31/05/2011

Πέτυχε να αγαπήσουν τα παιδιά τον εθελοντισμό και τις θαλάσσιες χελώνες

Ένα πολύ ξεχωριστό “Παραμυθένιο μεσημέρι Σαββάτου” ήταν το Σάββατο στις 14 Μαΐου για τους μικρούς μας φίλους στα βιβλιοπωλεία Πατάκη. Πολλοί μικροί αναγνώστες ήταν παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου “Τα χελωνάκια του Παύλου” της συγγραφέας Σοφίας Καλαντζάκου.

Μικρά και μεγάλα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα και εντυπωσιασμένα αφ΄ ενός από την παρουσία της ίδιας της συγγραφέας που τους καλωσόρισε ανοιχτόκαρδα αλλά και γιατί τους περίμενε μία μεγάλη έκπληξη!

Η ομάδα ΠΑΡΟΔΟΣ είχε ετοιμάσει μια εικαστική προσέγγιση της ιστορίας του αγαπημένου βιβλίου. Μέλη της ομάδας υποδέχτηκαν τα παιδιά κάνοντας μια υπέροχη χειροτεχνία , μια καρέττα-καρέττα από κολλάζ που την έκαναν δώρο στην κα. Καλαντζάκου . Δεν έφτανε όμως αυτό. Είχε ετοιμαστεί σκηνικό και απέδωσαν την ιστορία του βιβλίου με ένα θεατρικό έργο. Έτσι είδαμε να ξετυλίγεται μπροστά μας η ιστορία του Παύλου, ενός παιδιού που με τους φίλους του αποφάσισαν εκείνο το καλοκαίρι να γίνουν εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κυπαρισσία.

Εκεί μαζί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ είδε της μητέρες καρέττα – καρέττα να βγαίνουν στις παραλίες , να σκάβουν τις φωλιές τους και να γεννούν τα αβγά τους. Έπειτα, είδε με τα ίδια του τα μάτια να ¨ξεφυτρώνουν¨ οι νεοσσοί από την άμμο και να κατευθύνονται προς την θάλασσα. Παράλληλα, ενθουσιάστηκε με την ιδέα του εθελοντισμού και με τους φίλους που έκανε που είχαν καταφθάσει από όλον τον κόσμο με σκοπό την προστασία αυτού του απειλούμενου είδους, της θαλάσσιας χελώνας καρέττα- καρέττα. Είδε στην πράξη ακόμα και τα μικρότερα παιδιά τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν ένα είδος και κατ΄ επέκταση το περιβάλλον.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουνε εγκάρδια την κα. Σοφία Καλαντζάκου που αγάπησε τόσο τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μέσα από την ιστορία της έκανε και πολύ κόσμο να τον αγαπήσει επίσης. Ευχαριστούμε θερμά τα βιβλιοπωλεία ΠΑΤΑΚΗ για την άψογη διοργάνωση της παρουσίασης και φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα ΠΑΡΟΔΟΣ για την υπέροχη θεατρική απόδοση της ιστορίας “Τα χελωνάκια του Παύλου”. (Α.Τ.)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/08/2025

    Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/08/2025

    Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο

    Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/08/2025

    Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας

    Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2025

    Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί

    Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!