το επιστημονικό έργο με την εθελοντική προσφορά, επιδιώκουμε με την ενημέρωση και εκπαίδευση να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.»

Τα εθελοντικά προγράμματα για το 2022 έχουν ανοίξει και μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις συμμετοχής ή πρακτικής άσκησης ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας.

Περισσότερες πληροφορίες https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!