21/03/2022

Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021

Στις 23 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε διπλή διαδικτυακή εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων του 2021. Πρώτα στα Ελληνικά και μετά στα Αγγλικά μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους πολλοί συνεργαζόμενοι φορείς, μέλη, εθελοντές και φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο τέλος και των δύο εκδηλώσεων ακούστηκαν 30 ονόματα ανθρώπων που έδωσαν σημαντική βοήθεια, ακόμη κι εκεί που δεν το περιμέναμε. Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένη Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021.

Οι Κυριάκος Κυβελίδης, Isabelle Mageren, Βασίλης Ντάσης, Ράνια Σπανίδου, Νεκτάριος Κωστελέτος, Νίκος Μανίας, ήταν οι άνθρωποι που συμπαραστάθηκαν σε ιδιαίτερο βαθμό στο έργο του Κέντρου Διάσωσης. Ανέλαβαν μεταφορές τραυματισμένων ζώων, υποστήριξαν την περίθαλψη, έφεραν σε πέρας ξεναγήσεις και ολοκλήρωσαν υπεύθυνα τη συλλογή των αναφορών για τους εκβρασμούς και τις φωλιές του 2021.

ta-brabeia-diakekrimenhs-prosforas-tou-arxelwn-gia-to-2021-ZAKgroupphoto2022.jpg

Ο Κανέλλος Δαβέρος στο Γύθειο, οι Σωτήρης & Θεόδωρος Μανδαλάς στο Μαυροβούνι Λακωνικού, ο Simon Wakefield, η Ciara O’Sullivan και ο Jimmy Ferguson στον κόλπο της Μεσσαράς, ο Δημήτρης Μυριοκεφαλιτάκης στο Ρέθυμνο, η Helen & ο Sean Johnstone στα Χανιά, έδωσαν πολύτιμη υποστήριξη στα προγράμματα πεδίου στη Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Κατέγραψαν και προστάτεψαν φωλιές, βοήθησαν στο στήσιμο των Σταθμών Ενημέρωσης, ανέλαβαν τεχνικές εργασίες στις κατασκηνώσεις, μας παραχώρησαν αποθηκευτικό χώρο, οργάνωσαν άλλους εθελοντές και εκδηλώσεις. Η Μαρία Αρώνη και άλλα μέλη του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» φιλοξένησαν τους εθελοντές του προγράμματος Λακωνικού, όταν χρειάστηκε να εκκενώσουν την κατασκήνωση λόγω της πυρκαγιάς στο Γύθειο. Χωρίς όλους αυτούς, το 2021 θα ήταν πολύ πιο δύσκολο.

Το 2021 ήταν η χρονιά με την μεγαλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στην προστασία σποραδικών φωλιών. Με μεγάλο ενθουσιασμό συνεργάστηκαν με τον ΑΡΧΕΛΩΝ ο Γιάννης Πατσαβούρας στη Μπούκα Μεσσηνίας, στη Σύρο η Βίκυ Δεναξά από την τοπική ομάδα WWF Ελλάς και η διεύθυνση του Plaza Resort, το Λιμεναρχείο Μαρκοπούλου το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Μαρκοπούλου Αττικής για την προστασία σποραδικών φωλιών.

«Τα βραβεία αυτά είναι ένα ονομαστικό ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά από όσους δεν αναφέρθηκαν, είναι όντως πολλοί άνθρωποι που βοήθησαν» είπε ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους εθελοντές, τους φίλους και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ που βοήθησαν σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις για τη φύση και το περιβάλλον».

Μία ακόμη, ιδιαίτερη, ομάδα ανθρώπων, έδωσε χαρά και ελπίδα με την συμμετοχή της στις δράσεις επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Βραβεία διακεκριμένης προσφοράς έλαβαν η Joanna Stournara, επί πολλά χρόνια εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης, που συνέβαλε στην αξιολόγηση των ιστοριών της #χελωνο-πρόκλησης 3. Επίσης, τιμήθηκαν η φιλόλογος Παναγιώτα Σουρίδη, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αργυρούπολης: Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Νικόλ Αργυροπούλου, Ελευθερία Γκόγια, Ελένη Θανοπούλου, Εμμανουήλ Καραγιάννης, Χριστιάννα Καραθάνου, Λαμπρινή Λαζαρίδη, Ελένη Λόη, Κατερίνα Μάντζαρη και Βίβιαν Χαλβατζάρα, και η σκηνοθέτης Ίριδα Μπαγλανέα. Όλοι τους έδωσαν χρόνο, ιδέες και ζωντάνια για τη δημιουργία της ταινίας «Μια περίεργη ημέρα» στο Κέντρο Διάσωσης, που συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και εξωτερικό.

«Το κεντρικό σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί», λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου. «Συνδυάζοντας το επιστημονικό έργο με την εθελοντική προσφορά, επιδιώκουμε με την ενημέρωση και εκπαίδευση να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.»

Τα εθελοντικά προγράμματα για το 2022 έχουν ανοίξει και μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις συμμετοχής ή πρακτικής άσκησης ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας.

Περισσότερες πληροφορίες https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/07/2024

  Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!