21/03/2022

Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021

Στις 23 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε διπλή διαδικτυακή εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων του 2021. Πρώτα στα Ελληνικά και μετά στα Αγγλικά μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους πολλοί συνεργαζόμενοι φορείς, μέλη, εθελοντές και φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο τέλος και των δύο εκδηλώσεων ακούστηκαν 30 ονόματα ανθρώπων που έδωσαν σημαντική βοήθεια, ακόμη κι εκεί που δεν το περιμέναμε. Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένη Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021.

Οι Κυριάκος Κυβελίδης, Isabelle Mageren, Βασίλης Ντάσης, Ράνια Σπανίδου, Νεκτάριος Κωστελέτος, Νίκος Μανίας, ήταν οι άνθρωποι που συμπαραστάθηκαν σε ιδιαίτερο βαθμό στο έργο του Κέντρου Διάσωσης. Ανέλαβαν μεταφορές τραυματισμένων ζώων, υποστήριξαν την περίθαλψη, έφεραν σε πέρας ξεναγήσεις και ολοκλήρωσαν υπεύθυνα τη συλλογή των αναφορών για τους εκβρασμούς και τις φωλιές του 2021.

ta-brabeia-diakekrimenhs-prosforas-tou-arxelwn-gia-to-2021-ZAKgroupphoto2022.jpg

Ο Κανέλλος Δαβέρος στο Γύθειο, οι Σωτήρης & Θεόδωρος Μανδαλάς στο Μαυροβούνι Λακωνικού, ο Simon Wakefield, η Ciara O’Sullivan και ο Jimmy Ferguson στον κόλπο της Μεσσαράς, ο Δημήτρης Μυριοκεφαλιτάκης στο Ρέθυμνο, η Helen & ο Sean Johnstone στα Χανιά, έδωσαν πολύτιμη υποστήριξη στα προγράμματα πεδίου στη Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Κατέγραψαν και προστάτεψαν φωλιές, βοήθησαν στο στήσιμο των Σταθμών Ενημέρωσης, ανέλαβαν τεχνικές εργασίες στις κατασκηνώσεις, μας παραχώρησαν αποθηκευτικό χώρο, οργάνωσαν άλλους εθελοντές και εκδηλώσεις. Η Μαρία Αρώνη και άλλα μέλη του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» φιλοξένησαν τους εθελοντές του προγράμματος Λακωνικού, όταν χρειάστηκε να εκκενώσουν την κατασκήνωση λόγω της πυρκαγιάς στο Γύθειο. Χωρίς όλους αυτούς, το 2021 θα ήταν πολύ πιο δύσκολο.

Το 2021 ήταν η χρονιά με την μεγαλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στην προστασία σποραδικών φωλιών. Με μεγάλο ενθουσιασμό συνεργάστηκαν με τον ΑΡΧΕΛΩΝ ο Γιάννης Πατσαβούρας στη Μπούκα Μεσσηνίας, στη Σύρο η Βίκυ Δεναξά από την τοπική ομάδα WWF Ελλάς και η διεύθυνση του Plaza Resort, το Λιμεναρχείο Μαρκοπούλου το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Μαρκοπούλου Αττικής για την προστασία σποραδικών φωλιών.

«Τα βραβεία αυτά είναι ένα ονομαστικό ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά από όσους δεν αναφέρθηκαν, είναι όντως πολλοί άνθρωποι που βοήθησαν» είπε ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους εθελοντές, τους φίλους και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ που βοήθησαν σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις για τη φύση και το περιβάλλον».

Μία ακόμη, ιδιαίτερη, ομάδα ανθρώπων, έδωσε χαρά και ελπίδα με την συμμετοχή της στις δράσεις επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Βραβεία διακεκριμένης προσφοράς έλαβαν η Joanna Stournara, επί πολλά χρόνια εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης, που συνέβαλε στην αξιολόγηση των ιστοριών της #χελωνο-πρόκλησης 3. Επίσης, τιμήθηκαν η φιλόλογος Παναγιώτα Σουρίδη, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αργυρούπολης: Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Νικόλ Αργυροπούλου, Ελευθερία Γκόγια, Ελένη Θανοπούλου, Εμμανουήλ Καραγιάννης, Χριστιάννα Καραθάνου, Λαμπρινή Λαζαρίδη, Ελένη Λόη, Κατερίνα Μάντζαρη και Βίβιαν Χαλβατζάρα, και η σκηνοθέτης Ίριδα Μπαγλανέα. Όλοι τους έδωσαν χρόνο, ιδέες και ζωντάνια για τη δημιουργία της ταινίας «Μια περίεργη ημέρα» στο Κέντρο Διάσωσης, που συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και εξωτερικό.

«Το κεντρικό σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί», λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου. «Συνδυάζοντας το επιστημονικό έργο με την εθελοντική προσφορά, επιδιώκουμε με την ενημέρωση και εκπαίδευση να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.»

Τα εθελοντικά προγράμματα για το 2022 έχουν ανοίξει και μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις συμμετοχής ή πρακτικής άσκησης ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας.

Περισσότερες πληροφορίες https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!