31/05/2011

Πέτυχε να αγαπήσουν τα παιδιά τον εθελοντισμό και τις θαλάσσιες χελώνες

Ένα πολύ ξεχωριστό “Παραμυθένιο μεσημέρι Σαββάτου” ήταν το Σάββατο στις 14 Μαΐου για τους μικρούς μας φίλους στα βιβλιοπωλεία Πατάκη. Πολλοί μικροί αναγνώστες ήταν παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου “Τα χελωνάκια του Παύλου” της συγγραφέας Σοφίας Καλαντζάκου.

Μικρά και μεγάλα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα και εντυπωσιασμένα αφ΄ ενός από την παρουσία της ίδιας της συγγραφέας που τους καλωσόρισε ανοιχτόκαρδα αλλά και γιατί τους περίμενε μία μεγάλη έκπληξη!

Η ομάδα ΠΑΡΟΔΟΣ είχε ετοιμάσει μια εικαστική προσέγγιση της ιστορίας του αγαπημένου βιβλίου. Μέλη της ομάδας υποδέχτηκαν τα παιδιά κάνοντας μια υπέροχη χειροτεχνία , μια καρέττα-καρέττα από κολλάζ που την έκαναν δώρο στην κα. Καλαντζάκου . Δεν έφτανε όμως αυτό. Είχε ετοιμαστεί σκηνικό και απέδωσαν την ιστορία του βιβλίου με ένα θεατρικό έργο. Έτσι είδαμε να ξετυλίγεται μπροστά μας η ιστορία του Παύλου, ενός παιδιού που με τους φίλους του αποφάσισαν εκείνο το καλοκαίρι να γίνουν εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κυπαρισσία.

Εκεί μαζί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ είδε της μητέρες καρέττα – καρέττα να βγαίνουν στις παραλίες , να σκάβουν τις φωλιές τους και να γεννούν τα αβγά τους. Έπειτα, είδε με τα ίδια του τα μάτια να ¨ξεφυτρώνουν¨ οι νεοσσοί από την άμμο και να κατευθύνονται προς την θάλασσα. Παράλληλα, ενθουσιάστηκε με την ιδέα του εθελοντισμού και με τους φίλους που έκανε που είχαν καταφθάσει από όλον τον κόσμο με σκοπό την προστασία αυτού του απειλούμενου είδους, της θαλάσσιας χελώνας καρέττα- καρέττα. Είδε στην πράξη ακόμα και τα μικρότερα παιδιά τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν ένα είδος και κατ΄ επέκταση το περιβάλλον.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουνε εγκάρδια την κα. Σοφία Καλαντζάκου που αγάπησε τόσο τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μέσα από την ιστορία της έκανε και πολύ κόσμο να τον αγαπήσει επίσης. Ευχαριστούμε θερμά τα βιβλιοπωλεία ΠΑΤΑΚΗ για την άψογη διοργάνωση της παρουσίασης και φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα ΠΑΡΟΔΟΣ για την υπέροχη θεατρική απόδοση της ιστορίας “Τα χελωνάκια του Παύλου”. (Α.Τ.)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2025

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!

    Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/04/2025

    Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!

    Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/04/2025

    Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως

    Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2025

    Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/04/2025

    Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2025

    22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

    Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2025

    Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!

    Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2025

    Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/03/2025

    Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/03/2025

    Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές

    Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!